19.09.2014 / İstanbul
Çağlar, Türkiye ile İngiltere arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün daha çok geliştiğine işaret ederek, somut sonuçlar doğduğunu belirtti. TOBB olarak İngiltere’nin siyaset ve ekonomi aktörleriyle uzun zamandır yakın ilişkilere sahip olduklarını bildiren İbrahim Çağlar, “Biz, yeni dönem ilişkilerin dünyaya barış ve refah getireceğine inanıyoruz. Özellikle ekonomik işbirliğinin her iki ülkenin yaratacağı sinerjinin Avrupa’dan başlayarak dünyanın geri kalanına olumlu etkileri olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Türkiye ve İngiltere’nin tarihi, küresel etkileri açısından birbirlerine benzediğini anlatan Çağlar, “Her iki köklü tarih de kıtalara hükmetmenin mirasını taşıyor. Bu köklü ve geniş topraklara yayılmış tarih, bugünün siyasi ve ekonomik ilişkilerinin etkisinin yayılımı açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır. Bu itibarla TOBB olarak İngiltere ile süregelen yakın bir temasımız var” ifadesini kullandı.
-İlk 3 ayda Türk firmaları İngiltere’de 103 milyon dolar yatırımı var
İbrahim Çağlar, 2005 yılında Türkiye-AB ilişkileri hakkında akademik kalitesi yüksek araştırmalar yapmak üzere, London School of Economics (LSE) Avrupa Enstitüsü bünyesinde “Çağdaş Türk Çalışmaları Kürsüsü”nün kurulmasını sağladıklarını hatırlatırken, İngiltere Başbakanı David Cameron’un, TOBB’u ziyaret ederek düzenlenen Türk-İngiliz İş Forumu öncesinde, genç girişimcilerimizle bir araya geldiğini dile getirdi.
Çağlar şöyle konuştu: “Ülkemiz ile İngiltere arasında sivil diyaloğu güçlendirmek için kurulan Türk-İngiliz Tatlı dil Forumu’nun üçüncüsü, Birliğimiz koordinasyonunda, 1-3 Kasım 2013 tarihleri arasında Edinburgh’ta yapılmıştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde sayın David Cameron’ın 2010 yılındaki Türkiye ziyaretinde, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin
"altın çağını" yaşamakta olduğunu belirtmişti. Bugün Türkiye, İngiltere’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumundadır. 1954’ten bu yana Türkiye’de yatırım yapan İngiliz firmalarının sayısı 2.602’yi buldu.
2007 ile 2014 arasındaki 7 yılda, İngiliz firmalarının Türkiye’ye yaptığı yatırım 5,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye’de yatırım yapan ve Türkiye’den mal tedarik eden İngiliz firmaları olduğu gibi,
İngiltere’de de kendi şubelerini açmış olan Türk firmaları var. 2007 ile 2014 döneminde,
Türk firmalarının İngiltere’de gerçekleştirdiği yatırım 562 milyon dolar oldu. Sadece 2014 yılı ilk üç ayında İngiltere’de 103 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik.
Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB ile yakın işbirliği içinde bulunan, Türkiye ile İngiltere arasında
ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli katkı sağlayan, her iki ülke firmalarına "kılavuzluk" eden,
etkin bir iş dünyası örgütüdür. Biz TOBB olarak, İngiltere ile ekonomik bağlarımızı güçlendirmek için
büyük bir gayretle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.”
-Enerji ithalatında durum
Türkiye’nin önemli miktarda enerji ithal eden bir ülke olduğuna dikkat çeken Çağlar, enerji ihtiyacının yaklaşık % 70’inin ithalatla karşılandığını bildirdi. Geçen yıl enerji ithalatının yaklaşık 56 milyar dolar olduğunu kaydeden İbrahim Çağlar, “Dolayısıyla enerji yatırımları, ülkemizde enerji arz güvenliği ve ekonomimiz için çok önemlidir. Sadece enerji alanında değil, bugün burada konuşacağımız diğer alanlarda da, İngiltere ile karşılıklı ticaret ve yatırım ortamının geliştirilmesi
ve yeni işbirlikleri kurmamız, birlikte yol almamıza büyük katkı yapacaktır” diye konuştu.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, TOBB olarak, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi konusunda her türlü işbirliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.
-Diğer konuşmacılar
Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Gür ise iki ülke arasında 16 milyar dolar ticaret hacmi bulunduğunu belirterek “ Türkiye’de 21 milyar dolarlık yatırım ve 2 binin üzerinde işadamı var, bizim de orda yaşayan 600 bin vatandaşımız var. Avrupa’da malımız kadar serbest dolaşamıyoruz. Avrupa’nın ayrı bir vize sistemi var. İngiltere’ye gidip iş yapmak isteyenlere iş kolay sadece vize sorunumuz var” diye konuştu
İngiltere İstanbul Başkonsolos ve Türkiye Orta Asya ve Güney Kafkasya Ticaret ve Yatırımdan Sorumlu Genel Müdürü Leigh Turner da İngiltere’nin Başkanı David Cameron ve Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015 yılında ticaret hacmini ikiye katlama konusunda uzlaştığını hatırlatarak “İki taraf da ticaret hacmini artırıyor. İngiltere doğrudan yatırımcılarından biri. Türkiye’nden birçok şirket dünya oyuncusu olmak için İngiltere şirketleşiyor. Türkiye’ye neden bu kadar önem veriyoruz. Sır değil, Türkiye’nin güçlü bir ekonomi ve başarılı bir demokrasi sağlamasını istiyoruz. Türkiye’nin komşulara baktığımda zor bir coğrafyada yaşıyor. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güçlendirmek için burdayız. Türkiye’nin imajını da güçlendirmek istiyoruz” dedi.
İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore da konuşmasında tarihi bir gün yaşadıklarını belirtti ve şöyle konuştu: “Dünyanın 6. büyük üretici ülkesiyiz. Yeni teknolojileri geliştiren bir ülkeyiz. İngiltere, bilimsel gelişmişlik açısından dünyanın lideri. Türkiye son yıllarda cok ciddi gelişme gösterdi. Çok iddialı hedefleri var. Vize konusunda tutamayacağım sözler vermek istemem. Mevcut sistemi iyileştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. İş vizelerinin yüzde 94 turistik vizelerinin yüzde 90 ‘ı onaylanıyor. Londra, İstanbul’un bir finans merkezi olmasını ister. Türk işadamlarını Londra’ya getirmek için elimizden geleni yapıyoruz.”
Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da mallar serbest dolaşırken işadamlarının serbest dolaşamaması önemli bir engel olduğuna işaret etti. Yıldırım, “İki ülke arasında derin ekonomik bağlarımız var. İş çevrelerine akademisyenler ve bürokratlar arasındaki faaliyetleri artırmaya yönelik bu platformları önemsiyoruz” diye konuştu.