10.11.2014 / Ankara
İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un madencilikle ilgili hususlarının değerlendirildiği toplantıda, Kanun’da madenciliği geliştirici birtakım tedbirler alınmak yerine, yatırımcıya ek ağır maddi yükümlülükler getirildiğine değinildi. Getirilen ağır maddi yükler altında birçok yatırımın devam ettirilmesinin güçlüğüne dikkat çekilen toplantıda, yeni ağır maliyetlerin önceden bilinmesi durumunda hâlihazırda başlanılan bazı yeni yatırımların da hiç gerçekleşmemiş olacağı belirtildi.
- Arazi izin bedeli tutarları artırıldı
Nisan ayında çıkarılan “Orman Kanununun 16. Maddesinin Uygulama Yönetmeliği” ile arazi izin bedeli tutarları 3-4 kat artırılması suretiyle izin sahibine olağanüstü büyük mali külfet getirildiği ifade edildi.
-2014/1 Sayılı Genelge ile getirilen kısıtlamalar
Biyolojik çeşitlilik konusunun da dâhil olduğu hususları kapsayan Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2014/1 Sayılı Genelgesi de toplantıda tartışılan bir başka mevzuat oldu. Genelgenin madencilik sektörüne çok büyük zararlar getirdiğine ve mevcut mevzuata aykırı yönlerinin bulunduğuna işaret edildi. Madencilik yatırımlarına Çevresel Etki Değerlendirme Raporunda (ÇED) belirlenen esaslar dâhilinde izin verilmesi gerekirken, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yayımlanan Genelge ile ilave kısıtlamalar getirildiği belirtildi. ÇED sürecinde ÇED Yönetmeliği listesinde bulunan alanlar (milli parklar, yaban hayatını koruma alanları vb.) dikkate alınarak, ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı verildiğinin, bu karar verilirken ilgili kurumların da görüşünün alındığının hatırlatıldığı toplantıda, ÇED sürecinde görüşünü bildiren bir kurumun daha sonra ruhsat sahibine izin verirken ayrıca 3 üniversiteden bilimsel rapor istemesi gerekliliğinin ve bazı alanlarda müracaatın alınmamasının hatalı uygulamalar olduğunun altı çizildi. Toplantıda konunun TOBB YOİKK GİTES Sektörel Lisanslar Teknik Komitesi bünyesinde de takip edildiği bilgisi meclis üyeleri ile paylaşıldı.