TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Perakendecilik Meclisi Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanun Tasarısı’nı görüştü


31.12.2014 / İstanbul



TOBB Türkiye Perakendecilik Meclisi, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanun Tasarısı’nı görüşmek üzere TOBB İstanbul Hizmet Binasında Mehmet Nane başkanlığında toplandı.​

Söz konusu toplantıda ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adem Başar tarafından Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanun Tasarısı hakkındaki son gelişmeler paylaşıldı. Tasarı hakkında görüşlerini aktaran Meclis üyeleri, Tasarı’nın ağırlıklı olarak organize perakende zincirleri ve AVM’ler ile esnaf arasında esnaf lehine ayrımcılık yapılması riskini taşıdığını ve ehil olmayan ellerde organize perakendeciliğe ağır bir darbe getireceğini vurguladılar.

 

-Esnafın kendi yapısal ve ekonomik sorunlarının sebebi AVM’ler değildir

 

Özellikle, esnafın kendi yapısal ve ekonomik sorunlarını AVM’lerin varlığına bağlamalarının son derece yanlış olduğunun altı çizilirken, esnafın tek taraflı baskısının Tasarı’nın içeriğini etkilemesi ile sektöre ve ülke ekonomisine kalıcı zarar vereceği belirtildi. Tüm sektörü ve ülke ekonomisini derinden etkileyecek bu tasarının içeriğinin bireysel çıkarlar gözetilmeden belirlenmesinin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Dikkati çeken önemli bir uyarı ise mevcut yasa tasarısındaki bazı hükümlerin ülkemizin bölgesinin alışveriş üssü olması hedefi ile çeliştiği oldu.

 

Toplantıda ikinci olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yakup Güzel’in bilgi paylaşımı sonrası Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun sonrasında yayınlanan Yönetmelikler hakkında değerlendirme yapıldı. Bu noktada yayınlanmış olan ayıplı mal, tüketicini cayma hakkı, tanıtma ve kullanım kılavuzu, fiyat etiketi, garanti belgesi ve satış sonrası hizmetlere dair Yönetmelikler görüşüldü. Özellikle fiyat etiketlerine dair denetim faaliyetlerinde sektörde önceki yıllardan elde kalmış olan ürünler için ek süre talep edildi. Bunlara ek olarak, taklit ürünlerle mücadelenin önemine vurgu yapılarak, bunun bir ülke sorunu olduğunun ve çözümü için topyekün bir seferberlik gerektiğinin altı çizildi.

 

Toplantıda son olarak, Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ’in getirdiği belirsizlikler görüşüldü. Bu noktada kasap kavramının sadece bağımsız çalışan esnaf niteliğinde olmadığını, süpermarkette et reyonunun da kasap niteliğinde olduğunun Bakanlık tarafından kabul edilmesini sağlanmasının gerektiği, aksi takdirde tebliğdeki muğlaklık sebebi ile süpermarketlerin belli ilave izinlere tabi olan sınırlı marjinal yerel faaliyet denilen faaliyet niteliğine girdiği belirtildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA