Bülent Karakuş: “Güvenli İskele Zorunlu Hale Gelecek”
07.04.2015 / Muğla
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TOBB’un ortaklaşa yürüttüğü ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik’ Projesinin 4’ncüsü Muğla TSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
İş kazalarının önüne geçebilmek amacıyla düzenlenen eğitim semineri özellikle inşaat sektörü üyelerine yönelik olarak düzenlendi.
Bilgilendirme seminerine, Muğla Vali Yardımcısı Halit Deveci, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, TOBB Mali ve Sosyal Politikalar Müdürü Murat Aydın, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, İl Müdürleri, Bakanlık yetkilileri, işverenler, müteahhitler ve şantiye şefleri katıldı.
İskele kürsüden açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ortaklaşa düzenlediği, iş kazalarını önlemek ve ölümleri sona erdirmek amacıyla düzenledikleri, Güvenli İskele, İskelede Güvenlik projesinde bizde Muğla olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tam 130 yıldır ticaret hayatının gardını tutan bir Oda ve bu görevini yaparken de Muğla’daki çeşitli sektörlerin çektikleri sıkıntılarla ilgili, o sektörlerin önünü açıcı veya bilgilendirici bu tür seminerlerle de devamlı olarak aktif yer almaya gayret gösteriyor.” ifadeleriyle sözlerine başladı. 2015 yılında gerçekleştirilmesi planlanan 15 seminerden 4’üncüsünün MUTSO’da yapılmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Karakuş projenin önemine değindi. Başkan Karakuş: “İnşaat sektörü dışında resmi kurumlar ve mühendisler mimarlarda bu konuda bilgi edinmeliler çünkü yakın zamanda gerçekleştirilecek yasal düzenlemelerle güvenli iskele zorunlu hale gelecek. Hiçbir kazanç bir insan hayatından daha değerli değil. Bu nedenle tüm önlemler alınmak zorunda. Ben inanıyorum ki önümüzdeki günlerde Muğla’daki inşaat ile ilgili her alanda gerekli önlemler alınarak çalışmalar başlatılacaktır. Bu proje ile Türkiye’de bu alana bakışın gelişeceğine inanarak Bakanlığımıza ve Odalar Birliğimize teşekkür ediyoruz.” dedi.
Başkan Karakuş’un ardından kürsüye gelen İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, “Bugün Güvenli İskele, İskelede Güvenlik seminerinin bir yenisini sizlerle buluşturmanın heyecanını sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyerek sözlerine başladı ve projenin başlangıç amacını açıkladı. Gerim: “Özellikle son yıllarda madenlerde yaşanan toplu ölümler, arkasından İstanbul’da yaşanan, bir inşaattaki asansör faciası. Bu kazalar her geçen gün artıyor toplum içerisinde. Bir şeyler yapılması gerektiği sürekli konuşulmaya devam ediyor. Bunun nasıl önleneceğine dair bir çalışma şuan elimizde mevcut. Türkiye’de ilk defa müstakil iş sağlığı ve güvenliği kanunu yayınlandı 2012 yılı içerisinde. Genelde iş kazalarına baktığınızda, maden, inşaat ve metal sektöründe yoğun bir şekilde kazaların olduğu görülüyor. İnşaat sektörü maalesef bu kazaların yüzde 33’ünü kapsıyor. Yine bu kazaların önemli bir kısmı da yüksekten düşme ile meydana geliyor. Bizde özellikle bu konuyu ele alarak bu hususta ne eksikliklerimiz var tespit ve önlenmesi yönünde çalışmaları başlattık.” Diyerek çalışmalar hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim’in ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Yardımcısı Halit Deveci ise eğitimin önemine değinerek konuşmasına başladı. Vali Yardımcısı Deveci, “Çağdaş gelişmeler ülkesine ulaşmak için, iş kazalarını azaltmak için eğitime önem vereceğiz. Firmalarımızda çalıştırdığımız kişilerin bilinçli ve eğitimli olmaları gerekmektedir diye düşünüyorum. Bu eğitimde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Seminer programı, açılış konuşmalarının ardından yapılan sunumlar ve bilgilendirmelerle devam etti. Akşam saatlerine kadar süren program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.