TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Memiş Kütükcü: “Güçlü sanayi altyapımız küresel krizde bizim en büyük teminatımızdı”


13.06.2015 / Ankara



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) 13. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, sanayisiz büyüme olmayacağını vurgulayarak, “Bunun ne demek olduğunu Almanya ile Yunanistan arasındaki farka bakarak görebiliyoruz. Türkiye’yi tüm bu coğrafyada farklı kılan da sanayi kültürüdür. Güçlü sanayi altyapımız küresel krizde bizim en büyük teminatımızdı. İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesin kurduk. Türkiye’de sanayiyi geliştiren de Anadolu’ya yayan da OSB’lerdir” dedi.​

Büyük hedefleri olduğunu, sanayiyi ve ekonomiyi bir üst lige çıkarmak istediklerini belirten Kütükcü, bunun yolunun OSB’leri güçlendirmekten geçtiğini söyledi.

 

Kütükcü, OSB’lerin sanayinin dinamosu olduğunu, Türkiye’nin, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldiğini ifade etti.

 

Pek çok yabancı ülke heyetlerinin, Türkiye'de OSB'lerle ilgili inceleme gezisine geldiğine dikkat çeken Memiş Kütükcü, “Yurtdışına da model olduk. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’e Türkiye’deki OSB tecrübelerimizi aktardık. Bunun yanında TOBB olarak Filistin Cenin’de bir OSB kurduk. Sayın Bakanımızın da desteği ile Cenin OSB, Türkiye’nin 281. OSB’si olarak kabul edildi. İnşallah bu OSB’de yatırımcılar üretime başlayınca 10 bin Filistinli istihdam edilecek. Burada üretilen ürünler tüm dünyaya gümrüksüz olarak ihraç edilecek” dedi.

 

-“İstişarelerin sonunda somut adımlar geldi”

 

TOBB olarak Türk sanayisi için ellerini taşın altına koyduklarını vurgulayan Kütükcü, “Son 1 senede 2 Ticaret ve Sanayi Şurası, 2 Sektörel Ekonomi Şurası düzenledik.  Başbakanımız ve 10 Bakanımızla tüm gün süren istişarelerde bulunduk. Bu istişarelerin sonunda da somut adımlar geldi. Hammadde ve Sermaye malı ithalatında KKDF kaldırıldı. OSB’lerde Taban Alan Katsayısı (TAKS) kaldırıldı. Doğalgaz olmayan OSB’lere doğalgaz ulaştırmak üzere Enerji Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı çalışma başlattı. OSB'lerdeki parsellerin bedelsiz tahsis süresi 2 yıl uzatıldı. Piyasadaki çek sıkıntısı için yeni bir ürün geliştirdik. Çekte hapis kalktı bildiğiniz gibi. Kredi alacağımız zaman bizlerin geçmiş sicilini bankalar görüyor. Mal satan, riske girenler olarak biz de görelim istedik. Karekodlu çek’i hayata geçirdik. 15 Haziran’da piyasada olacak” şeklinde konuştu.

 

Yerli Malı belgesi hakkında yaptıkları çalışmaları da anlatan Kütükcü, “Yerli malı belgesi ile kamu alımlarında yüzde 15 fiyat avantajına sahip oluyor girişimcilerimiz. Bunun anlamı 30 milyarlık yeni bir pazar. Tüm Türkiye’de tanıtıma başladık. İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Konya’da toplantılar yaptık” dedi.

 

Sanayicilerin en çok dert yandığı 2 konunun istihdam üzerindeki vergi yükleri ve nitelikli eleman ihtiyacı olduğuna değinen Kütükcü, TOBB olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR ile birlikte yürüttükleri UMEM Beceri’10 projesi ile iki problemi de çözdüklerini, kursiyerlere işbaşı eğitim boyunca günlük 35 lira cep harçlığı verildiğini, işverenin ise SGK primi ödemesinin 4,5 yıla kadar devlet tarafından karşılandığını söyledi.

 

-“Tüm dünyadaki KOBİ’lerim hamisi olacağız”

 

Türkiye’nin G20-B20 dönem başkanlığına da değinen Memiş Kütükcü, “20 yılda bir böyle fırsat gelir. Türkiye etkin olamaz diyorlardı. B-20’de ilkleri yaptık: B20’yi 20 ülkenin güdümünden çıkardık. Bölgesel toplantılar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. En sonuncusunu birkaç gün önce İtalya’da düzenledik. Dünyada istihdamın %64’ünü sağlayan KOBİ’lerin önemini herkese anlattık. KOBİ’lerin menfaatini savunan uluslararası mekanizma yoktu. Büyüklerin sözü geçiyordu.  Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın açılışını İstanbul’da gerçekleştirdik. Artık bu vakıf ile tüm dünyadaki KOBİ’lerim hamisi, sözcüsü olacağız” dedi.

 

OSB’lerde sorunlar ve sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Kütükcü şunları kaydetti: “Tescil edilmiş 303 OSB’de, 5 farklı yönetim yapısı var. Bu karmaşa sonucu, asli hedef olan, sanayicimize altyapısı tamamlanmış ucuz yatırım yeri sunma konusu, zaman zaman aksıyor. Bazı OSB’ler genel kurula gitmekten kaçınıyor, bazıları kendi arazilerinin değerinin artması için ihtiyaç olsa bile genişlemeye gitmiyor. Bazı OSB’lerde tahsis edilmiş parsellerde uzun süre boş kalsa dahi, tahsis iptal edilmiyor ve başka bir yatırımcıya aktarılmıyor. OSB’lerin farklı yapıda yönetim yapısına sahip olması yatırımcıların da kafasını karıştırıyor. Bu ve buna benzer sorunların çözümü için ülkemizde kurulu bulunan bütün OSB’lerin tek bir yönetim modeliyle yönetilmesi gerekir.

 

Bu anlamda bizim önerimiz: OSB’lerin Müteşebbis heyet görevini sanayi odaları; SO olmayan yerlerde TSO meclisleri yerine getirmelidir. 5 kişilik OSB Yönetiminin en az ikisi -Oda Meclisi üyesi olmayan- OSB katılımcılarından, diğer ikisi Oda Meclisi üyelerinden ve biri Sanayi Bakanlığı yetkililerinden oluşmalıdır”.

 

-“Türkiye güçlü ve dinamik bir özel sektöre sahip”

 

TOBB olarak Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduklarını vurgulayan Kütükcü, dünya ekonomisinin çalkantılı bir döneme girdiğini belirterek bu dönemde, özel sektörü dinamik olan ülkelerin öne çıkacağını söyledi.

 

Memiş Kütükcü, Türkiye’nin güçlü ve dinamik bir özel sektöre sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Biz her zaman şunu söylüyoruz. Allah, petrol doğalgaz vermemiş. Girişimci ruh vermiş. En büyük gücümüz: girişimcilerimiz, üreticilerimiz ve sanayicilerimiz. Küresel çalkantılara ve bölgemizdeki belirsizliklere, rağmen Türk sanayisi hem dinamizmini, hem de direncini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Bu başarının arkasında ciddi bir emek var, birikim var, vizyon var. Şimdi yapmamız gereken yapısal reformlara hız kesmeden devam etmek. Üretimin, ihracatın ve istihdamın önündeki engelleri ortadan kaldırmak. Çok daha fazla üretmek, çok daha fazla istihdam etmek.

 

2015 yılında ekonominin önünde önemli riskler var. Bir taraftan, petrol fiyatındaki düşüş, bizi geneli itibariyle olumlu yönde etkiliyor. Ancak diğer taraftan, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırmaya başlayacağı beklentisi, küresel finansal koşulları olumsuz etkiliyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde ekonomi politikasının çok dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Hükümetimizin açıkladığı ekonomide dönüşüm programları mutlaka devam etmelidir. Yapısal reformlara ve AB sürecine daha fazla odaklanmalıyız. B-20 sayesinde 2015’te binlerce yabancı yatırımcı ve özel sektör kuruluşu başkanları Türkiye’ye gelecek. Türkiye’nin tanıtımı ve yatırım-ticaret potansiyeli açısından bu müthiş fırsat olacak. Bizlere de, kamu ve özel sektör birlikte, bunu en iyi şekilde nasıl değerlendirebiliriz diye çalışacağız. Birlik ve beraberliği muhafaza ettiğimiz sürece her engeli aşarız”.


-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, kriz döneminde dünyada istihdam azalışı yaşanırken Türkiye'nin 6 milyon yeni istihdam yarattığını ifade etti.

 

Işık, Türkiye'nin son 22 çeyrektir büyüdüğünü kaydederek, "Türkiye'nin büyümesinin altındaki en temel etken sanayi üretimidir. Sanayi üretimi büyüdüğü zaman Türkiye büyüyor. Dolayısıyla Türkiye'yi büyütmenin yolu sanayiyi, üretimi artırmaktır" dedi.

 

Mart ve nisan aylarındaki sanayi üretimindeki artışın önümüzdeki dönemde büyüme rakamlarına mutlaka yansıyacağını dile getiren Işık, yılın ikinci çeyreğinde büyüme rakamlarının daha iyi gelmesini beklediklerini bildirdi.

 

Ücretsiz arsa tahsisi süresini 2 yıl daha uzattıklarını anımsatan Işık, OSB'lerde boş parsel kalmasını istemediklerini dile getirdi.

 

OSB'lerdeki doğalgaz sorununa da değinen Işık, "Doğalgaz olmadığı için OSB gelmiyor, OSB olmadığı için doğalgaz gelmiyor. Enerji Bakanımızla oturduk, ciddi bir çalışma yaptık. 22 ilimizdeki 25 OSB'ye BOTAŞ ve Enerji Bakanlığımızla inşallah doğalgazı getireceğiz" dedi.


TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım’ın Divan Başkanlığını yaptığı genel kurula, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ankara SO Başkanı Nurettin Özdebir, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Samsun TB Başkanı Sinan Çakır, Polatlı TO Başkanı Ulvi Sakarya, OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu ve sanayiciler katıldı. 







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA