25.02.2014 / Ankara
DEİK-Katar İş Konseyi tarafından Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani onuruna verilen çalışma yemeği ile birlikte düzenlenen İş Forumu’na Faik Yavuz’un yanı sıra, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani, ile Türk – Katar İş Konseyi Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Mithat Yenigün ve işadamları katıldı.
TOBB Yönetim Kurulu ve Başkanlık Divanı Üyesi Faik Yavuz konuşmasında, Katar’la Türkiye’nin ilişkilerinde son yıllarda hızlı bir gelişme yaşandığına işaret ederek, “2005 yılından sonra Katar Emiri ülkemizi 4 defa, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise Katar’ı 7 defa ziyaret etti. TRT Arapça’dan sonra Katar merkezli Al-Jazeera kanalının Türkçe yayınlara başlaması vatandaşlarımızın yakınlaşması açısından çok olumlu oldu. Bütün bu adımlar aslında ekonomik ilişkilerimizin daha güçlendirilmesi için önemli altyapıları inşa ediyor” diye konuştu.
Özellikle bu dönemde ilişkileri güçlendirmenin her zamankinden daha önemli hale geldiğine değinen Yavuz, “Çünkü içinde bulunduğumuz süreçte küresel ekonomik sistemin kartları yeniden karılıyor, küresel ekonominin dinamikleri hızla değişiyor. Bu değişimden güçlü çıkmak isteyen ülkeler yeni işbirliği alanları oluşturmayı politika öncelikleri haline getiriyor” dedi.
-“Dış ticaretimizin binde 2’sini birbirimizle yapıyoruz”
Dünyanın en güçlü ekonomisi olan ABD bir taraftan Avrupa Birliği ile Atlantik Bölgesi ticaret ve yatırım ortaklığını geliştirdiğini, diğer yandan da Pasifik ülkeleri ile Pasifik Bölgesi Stratejik Ekonomik ortaklığının temellerini attığına dikkat çeken Faik Yavuz, böyle bir dönemde özellikle kendi bölgelerindeki doğal işbirliği alanları ile ekonomik işbirliğini güçlendirmek zenginleşme açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
TOBB Yönetim Kurulu ve Başkanlık Divanı Üyesi Faik Yavuz şöyle konuştu:
“İşte biz bu süreçte Körfezin incisi olan Katarla işbirliğimizi hızla artırmak istiyoruz.
Bakın çok basit bir rakam vereceğim. Türkiye ve Katar’ın toplam dış ticaret hacmi 570 milyar dolar. Ama ikili dış ticaretimiz sadece 1,2 milyar dolar. Yani dış ticaretimizin binde 2’sini birbirimizle yapıyoruz.
2013 yılında bu rakam daha da düştü. Sadece bu rakam bile önümüzde ne kadar bakir bir alanın olduğunu, büyük bir işbirliği imkânının bizi beklediğini gösteriyor.
Türkiye ve Katar’ın işbirliği, sadece iki ülke için değil, tüm bölgemizin zenginleşmesi ve istikrarı açısından da büyük önem taşıyor.
Zaten artık ülkelerin bölgelerinden bağımsız olarak zenginleşebilmesi mümkün görünmüyor.
Bu bağlamda, Körfez ülkeleri arasındaki ekonomik entegrasyon faaliyetlerini yakından takip ediyor ve destekliyoruz.
Körfez İş Konseyi ile Türkiye arasında 2005 yılından bugüne devam eden serbest ticaret müzakerelerinin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz.
Bu serbest ticaret anlaşması tamamlandığında Doğu Akdeniz ile Körfez arasında geniş bir serbest ticaret havzası oluşturmuş olacağız.
Ama öncelikle en temel ve acil sorunları hızla çözmemiz gerekiyor. Birbirleri ile ticaret ve yatırımını artırmak isteyen ülkeler öncelikle insan geçişlerini kolaylaştırır. İnsan hareketinin kolay olması ticaretin temel kuralıdır.”
-Vizelerin kaldırılmasıyla ilişkiler daha da canlanacak
“Katar siyasi otoritelerinin girişimleri ile kolaylaştırılan vizelerin diğer ülkeler ile olduğu gibi kaldırılmasıyla halklarımız arasındaki ilişkiler daha da canlanacaktır.
Ayrıca işçi vizesi kotası, yerel sponsor ve ortak zorunluluğu, uzun ihale prosedürleri gibi konularda gösterilecek kolaylıklar da ekonomik ilişkilerimize olumlu yansıyacaktır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) iki ülke arasındaki ekonomik bağın güçlenmesi için çalışmaktadır.
TOBB ve Katar Ticaret ve Sanayi Odası arasında 2000 yılında imzalanan İşbirliği Anlaşmasını, günümüz ekonomik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde revize ediyoruz.
Çok boyutlu bir ticari ortaklığın temelini oluşturacak yeni İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, karşılıklı sektörel heyet ziyaretleriyle ticaretin çeşitlendirilmesi, üst düzey yuvarlak masa toplantıları ile ticaret ve yatırımda karşılaşılan engellerin kaldırılmasına yönelik çalışılmasını hedefliyoruz.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 115 ülkeyle kurduğu iş konseyleriyle Türk özel sektörünün küresel pazarlara açılan kapısıdır.
Öte yandan, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) ile 7 Nisan 2010 tarihinde İşbirliği Anlaşması, bunu takiben de 21 Mayıs 2011 tarihinde Eylem Planı imzaladık.
Bu kapsamda, FGCCC ve Körfez İş Konseyi işbirliğinde, 05-07 Şubat 2012 tarihleri arasında ilkini gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Körfez İş Konseyi II. Yatırım ve İş Forumu’nu Haziran ayında, Bahreyn’de düzenleyeceğiz. Forum’a Katar’ın da geniş bir heyetle etkin katılımını bekliyoruz.”