TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gıda Sanayi ve İçecek Meclisleri sorunlarını ve çözüm önerilerini görüştü


05.09.2014 / İstanbul



Türkiye Gıda Sanayi Meclisi ve Türkiye İçecek Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çamur Ali Kopuz’un katılımıyla TOBB İstanbul Hizmet Binasında toplandı.​

-Meclis üyeleri kanatlı sektöründeki DİR uygulamalarını değerlendirdi

 

Toplantıda gündem maddesi kapsamında ilk olarak, Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) kanatlı sektöründe (yem hammaddesinde) uygulanmasında yaşanılan sıkıntılar görüşüldü. İthal edilen hammadde kullanılarak yetiştirilen kanatlı hayvanların menşeinin belirlenmemesi, yan sanayici faktörünün göz önünde bulundurulmaması, takip sisteminin bu sektörde düzgün işleyemeyecek olması, eşdeğer eşya ile ilgili kurallarda sürekli değişim yapılması gibi sorunlara dikkat çeken meclis üyeleri bu konular üzerinde kapsamlı çalışma yapılması gerektiğini belirttiler. Bu alanlarda çalışma gruplarının oluşturulması ve yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda sektördeki meclis üyesi firma ve derneklerle birlikte ortak rapor hazırlanması ve bu raporun Ekonomi Bakanlığına iletilmesi talep edildi.

 

Toplantıda, ülkemizde kırmızı et ve ürünlerinin yurt dışı pazarlara göre pahalı olması sebebiyle kırmızı etin ihracatta önemli bir aşama kaydedemediğine değinildi. Meclis üyeleri; sucuk, pastırma, döner, köfte gibi geleneksel kırmızı et ürünlerimizin yanı sıra salam, sosis gibi ürünlerin ülkemize yakın pazarlarda oldukça talep gördüğünü, bu kapsamda kırmızı et sektörünün ihracatta rekabetçi hale getirilebilmesi için süttozuna uygulanan destek modelinin kırmızı et sektörüne de uygulanabileceğini dile getirdiler.

 

-Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi tekrar değerlendirildi

 

Sektöre olası etkileri tartışılan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) ile ilgili son gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda, sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek halkın güvenli gıdaya ulaşmasını amaçlayan yeni bir işaretleme ve kontrol sistemi olan ve 6 alt sektörde uygulanması öngörülen ÜDTS’nin yatırım, tedarik, işletme ve maliyet gibi unsurlar göz önünde bulundurulduğunda sektörü ciddi sıkıntılara sokacağı ifade edildi. Uygulamanın ertelenmesinden ziyade, tasnif edilmesini isteyen sektör temsilcileri, gerekirse tekrar bir rapor hazırlanıp Bakanlığa iletilmesine karar verdi.

 

Toplantıda ayrıca mevzuat değişiklikleri görüşüldü. Meyve şarabı, mistel, cidder gibi ürünlerde mevzuat eksikliği olduğunu belirten sektördeki üyeler, özellikle meyvenin kendinden veya konsantresinden yapılması gereken meyveli şarabın, ilgili mevzuatın tamamlanmaması sebebiyle çoğu üretici tarafından meyve esansı katılarak yapıldığını, böylece tüketicinin hem sıhhi açıdan hem de mali açıdan kandırıldığını belirttiler.

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan mevzuatın biran evvel tamamlanması konusundaki talebin Bakanlığa iletilmesine karar verildi.

 

Toplantıda ayrıca,  şarapta pet ambalajın kullanımı ile ilgili olarak Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde değişiklik yapılması konusu görüşüldü. Meclis üyeleri alkollü içkilerde cam ve ya pet ambalaj kullanılması konusunda yönetmelikte bir kısıtlama getirilmemesinden dolayı, şarapta da pet ambalaj kullanımına gidildiğini hatırlattılar. Gerekli koşulların (kalite, sertlik gibi) sağlamaması durumunda pet ambalajın şaraplarda kullanımının sakıncalı olduğu, tebliğde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirtildi.


-“Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yeniden düzenlenmeli”

 

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinde yer alan “bedelsiz şartı aranmaksızın” ibaresiyle ilgili Danıştay iptal kararı ve sektöre etkileri görüşüldü. Danıştay iptal kararına istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından illere iletilen yazı ile üreticilerden ambalaj atıklarını belediyenin toplama sistemine veya toplama ayırma tesislerine bedelsiz olarak verilmesine başlandığını belirten üyeler, söz konusu uygulamanın hem üretici firmalar hem de lisanslı toplama/ayırma firmaları için ciddi sorunlar yaratacağı ve halihazırda sorunsuz bir şekilde işleyen ambalaj atıkları yönetim sistemine zarar vereceğini bildirdiler.

 

Yeni bir yönetmelikle kararın tekrar düzenlenmesini isteyen üyeler, bu düzenlemenin hem üretici firmaların, hem lisanslı firmaların hem de ambalaj atıkları toplama sisteminin yararına olacağını ifade ettiler.

 

Mevzuat değişikleri kapsamında ayrıca, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılan düzenleme ile Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecekler listesinin, bazı kriterler tespit edilmeden ve sektörün görüşü alınmadan yayınlanmasının sakıncaları görüşüldü. Bu konuda yapılan çalışmalar ve alınan kararlarda sektörün temsil edilmesi için Sağlık Bakanlığına talep yazısı gönderilmesine karar verildi.

 

Toplantıda son olarak, firmaların ihtiyacı olan hammaddelerde işlem yardımcısı olarak kullanılan enzimlerin ithalatında yaşanan zorluklara değinildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren başlattığı uygulama ile enzimlerin ithalatı esnasında firmalardan “GDO’suzdur” belgesi istendiğini ve bu belge ile ürünün ülkeye girişine izin verildiğini belirten üyeler, bikrobiyal kaynaklı enzimler için böyle bir yazının üretici firmalardan alınamadığını, bu uygulamanın gıdanın süt, bira, şarap, meyve suyu, ekmek ve pasta, nişasta ve şekerleme sanayilerinde kullanılan enzimlerin hepsini etkilediğini vurguladılar.

 

Ülkemizde de enzim ithalatının ticarileştirilebilir ve rekabet edilebilir boyutta olması gerektiğini ifade eden üyeler, ürünün kendisine geçmeyen, sadece işlem yardımcısı olarak kullanılan GDO’lu enzimlerin ithalatının bir an önce AB mevzuatına uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydettiler.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA