31.12.2014 / Ankara
-Atık kağıt bertrafı ve yeniden geri kazanımı
İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde teknokentte faaliyet gösteren özel bir Ar-Ge şirketinden toplantıya katılan yetkililer, hurda (atık) kağıt geri dönüşüm sisteminin işleyişini hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi. Atık yönetimi ve atık mevzuatının çevreye en az, hatta hiç zarar vermeyen atık oluşturulmasını amaçladığını belirten yetkililer, Ar-Ge çalışmaları sonucu, hurda (atık) kağıt geri dönüşüm sistemiyle enerji geri kazanımı ve tehlikesiz atık salınım sistemini oluşturduklarını ifade etti.
-Birinci Hamur Kağıt İthalatında Korunma Önlemleri Ve İlave Vergi Yükü tartışıldı
Düşük kalitede ve düşük fiyatta ithal edilen kağıtların sektörün rekabet gücünü zayıflattığını belirten ve bu konuda soruşturma talebinde bulunan Meclis Üyeleri konu hakkındaki sorunları Ekonomi Bakanlığı yetkililerine aktardı. Bakanlık yetkilileri 21 Haziran 2014 tarihinde yerli üreticilerin başvurusu üzerine baskı ve yazı kâğıtlarının ithalatında korunma önlemi soruşturması başlattıklarını ve tüm tarafları dinlemek üzere 14 Ekim 2014 tarihinde bir kamu dinleme toplantısı düzenledikleri bilgisini Meclis üyeleri ile paylaştı. Yetkililer, soruşturma sürecinde kendilerine sunulan bilgilerin doğruluğunu araştırdıklarını belirterek, İthalata Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulunun önlem alınıp alınmamasına konusunda karar vereceğini ifade etti. Yetkililer tarafından, bu Kurulda Ekonomi Bakanlığı dışında Bilim Sanayi Bakanlığı, Gümrük Ticaret ve Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği temsilcilerinin bulunduğunu hatırlatarak, ithalat korunma önlemi olarak, ya gümrük vergisi getirilebileceğini ya da miktar konusunda bir kısıtlamaya gidilebileceğini belirtti.
-Sera Gazlarının İzlenmesi ve Raporlanması Eğitimi
Toplantıda son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen sera gazı emisyonu-izlenmesi eğitimlerine katılan Meclis Üyeleri ve Meclis Danışmanı tarafından önemli bilgiler paylaşıldı. Verilen eğitimlerde firmaların, sera gazı emisyon ölçümleri takibi için ne yapmaları gerektiği, tabloların nasıl kullanılacağı, Bakanlığın sitesine nasıl girileceği gibi konuların anlatıldığı bilgisini veren Meclis Üyeleri, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren emisyonların izlenmesine başlanacağı ve çıkan sonuçların toparlanıp Bakanlığa iletileceğini hatırlattılar.