05.05.2015 / Ankara
Törenin açılış konuşmalarını TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Andrea Vera, Planet S.A. Proje Direktörü Petros Catsis ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Ömer Ayçiçek gerçekleştirdi.
Programa, Yavuz’un yanı sıra ilgili Oda ve Borsa Başkanları, Avrupa Birliği Delegasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri katıldı.
Yavuz törende yaptığı konuşmada TOBB olarak, 2001 yılından beri oda ve borsaların hizmet kapasitesini geliştirmeye çalıştıklarına işaret ederek, “Oda ve borsalarımızı işletmeler için birer hizmet üssü haline getirme uğraşı içindeyiz. Daha çok ve dünya standartlarında hizmet için çalışıyoruz. Bunun için biz yatırım yapıyoruz. Oda ve Borsalarımız da yatırım yapıyor” dedi.
2001 yılından beri uyguladıkları Oda Geliştirme Projeleri, Avrupa-Türkiye Oda Forumu Projeleri ve ABİGEM Projelerine, şimdi de, KUYAP olarak bilinen, KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesini eklediklerini ifade eden Faik Yavuz, KUYAP Projesi’nin de tamamlanma aşamasına geldiğini duyurdu.
Yavuz, “Gaziantep Sanayi Odası, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası merkez olmak üzere 15 büyüme merkezi illerimiz, çevre iller ve bu illere bağlı ilçelerimizdeki Oda ve Borsalarımız, sendikalar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek yüksek okulları, meslek liseleri ile çok yakın çalıştık. Emeği geçen, katkı sağlayan herkese ve her kuruma şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu
-Rekabet koşullarına göre firmalar kendini geliştirmeli
Küreselleşme, yeni teknolojiler ve bilgiye kolay erişim gibi faktörlerin işletmelerin çalışma koşullarını süratle değiştirdiğine işaret eden Faik Yavuz, firmaların, iş modeli, strateji ve süreçlerini hızla değişen rekabet koşullarına uyum sağlayacak biçimde şekillendirmelerinin, başarıyı sağlamak için gerekli unsur haline geldiğini anlattı.
Projenin uygulama sürecinde yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan ulaştıklarını belirten Faik Yavuz şöyle konuştu: “2380 kişi bilinçlendirme ve bilgilendirme toplantılarımıza iştirak etti. 376’sı sektörel olmak üzere toplam 1161 atölye çalışması gerçekleştirdik.
2182 işveren teorik eğitimlerimize iştirak etti. Bu eğitimleri yerelde, yani işverenlerimize en yakın noktalarda yaptık. 151 işveren ve 151 çalışan çeşitli işyerlerine inceleme ve başarı hikayelerini tetkik etme ziyaretine katıldı.
3444 çalışan eğitimlerimize iştirak etti. Eğiticilerin eğitim çalışmalarımızdan 565 eğitici başarıyla yararlandı. Üniversite – Sanayi İşbirliği Konferansını 300’ün üzerinde bir katılımla Samsun’da gerçekleştirdik.
210 meslek lisesi öğretmeni eğitimlerimizden yararlandı. 91 KOBİ’yi doğrudan ziyaret etti.
Kısaca, projemizle çok sayıda örnek çalışma gerçekleştirdik. Bundan sonrası için de oda ve borsalarımıza ilham kaynağı olacak faaliyetler geliştirdik.
Yine, proje kapsamında, TOBB bünyesinde, Gaziantep Sanayi Odası’nda, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’ında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezleri kurduk. TOBB bünyesinde kurduğumuz Merkezimizin açılışını biraz sonra birlikte yapacağız.
Bu merkezler, Oda ve Borsalarımızın eğitim kapasitesine güç katacaktır. Mesleki eğitim gibi, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren bir sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Oda ve Borsalarımızı mesleki eğitim konusunda birer merkez haline getirme vizyonumuza, somut proje ve başarılarla öncülük yapacaktır.”