04.03.2015 / Lizbon / Portekiz
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Türk iş adamları heyetiyle gerçekleştirdiği sohbet toplantısının moderatörlüğünü DEİK Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak tarafından gerçekleştirildi.
Toplantıya ayrıca, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve T.C. Lizbon Büyükelçisi Ebru Barutçu Gökdenizler de katıldı.
Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, Türk iş adamları heyetiyle buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.
Türkiye ile Portekiz arasındaki ilişkilerin tarihten beri gelişerek ilerlediğini ifade eden Davutoğlu, ziyaret vesilesiyle gerçekleştirilecek Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirvesi Birinci Toplantısı öncesinde Türk iş adamlarının görüş ve önerilerini almak için bir sohbet toplantısı gerçekleştirmenin önemine değinerek, Türkiye-Portekiz siyasi ve ekonomik ilişkilerine ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de, Portekiz'in hem bulunduğu coğrafi konum hem de Brezilya, Angola, Mozambik gibi ülkelerle olan kültürel ve siyasi yakınlığı sayesinde önemli bir ülke konumunda olduğunu söyledi.
Mete, ilişkilerin hızla derinleştirilmesi için bu ziyaretin son derece faydalı olduğunu ifade etti.
Vize uygulamasının ve kotaların sorun yaratmaya devam ettiğinin altını çizen Mete, ilişkilerin hız kazanabilmesi için söz konusu sıkıntıların aşılması gerektiğini vurguladı.
-CEO çalışma yemeği
Halim Mete, toplantı sonrasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas'ın onurlandırdıkları CEO Çalışma Yemeğine de iştirak etti.
Yemekte bir konuşma yapan Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas, Türk heyetinin ziyaretinden oldukça memnun olduklarını ifade ederek, 2012 yılında Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve Türkiye ile Portekiz ilişkilerini geliştirmek için çalıştığını belirtti.
Portekiz hükümetinin yatırımları desteklediğini belirten Portas, Portekiz'in Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de destek verdiğini vurguladı.
Başbakan Yardımcısı Babacan ise Portekiz'de olmaktan oldukça memnun olduklarını belirterek sözlerine başladı.
İki ülkenin hem dost hem de ortak konumunda olduğunu belirten Babacan, tarihsel birlikteliğin yanı sıra Portekiz'in Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini desteklemelerinden oldukça memnun olduklarını vurguladı.
İş adamlarının yanı sıra hükümetlerarası ilişkilerin de hız kazandığını belirten Başbakan Yardımcısı, ilki söz konusu ziyaret vesilesiyle düzenlenecek olan Hükümetlerarası Zirvenin yanı sıra üçüncü JETCO toplantısının da en kısa zamanda düzenleneceğini, hükümet olarak ticaret ve yatırımı kolaylaştırmanın esas amaçları olduğunu söyledi.
Babacan, G20 dönem başkanlığını Türkiye'nin üstlendiğini hatırlatarak Portekiz'in gerçekleştirdiği reformlarla krizden çıkmak konusunda önemli adımlar attığını sözlerine ekledi.
Kriz konusunda Türkiye'nin de önemli tecrübeleri bulunduğunu belirten Başbakan Yardımcısı gerçekleştirilen reformlar sayesinde dünyanın 16. Büyük ekonomisi konumuna ulaştıklarını belirtti.
Türkiye'nin kamu özel sektör ortaklığı konusunda da önemli bir tecrübesi olduğunu belirten Babacan, daha yakın çalışılması halinde üçüncü ülkelerde de ortak projeler gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Çalışma yemeği AICEP Başkanı ve Sayın Olpak'ın konuşmalarının ardından sona erdi.