TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kopuz: “Ticaret dünyasının gönderine Türkçe ses bayrağımızı çekiyoruz”


11.05.2015 / İstanbul



Türkçe konuşan girişimciler İstanbul Ticaret Borsası’nı (İSTİB) ziyaret etti. Orta Asya'da, Balkanlarda yaşayan ve Türkçe konuşan, 21 ülke ve 5 özerk bölgeden 47 katılımcı tarafından gerçekleşen ziyaret, komşu ülke girişimcileri ile ülkemizin bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor.​

2005 yılından buyana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Dışişleri Bakanlığının işbirliğinde düzenlenen, Türkçe Konuşan Girişimciler Programı’na bugüne kadar bu  programlara  komşu ve akraba topluluklardan 650 iş adamı ve iş kadını katıldı.

 

Akşam yemeği eşliğinde, yüz yüze görüşmeler şeklinde planlanan programın açılışında yaptığı konuşmada, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz “Türkçe Konuşan Girişimciler, isminde yer alan Türkçe Konuşan ibaresinin, çok büyük bir anlam taşıdığını ve rastgele seçilmediğine inanıyorum. Çünkü bu başlıkla biz, sadece Türkçe'ye, yani aynı dili konuşuyor olmaya vurgu yapmıyoruz. Aynı zamanda dilin üzerinde yükselen büyük bir kültürü de hatırlatmak istiyoruz. “ dedi.

 

Büyük bir heyecan içinde olduğunu vurgulayan Kopuz, “Türk şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın bir dizesini hatırlıyorum. Şöyle diyordu: "Türkçem, ses bayrağım." Biliyorsunuz, biz bugün Türkçe Konuşan Girişimciler olarak 18'inci kez bir araya geliyoruz. Bugün biz 18. kez, ticaret dünyasının gönderine "Türkçe ses bayrağımızı" çekiyoruz. Bu yüzden büyük bir heyecan içindeyim” ifadelerini kullandı. 

 

21 ülkeden gelen girişimciler olarak, Türkçe ile anlaşmanın, buluşmanın, işbirliği yapmanın ve büyük hayaller kurmanın onurunu taşıdıklarını belirten Kopuz, “Ben bugün size ekonomi ve ticaret anlatmayacağım. Rakamlar ve istatistikler vermeyeceğim. Bunları zaten siz biliyorsunuz, bu rakamları ve bilgileri zaten en uzman ağızdan arkadaşlarım size sunuyorlar. Ben size bugün Türkçe Konuşan Girişimciler olmanın, Orta Asya'da, Ortadoğu'da, Kafkasya'da, Balkanlar'da velhasıl dünyanın birçok yerinde ve büyük coğrafyasında ne demek olduğunu anlatacağım” dedi.

 

Türkçe Konuşan Girişimciler isminde yer alan Türkçe Konuşan ibaresinin, çok büyük bir anlam taşıdığına değinen Kopuz şunları kaydetti: “Bu başlıkla biz, sadece Türkçe'ye, yani aynı dili konuşuyor olmaya vurgu yapmıyoruz. Aynı zamanda dilin üzerinde yükselen büyük bir kültürü de hatırlatmak istiyoruz.  Çünkü siz eğer dilinizi, yani size hayat veren kültürünüzü dinamik tutabilirseniz, askerî alandan ekonomik alana kadar birçok alanda üstünlük sağlayabilirsiniz. Bana göre de kültürü dinamik tutan tek şey, ticarettir; ticareti gerçekleştiren tüccarlardır, girişimcilerdir.  Dolayısıyla eğer bugün Türk kültürü diye bir şey varsa, ona hayat verip diri tutan sizlersiniz.

 

Eğer Türkçe konuşan topluluklar içinde, Göktürkler gibi, Selçuklular gibi, Osmanlılar gibi büyük ve güçlü Türk devletleri olacaksa, bunu başaracak olan sizlersiniz, biz girişimcileriz.  Bir milletin hayatında, neden girişimciler bu kadar önemlidir? Çünkü girişimciler, büyük ve güçlü olmak için ihtiyaç duyduğumuz tek şey olan özgüveni kazandırır bize. O yüzden, bu salonu dolduran Türkçe Konuşan girişimciler olarak sizler, yeniden doğan bir özgüveni tesis eden öncü kişilersiniz. Daha da önemlisi sizler, sahip olduklarımızı hatırlatıp, sahip olabileceklerimizi de gösteren seçkin bir topluluksunuz. Bu yüzden sizleri tebrik etmek isterim.

 

21. yüzyıl Türk tarihi bakımından önemli bir kırılma noktasının gerçekleştiği yüzyıldır. Bana göre bu yüzyılda, temelleri 1980'lerde merhum rahmetli Turgut Özal tarafından atılan Çin Seddi'nden Adriyatik Denize kadar sözleriyle özetlenen küresel vizyona uygun yeni bir dönem başladı. Özellikle son 15 yılda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye ve diğer dost ve kardeş ülkelerde yaşanan önemli kalkınma ve gelişme hamleleri, artık kesin bir şekilde bizi şuna inandırıyor:

 

21. yüzyıl Türkçe konuşanların yüzyılı olacaktır. Türkçe konuşanların tarihteki büyük rollerine geri dönüş yüzyılı olacaktır. Ama değerli arkadaşlar, bunun başarılması tek bir şarta bağlıdır. O da ekonomi ve ticari alanda da silkeleniş ve uyanış yaşamamızdır. Yani 21. yüzyılı Türk asrı yapmamız; girişimcilerimizin, işadamlarımızın büyüyüp öncü kuvvetler haline gelmesiyle mümkündür. Eğer biz Türkçe konuşan girişimciler olarak dünyayı ticarethanemiz haline getirmeyi başarırsak, inanıyorum ki, tüm alanlarda da büyük bir başarı yakalayacağız”.

 

-21. Yüzyılı Türkçe konuşanların yüzyılı yapmak kaderimizdir

 

“21. yüzyılı Türkçe konuşanların yüzyılı yapmak, girişimcilerimizi küresel işadamları haline getirmek, kaderimizdir diyen” Kopuz, “Neden? Çünkü tarihçiler ve dilbilimciler Türk sözcüğünün etimolojik kökenini açıklarken derler ki, "Türk'ün anlamı, güçlü demektir."

 

Evet, Türk sözcüğü "güçlü" anlama gelir. Güç sahibi olmak da sadece fiziksel güç demek değildir. Biz, aynı zamanda, "ekonomide Türk (güçlü), üretimde Türk (güçlü), girişimcilikte Türk (güçlü), yenilikçilikte Türk (güçlü)" olmak zorundayız. Sevgili Kardeşlerim, biz bunu tek bir şekilde başarabiliriz. Türkçe konuşan girişimcilerimiz arasındaki iletişim hattını sürekli ve kesintisiz hale getirmeliyiz. Dinamik ve açık tutmalıyız. 18. Türkçe Konuşan Girişimciler Toplantısı'yla biz bu yolda önemli bir mesafe almış durumdayız” dedi.

 

-Başkan Kopuz’dan doğum günü sürprizi


Başkan Kopuz, Türkçe Konuşan Girişimciler Heyeti’nin ziyareti sırasında, doğum günü olduğunu öğrendiği konuklar için doğum günü pastası kestirdi.

 

Konukların doğum günlerini kutlayan Başkan Kopuz “Kardeşlerimizle her zaman böyle sıcak ilişkiler içinde olacağız” dedi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA