05.05.2015 / Ankara
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin genel yapısını üyelerle paylaşıp, sektör meclislerinin kuruluş amacını ele aldı. Türkiye Yükseköğretim Meclisi toplantılarının vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet başkanlarının katılımlarıyla gerçekleştirildiğini belirten Mete, ilk zamanlarda 40 kişiyle toplanan meclisin her geçen gün artan vakıf üniversiteleriyle birlikte bugün 72’ye ulaştığını belirterek rekabetin kaliteyi artırdığını vurguladı.
Mete ayrıca, vakıf üniversitelerinin kurulmaya başlanmasıyla devlet üniversitelerinin de kendilerini yenilemeye, olaya farklı açıdan bakmaya başladıklarını söyleyerek, kurulan vakıf üniversitelerinin bazılarının çok çabuk ilerlediğini, çok güçlü işler yaptığını ancak bazılarının ise istenilen düzeyde ilerleme kaydedemediğini belirtti. Halim Mete, önlerindeki engellerin zaman içinde ortadan kaldırılacağını vurguladı.
-Taraflar arasında diyalog var
Meclis Başkanı Bekir Okan öncelikle YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a meclisin yapısını anlattı. Okan, Saraç’ın yıllardır YÖK’ün içinde bulunduğunu Başkan olmasıyla beraber sorunları bilen birisi olarak sektöre ciddi katkı sağlayacağı inancında olduklarını belirtti.
8 yıldır TOBB çatısı altında meclis olarak toplandıklarını belirten Meclis Başkanı Okan, sektörün sorunlarını ilgili kurumlara ilettiklerini söyleyerek sektörde bir diyaloğun oluştuğunu, tarafların birbirini anladığını ve beraberinde birkaç sorunun çözüme kavuşturulduğunu dile getirdi. Her geçen gün yükseköğretim sektörünün büyüdüğünü, yeni üniversitelerin açıldığını dile getirerek rekabetçi olmak istediklerini önemle vurgulayan Okan, sektörün sorunlarını ele ele aşacağız diyerek birlik beraberlik mesajı verdi.
-‘Türkiye’de üniversite tarihi çok da eski değil’
Sözlerine toplantıya davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise, sektör meclisini istişare heyeti olarak gördüğünü belirterek, üyelerin yükseköğretim alanında doğrudan paydaşları olduğunu dile getirdi.
Vakıf üniversiteleri tarihine bakıldığında çok eskiye gitmediğine değinen Saraç, aslında Türkiye’de üniversitelerin de çok eski olmadığını söyledi.
Saraç, devlet üniversitelerinde olduğu gibi vakıf üniversitelerinin de karşılaştığı sorunların olduğuna dikkat çekerek, sorunların çözümünün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yükseköğretim tarihi ile üniversite tarihinin farklı şeyler olduğunu söyleyen YÖK Başkanı, bu ayrımın artık iyi yapılması gerektiğini söyleyerek ülkemizde yükseköğretimin çağ atlaması için akademisyenlerin atama ve yükseltilmelerindeki usullerin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.