26.09.2014 / Ankara
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz konuşmasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecini, dönüşüm ve reform çabaları açısından son derece önemli bulduklarını belirtirken “Bu bir reçete, bir yol haritası niteliğindedir. Hukukun üstünlüğünün, demokrasinin, piyasa ekonomisinin ve yüksek hayat standartlarına ulaşmanın bir aracıdır. Daha adil iş yapma ortamı, rakiplerimizle aynı koşullarda yarışma imkânıdır. Daha yüksek tüketici koruması, daha az iş kazaları, çocuklarımız için daha güvenli oyuncaklar ve kısaca hayatımızın her boyutuna iyileştirme getirecek bir kurallar ve kurumlar bütünüdür. Bir barış projesidir” dedi.
İş dünyasının AB üyeliğine desteğinin yüzde 75 düzeyinde olduğuna işaret eden Yavuz, ancak AB ve AB üyelik sürecinin, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin toplumumuzun önemli bir kesimi tarafından bilinmediğini bildirdi.
Faik Yavuz şöyle konuştu: “Ciddi bir bilgi eksikliği var.Bu bilgi eksikliğinin giderilmesi konusunda ise, çok sayıda çaba var. Ancak, bunların çoğu birbirinden kopuk, birbirini tekrarlayan ve herhangi bir strateji olmadan sürdürülen iyi niyetli çabalardır. Her şeye rağmen, başta TOBB olmak üzere, Oda ve Borsalarımızın çabaları, bu yönde gerçekleştirilen çalışmaların çok önemli bir bölümünü teşkil etmektedir. Bu çabalarımızda Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun sürdürdüğü AB Bilgi Merkezleri'nin son derece önemli katkısı var. Birçok bilgi merkezine Odalarımız ev sahipliği yapmaktadır.
Bu konudaki işbirliği, üyelerimize ve toplumun her kesimine yerel düzeyde oda ve borsalar olarak sağlıklı, güvenilir ve güncel bilgiler aktarmamıza önemli ölçüde destek olmaktadır. Bugün Sayın Büyükelçi, halen sürdürülen AB İletişim Stratejisi ve çalışmalarının bir değerlendirmesini yapacak, gelecek için planlamayı aktaracak ve sonrasında hep birlikte bir tartışma ve görüş alış verişi yapacağız.”
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi de konuşmasında halka nasıl ulaşılabiliceğini ve iletişim politikalarını konuşmak istediğini belirterek, bugün 21 bilgi merkezi, 14 AB dökümantasyon merkezine sahip olduklarını anlattı. Manservisi, 38 şehirde 2 milyon 700 bin insana ulaştıklarını ifade etti.
Yaptıkları faaliyetleri değinen Manservisi gençlik forumu, yerel fuarlar gibi etkinlikler organize ettiklerini belirterek “Sizin kendi aranızda doğrudan bilgi alışverişinin olduğu bir süreç de ortaya çıkabilir. Biz de buna destek veririz” diye konuştu. İletişim konusu üzerinde duran Stefano Manservisi, “İletişim olmadan hiçbirşey olmaz” ifadesini kullandı.
Toplantının açılışında konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, AB Türkiye Delagasyonu’nun bilgi ağındaki yerel birimlerle yakın ve sıcak ilişkiler kurmanın önemi üzerinde dururken, Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ferhat Akmermer ise AB’nin Türkiye için en önemli yatırım ve yatırım ortağı olduğuna dikkat çekti. Akmermer, Türkiye’nin AB’ye katılımının somut bir fayda getireceğine inandığını dile getirdi.