TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Denizli İhtiyaç Analizi Toplantısı yapıldı


23.01.2014 / Denizli



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk makine sektörünün küresel pazarlarda daha rekabetçi bir konuma kavuşması için Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’ni gerçekleştiriyor​


Yaklaşık 200 makine üreticisinin daha rekabetçi olmak için nelere ihtiyaçları olduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen proje, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Hakkında Tebliğ’i (UR-GE) kapsamında desteklenmekte. Projenin gerçekleştirildiği, Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Gebze, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ’daki sanayi veya sanayi ve ticaret odaları projede yararlanıcı kuruluşlar olarak yer almakta. Projenin danışmanlığını TEPAV yürütüyor.


Projenin Denizli ihtiyaç analizi aşamasının kapanış toplantısı 16 Ocak 2013’te Denizli Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Zeren Gerelioğlu, yaptığı açılış konuşmasında Denizli Sanayi Odası’nın destek verdiği bu proje ile firmaların dış pazarlara açılmalarına katkı vermeyi amaçladıklarını söyledi. Toplantıda, TEPAV proje yöneticisi Ozan Acar, Denizli’den 12 makine üreticisinin daha rekabetçi olmak için ihtiyaçlarının belirlendiği ve TEPAV tarafından hazırlanan çalışmanın sonuçlarını aktardı.


 Projeye Denizli’den dahil olan firmaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak ve Uzman Muhammed Emin Torunoğlu, UR-GE Tebliğ’i hakkında bilgilendirmede bulundu.  Toplantının öğleden sonraki bölümünde çalışma kapsamında tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bundan sonraki 3 yıl boyunca, Denizli Sanayi Odası’nın koordinasyonunda ve projede yer alan firmaların katılımıyla gerçekleştirilecek faaliyetler belirlendi.


- UR-GE Tebliği


T.C. Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Emrah Sazak, yaptığı konuşmada, UR-GE Tebliği’nin temel amacının, işbirliği kuruluşlarının öncülüğünde sektörel birlikteliklerin kurulmasını desteklemek ve bu sayede firmaların küresel rekabet güçlerinin arttırılmasına katkı sunmak olduğunu belirtti. Sazak, UR-GE kapsamında desteklenen projelerin tümünün, odalar, ihracatçı birlikleri ve sektörel dernekler gibi işbirliği kuruluşları öncülüğünde gerçekleştirildiğinin ve bölgesel ve sektörel bir boyutunun olduğunun altını çizdi.


Bir sanayi kenti olan Denizli’nin UR-GE desteklerinden faydalanmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Sazak, bundan sonraki 3 yıllık süreçte gerçekleştirilecek faaliyetlerin, firmaların ihracat kapasitelerini geliştirmelerine katkı sunmasını umduklarını ekleyerek sözlerini tamamladı.


TEPAV Proje Yöneticisi Ozan Acar ise ihtiyaç analizi çalışmasından öne çıkan bulguları içeren bir sunum yaptı.  Denizli’nin sosyoekonomik değerlendirmesini yaparak sözlerine başlayan Acar, TR-32 Bölgesi’nin, Türkiye’deki toplam katma değer içindeki ve sanayi sektörünün bölgedeki toplam üretim içindeki payında yaşanan azalmaya dikkat çekti. Söz konusu azalışın bölgedeki sanayi işletmelerinin rekabet gücündeki kısıtların da göstergesi olduğunu belirten Acar, UR-GE desteklerinin projede yer alan firmaların rekabet gücü kısıtlarının ortadan kaldırılmasına katkı sunmak için tasarlandığını belirtti. Firmaların Ar-Ge ve inovasyon, tedarik, üretim ve satış/pazarlama ve servis faaliyetlerindeki eksikliklere dikkat çeken Acar, Denizli Sanayi Odası öncülüğünde, UR-GE kapsamında düzenlenecek eğitim ve danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyetleri ile söz konusu eksikliklerin giderilmesine önemli katkılar sunulabileceğini belirtti.


- 3 yıl boyunca gerçekleştirilecek faaliyetler


Toplantının öğleden sonra gerçekleştirilen bölümünde ihtiyaç analizinde altı çizilen eksikliklerin giderilmesi için önümüzdeki 3 yıl boyunca gerçekleştirilecek faaliyetler planlandı.  Firmalarda verimlilik ölçümü, üretim planlama ve bütçeleme, yalın üretim ve maliyet muhasebesi sistemine geçiş konularında danışmanlık hizmetleri alınmasına karar verildi. Almanya ve İtalya gibi makine sektöründe öncü olan ülkelerdeki başarılı makine tasarımcılarından eğitim alınması da öngörülen faaliyetler arasında yer aldı. Hedef ülkelerin belirlenmesi ve bu ülkelerdeki müşterilerle ne şekilde ilişki geliştirileceğinin belirlenmesine yönelik bir danışmanlık hizmeti alınmasına karar verildi. Belirlenen hedef ülkelere ise firma temsilcilerinin katılımıyla bir pazarlama seyahatinin gerçekleştirilmesi önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetler arasında yerini aldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA