01.07.2014 / Ankara
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, AB ve ABD arasında sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin dışında kalmak istemediklerini belirterek, "Doğal olarak ortağımız Avrupa Birliğinden (AB) bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
Mete, oda ve borsaların hizmet kapasitesini 2001'den beri geliştirdiklerini belirterek, bu süreçte yeni hizmetler geliştirdiklerini söyledi.
Küresel bir piyasada iş yaptıklarını ve rakiplerinin, bilgiye yatırım yaparak büyüdüğünü ifade eden Mete, oda ve borsaların da bu sürece ayak uydurabilmelerinin son derece önemli olduğuna işaret etti. Gelinen nokta itibariyle klasik oda ve borsa hizmetlerinin yetersiz kaldığını gördüklerini anlatan Mete, şunları kaydetti:
"Oda ve borsalarımızı, yeni ve yenilikçi hizmetleri sunacak araçlarla donatmamız gerekiyor. İşte, AB-Türkiye Oda Forumu, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri, KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması projeleri bu ihtiyaca cevap vermek üzere hayata geçirildi. Dönüşüm süreci de son derece başarılı biçimde ilerliyor.
Bu başarılı sürecin önemli bir parçası da 2011 yılından beri uygulamakta olduğumuz ABİGEM ağının Sivas, Hatay, Batman ve Van'a genişletilmesi projesiydi. Proje sayesinde bu illerimizde ciddi bir proje hazırlama, danışmanlık ve eğitim kapasitesi geliştirmiş olduk. Oda ve borsalarımızın hizmet kapasitesine yeni ve nitelikli bir araç ekledik."
Proje süresince girişimcilik, dış ticaret, satış ve pazarlama gibi konular olmak üzere toplam 182 eğitim programı düzenlendiği bilgisini veren Mete, programlarda 7 bin 947 kişinin eğitim gördüğünü kaydetti. Bu çerçevede 883 şirkete danışmanlık hizmeti sunulduğunu ifade eden Mete, değişik kaynaklardan yararlanmak üzere 128 proje başvurusu yapıldığını söyledi.
- Türkiye-AB ilişkileri
Türkiye-AB ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Mete, iş dünyası kuruluşları olarak Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini dile getirdi.
AB üyelik sürecini Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik modernizasyonu için 'itici bir güç ve reçete' olarak değerlendirdiklerini ifade eden Mete, şöyle devam etti:
"Reform çalışmaları için gerekli mutabakatın oluşmasına daima destek veriyoruz. Bu kapsamda yetkili makamlardan isteğimiz Türkiye-AB müzakereleri hızlandırılmasıdır. Teknik konularda mesafe almamız, siyasi kararlarla kilitlenmemelidir. Sonuçta Türkiye, Avrupa Birliği için de önemlidir. AB ile birlikte hareket eden bir Türkiye, AB'nin de menfaatinedir. Bunu bir de AB'nin karar alıcıları anlayabilse..."
ABD ile AB arasındaki Trans Avrupa Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin dışında kalmak istemediklerini belirten Mete, "Doğal olarak ortağımız Avrupa Birliğinden bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
- "Türkiye'yi 4,5 milyar avroluk yatırımla destekleyeceğiz"
AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Birimi Başkan Yardımcısı Virve Vimpari ise Türkiye ile yapılan işbirliğinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "AB-Türkiye arasında 120 milyar avroluk bir ticaret hacmi var. 16 bin AB şirketi Türkiye'de yabancı sermaye ile iş kurmuş durumda. Türkiye, AB'nin rekabetçiliği için çok önemli. Türkiye'yi 2014-2020 arasında farklı alanlarda 4,5 milyar avroluk yatırımla destekleyeceğiz" diye konuştu.
ABİGEM'lerin ikili ilişkiler ve rekabetçilik açısından önemine dikkati çeken Vimpari, "Bu network için 50 milyon avrodan fazla para yatırıyoruz. Her bir avronun bölgelerde 3,5 avro ile geri dönüşü oluyor" dedi.
Formaper Uluslararası İlişkiler Direktörü Carlos Talamas da ABİGEM'ler arasındaki güçlü ağın önemine işaret ederek, gelecekteki gelişmeler için daha rekabetçi olunması ve kaynak artırılması gerektiğini söyledi.
Öte yandan, programa, rahatsızlıkları nedeniyle TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve AB Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi katılmadı.
- ABİGEM hakkında
TOBB öncülüğünde ilgili ticaret ve sanayi odalarının ev sahipliğinde Avrupa Birliği fonları ile 2002'de Gaziantep, Kocaeli ve İzmir'de, 2008'de Adana, Afyonkarahisar, Çorum, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Konya, Malatya, Tekirdağ, Trabzon ve Uşak'ta Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) kuruldu.
2011'de uygulanmaya başlanan 8,5 milyon avro bütçeli "ABİGEM Ağının Sivas, Antakya, Batman ve Van'a Genişletilmesi Projesi" ile ABİGEM'lerin sayısı 19'a yükseldi. ABİGEM ağı için AB'nin sağlamış olduğu mali yardım 50 milyon avroya ulaştı.
Profesyonel eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunarak KOBİ'lerin rekabet seviyelerini ulusal ve uluslararası piyasalarda artırmalarına ve potansiyellerini geliştirilmelerine yardımcı olan ABİGEM'ler, KOBİ'lerin iş geliştirme hizmetlerini alabilecekleri en iyi temas noktası olmayı amaçlıyor.