31.12.2014 / Ankara
Toplantıda, gıda-içecek sanayi temsilcileri ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilmesi planlanan “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2014-2017” projesi görüşüldü. Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Nazan Yardım, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2014-2017” kapsamında hazırlanan raporu Meclis üyeleri ile paylaştı. Yardım, aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdalar olarak belirtilen doymuş yağlar, trans yağ asitleri, şeker ve tuzun dünyadaki ölümlerin üçte ikisinden fazlasını oluşturan, bulaşıcı olmayan hastalıklar olarak da yer alan kardiyovasküler hastalıklar, solunum yoluna bağlı hastalıklar, diyabet ve kanserin oluşum riskini artırdığını belirtti. Ayrıca, bulaşıcı olmayan hastalıkların Avrupa Bölgesindeki yaygınlığına ve bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından ülkelere önerilen müdahale programlarına değindi.
Meclis üyeleri, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun raporunda eğitim kurumlarında satışı sakıncalı olarak belirlenen, besin değeri düşük, fazla enerji ve/veya doymuş yağ ve/veya tuz içeren besinlerin sektör paydaşlarının görüşleri alınmadan belirlenmemesi gerektiğini ifade ederek bu gibi konularda sektörün görüşünün alınması ve yapılacak çalışmalarda mutlaka sektörün yer alması gerektiğini vurguladılar.