TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kütükcü: “Mesleki eğitim milli bir meseledir”


08.04.2014 / Konya



Mesleki eğitim, Konya Sanayi Odası’nda masaya yatırıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in de katıldığı toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, mesleki eğitimin ülkenin geleceği için milli bir mesele olduğunun altını çizerek, meslek liselerine kaybolan ilginin yeniden canlandırılmasını istedi.​

Kütükcü, Endüstri Meslek liselerine bölüm açılırken, planlamanın sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yapılması gerektiğinin, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Dünyadaki gelişmiş ekonomilerin taşıyıcı gücünün sanayi üretimi olduğunu vurgulayan Memiş Kütükcü,  “Gelişmiş ülkelerin gerçek gücü, sanayi üretiminden ve nitelikli insan kaynağından geliyor. Sanayide üretim gücü yüksek olan ülkeler, küçük dalgalanmalardan diğer ülkelere göre daha az etkileniyor, krizlerde daha hızlı toparlanıyorlar. Son küresel kriz bunu açıkça ortaya koyuyor. Bunun için Türkiye, ülkelerin taşıyıcı gücü olan sanayi üretimine sımsıkı sarılmalı.  İhracatı 500 milyar dolara, milli geliri 25 bin dolara taşımanın yolu da sanayi üretiminden ve nitelikli insan kaynağından geçiyor” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de mevcut insan kaynağı ile sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı arasında ciddi oranda nitelik uyumsuzluğu yaşandığını ifade eden Kütükcü, bu uyumsuzluğun temelinde meslek liselerine olan ilginin zayıflaması olduğuna dikkat çekti ve meslek liselerine olan ilginin yeniden canlandırılmasını istedi.

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise, toplantının Konya için çok önemli olduğunu ifade ederek, Konya’nın gelişimini eğitim, kültür-turizm, sanayi, tarım ve sağlık olmak üzere beş ana başlıkta topladıklarını ve bu konularda ciddi yol almaya başlandıklarını söyledi.

 

Bakan Yardımcısı Erdem, Konya’da mesleki teknik eğitim oranının yüzde 42 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, ancak daha iyi seviyeye gelmesi için çalıştıklarını bildirdi. Erdem, ayrıca OSB’lerde açılan özel mesleki ve teknik eğitim liselerine öğrenci başına belirli miktarlarda ödemeler yapıldığını hatırlatarak, Konya’da da bu konuya daha fazla çalışılması gerektiğini vurguladı. 

 

Mesleki ve teknik eğitimin öneminin vurgulandığı toplantıda bir sunum yapan KSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Sönmez de, Konya sanayisinin birinci sorununun teknik eleman olduğunu, bu konuda Konya özelinde ve ülke genelinde pek çok proje yürütüldüğünü, ancak uygulamada yaşanan zorluklardan dolayı sorunun kalıcı olarak çözülemediğini ifade etti.

 

Mesleki okulların sanayiyle iletişiminin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez,  sanayide yaşanan teknik eleman sorununun çözümü için şu önerileri sundu: “Okulların eğitim imkanları artırılmalı, okullarda imalat sektörüyle ilgili hali hazırda mevcut bulunmayan bölümler açılmalı, mesleki eğitimin önemi topluma anlatılmalı, 8’nci sınıf öğrencilerine ve velilerine rehberlik verilmeli, okullara akreditasyon sistemi getirilmeli”

 

Ayrıca Toplantıya Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ile birlikte katılan  Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yusuf Okumuş ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Recep Altın da birer sunum yaparak, Türkiye’de ve Konya’da mesleki eğitimin mevcut durumu, yapılanlar, yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA