11.12.2014 / Ankara
1.Toptancı Hal Konseyi'nin, açılışında konuşan Altunyaldız, üretilen her 4 sebze ya da meyvenin tüketiciye ulaştırılamadan zayi olduğunu dile getirdi. Kamuoyunda Hal Kanunu olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un çıkarılmasında verdikleri destekten dolayı tüm sektör temsilcilerine teşekkür eden Altunyaldız, bu kanunun ortaya koyduğu perspektifle, geleceğin kurgulandığını söyledi. Altunyaldız, hal kayıt sistemiyle kayıt dışı 20 milyar liranın kayıt altına alınmasını hedeflediklerini kaydetti.
Tüm gün süren Hal Konseyi’nin öğleden sonraki oturumunda, “5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” ile Hal Kayıt Sistemi hakkında bilgilendirme yapıldı.
TOBB Başkan Yardımcısı Mete; “Tüketici bilinci artırılmalı”
Doğal üyelerin katılımı ile gerçekleştirilen öğleden sonraki oturumunda söz alan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de, sebze ve meyve ticaretinde fiyat oluşumunu olumsuz etkileyen faktörler ile ilgili konulara değinerek, pazarlama süreci, üretim süreci, konjonktürel faktörler ve mevzuattan kaynaklı sorunlar hakkında görüş bildirdi.
Toplantıda ayrıca, sebze ve meyve ticaretinde kayıt dışılığın azaltılmasına ilişkin alınabilecek önlemler hakkında konuşan Halim Mete, denetimde etkinliğin sağlanmasına, kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesine, tüketici bilincinin artırılmasına ve mevzuattaki eksikliklerin tespitine yönelik ifadelerde bulundu.