TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Sigortacılık sektörünün kalbi TOBB’ta attı


15.06.2015 / Ankara



Sigorta Acenteleri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​

Açılış konuşmalarını TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç’in yaptığı toplantıya; 81 İlden 313 sigorta acenteleri il delegesi, mesleğe ilişkin sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile sigortacılık işlemleri konusunda TOBB tarafından yetkilendirilen 115 oda temsilcisi ve kamu görevlisi katıldı.

 

Ender Yorgancılar konuşmasında, sektörün burada buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İstişare’nin önemine vurgu yapan Yorgancılar, “Bizim kültürümüzde çok güzel bir söz var: “istişare eden yanılmaz diyor.” Ben bunun ne kadar doğru olduğunu hem iş hayatımda, hem de TOBB’daki görevim esnasında bizzat gördüm. TOBB Yönetim Kurulu olarak, göreve geldiğimizden bu yana tabanımızla, Oda ve Borsalarımızla, sektörlerimizle istişare etmeden, ortak aklı ortaya koymadan tek bir adım dahi atmadık. Allaha şükür bu istişareler sayesinde de yaptığımız her işin bereketi oldu. camia olarak çok büyük yol kat ettik. Şimdi İcra Komitesi Başkanımız da sigortacılıkta aynı anlayışla hareket ediyor. İşte bugünkü toplantı da bunun en somut göstergelerinden biri” diye konuştu. Yorgancılar, “Bugün İl Delegelerimiz, Oda Temsilcilerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri kısaca acentelik mesleğinin tüm temsilcileri, kanaat önderleri aramızda. Yani bu meslekle ilgili söz söyleyecekler burada. Gerçek bir istişare meclisi. Bu nedenle İcra Komitesi Başkanıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum.  Sayın Müsteşarım da her zaman olduğu gibi bugün de bizim aramızda. Çok açık söylüyorum bir insan kendi şahsi işine ne kadar önem veriyorsa, ne kadar titiz çalışıyorsa Sayın Müsteşarım da sigortacılığa o kadar önem veriyor.

En yakın şahidiyim. Sizlerin her sorununu kendi sorunu olarak görüyor. O anlayışla çalışıyor. Bugüne kadar yapılan pek çok düzenlemede, geldiğimiz bu noktada kendisinin çok büyük emekleri var. Huzurlarınızda Sayın Müsteşarıma da en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı zamanda Sayın Müsteşarım klasik bürokrat tarzında değildir. Her fikre, yeniliğe açıktır. Yapılabilecek bir iş varsa mutlaka yapar. O yüzden rahat olun. Derdiniz neyse, kamudan ne istiyorsanız, İcra Komitesinden beklentileriniz ne ise, hangi sorunları yaşıyorsanız, varsa çözüm önerileriniz nelerdir, bunları dile getirin. Bu toplantının sonrasında biz de hep birlikte bu konuların takipçisi olalım. Gereğini yapalım” dedi.

 

-Nereden nereye gelindi?

 

İnsanın eskiyi çabuk unuttuğunu söyleyen Yorgancılar, sektöre ilişkin geçen süreci hatırlattı. Yorgancılar şunları söyledi: “Nereden nereye geldiğimizin muhasebesini yapmak gerekir. Bakınız, 8 yıl önce ülkemizde kaç sigorta acentesi olduğunu dahi bilmiyorduk. İsteyen herkes, kimseye sormadan, hiçbir merciden izin almadan işyerini açıp sigorta acenteliği yapmaya başlıyordu. Hiçbir mesleki kural, disiplin mekanizması yoktu. Ancak, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sizler çok büyük bir işi, önemli bir ilki başardınız.

Diğer sektörlere rol model olan bir yapıyı kurup; bir mesleğin nasıl kayıt altına alınacağını, mesleki disiplinin ve mesleki eğitimin nasıl en iyi şekilde sağlanacağını tüm sektörlere gösterdiniz. Ecdadımızın kurduğu çok önemli bir mekanizmayı yeniden canlandırdınız.

Biz TOBB olarak hep şunu söyledik: Mesleki örgütlenmenin temeli batı ülkelerine değil; bizim kültürümüze, yani Selçuklu ve Osmanlı mirasına dayanır. Bugün Avrupa, iş dünyası örgütlenmesini, Oda sistemini bizdeki “Ahilik ve Loncalık” tan kopyalamıştır. Bu sistem daha sonra Avrupa’dan da tüm dünyaya yayılmıştır. Ahilik ve Loncalık ne yapardı. Dört temel esası vardır: Mesleki yeterliliği sağlayanları mesleğe kabul etme, kayıtlarını tutma, mesleki eğitimi verme ve mesleki disiplini sağlayarak gerekli hallerde cezalandırma, hatta meslekten ihraç etme. Bunlar, sistemin ana omurgasıydı. Sistem bu yüzden çok sağlıklı çalışıyordu. Bu yüzden TOBB olarak bununla ilgili çalışmalar ve projeler yaptık. İşte bundan tam 8 yıl önce TOBB, Hazine Müsteşarlığımız ve Acenteler olarak Birliğimiz çatısı altında bu yapıyı kurduk.

Geçtiğimiz 8 yıl gösterdi ki çok doğru bir adım atmışız. Bu süre içinde sektörün gelişmesi, kendini disipline etmesi, meslek mensuplarının eğitimi ve müşteri memnuniyetinin artması noktasında çok önemli mesafe kaydettik. Levha kayıt sistemini oluşturduk. Disiplin mekanizmalarını geliştirdik. Kurduğumuz SEGEM sayesinde kendi meslek mensuplarınızın eğitimini kendiniz vermeye başladınız. Bütün bu yapıyı çok kısa bir sürede kurup işler hale getirdik ve kökleşmesini sağladık”  

Ben bu kısa sürede devrim niteliğindeki bu işin başarılmasında büyük emeği olan sizleri yürekten kutluyor, hepinize Türk özel sektörü adına teşekkür ediyorum. Özellikle sistemin kurularak, geliştirilmesinde büyük emeği olan Hazine Müsteşar Yardımcımız Ahmet GENÇ’e ve İcra Komitemize teşekkür ediyorum.

 

-Sigortacılık sektörünün farkı

 

TOBB olarak vazifelerinin üyelere yeni hizmetler sunmak olduğuna işaret eden Ender Yorgancılar, sigortacılığın ayrı bir önemi olduğunu anlattı. Bütün sektörler kâra ortak olurken, sadece sigortacılık sektörünün zarara ortak olduğundan söz eden Yorgancılar, “Bir ekonominin büyümesi için, yatırımın ve tüketimin yapılabilmesi için olmazsa olmaz sigortacılık sektörüdür” dedi.

 

Sigortacılık sektörünü makinenin yağına benzeten Yorgancılar şöyle konuştu: “O yağ olmazsa makine bir hafta çalışır, bir ay çalışır ondan sonra ya kilitlenir, ya kırılır. İşte ekonominin çarkını dönmesini sağlayan da sigortacılık sektörüdür. O yüzden bu sektörü ne kadar büyütebilirsek, ne kadar sağlıklı hale getirirsek ekonomiye katkısı da o kadar büyük olur. O yüzden TOBB olarak sigortacılığa her zaman ayrı bir önem verdik, veriyoruz.

 

Bugüne kadar çok iş başardık. Ama daha önümüzde gidecek çok yol var. Bir örnek vereyim: Az sonra, Sigorta Acenteleri Bölgesel Gelişmişlik ve Taşıma Kapasitesi çalışması hakkında sizlere bilgi verilecek. Bu çalışma gösteriyor ki, kapasitemizin sadece %38’ini kullanıyoruz. Yani, yaklaşık iki kat daha büyüyebilir, zenginleşebiliriz. Peki, bunu nasıl başaracağız? Nasıl daha zengin olacağız? İşte bunları hep birlikte istişare edecek ve ortak akılla yol haritamızı çizeceğiz. Önümüzdeki süreçte elde ettiğimiz kazanımları koruyarak, sektörümüz için daha ileri adımları atmak zorundayız.”

 

- Hazine Müsteşar Yardımcısı Genç

 

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise, maden kazalarıyla ilgili ferdi kaza sigortasının yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, sigorta acentelerine "Hazine'nin kapısına lütfen 'filanca komisyon kırıyor' diyerek gelmeyin. Artık top sizde" diye konuştu.

 

Genç, toplantının açılışında, sigortacılık sektörüne ilişkin bilgi verdi. Kasko ve trafik sigortalarında yapılan değişiklikleri anlatan Genç, Türkiye'de kasko sigortalarında son yıllarda kar edilmeye başladığını ifade etti. Genç, trafik sigortasında ise zararın söz konusu olduğunu bildirdi.

 

Madencilik sektöründeki ferdi kaza sigortalarıyla ilgili atılan adımları hatırlatan Genç, "Devlet olarak madenle, ferdi kazayla ilgili her şeyi belirledik. Tam devletçi bir sistem oldu. Siz de 'komisyonu devlet belirlesin' diyordunuz. Yüzde 10 komisyon oldu. Eksper ücretini belirledik. Eski dönemlerde olduğu gibi komisyon kırarak iş alma yoluna gidilmez. Bu durumda bize söyleyeceğiniz hiçbir şey yok. Hazine'nin kapısına lütfen 'filanca komisyon kırıyor' diye gelmeyin. Artık top sizde" dedi.

 

- "BES'te 5,4 milyon katılımcıya ulaşıldı"

 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında da bilgi veren Genç, BES'te 5,4 milyon katılımcıya ulaşıldığını ve bunun çok iyi bir rakam olduğunu söyledi. Bu sayının her geçen gün arttığını belirten Genç, fonda biriken miktarın 41 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

 

Genç, 6 milyondan fazla meskenin zorunlu deprem sigortası yaptırdığını, tarım sigortasında da her yıl reel büyüme yaşandığını söyledi.

 

Gelişmiş ülkelerde devletin acentelerle ilgili düzenlemelere çok fazla müdahil olmadığına dikkati çeken Genç, acentelerle ilgili kamu olarak yapılması gerekenlerin neredeyse yüzde 95'ini yaptıklarını kaydetti.

 

Eksperlerle ilgili kanunda da değişiklik yapıldığına değinen Genç, "Ekspertiz ile ilgili yönetmelik sil baştan yeniden yazılacak ve yeniden çıkarılacak. İlave olarak yardımcı hizmetlerle ilgili çalışmalar da devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

-TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap

 

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap ise zorunlu deprem sigortası tarifesinin yeniden düzenlendiğini anımsatarak, "Sizden istirhamımız minimum acente payını 15 lira yapmanız. Çünkü, düşük komisyon nedeniyle deprem sigortası poliçelerimizi takip edemiyoruz. Daha çok kazanırsak daha iyi takip ederiz" dedi. Kasap, sektördeki nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi için her ilde en az bir kurs açılmasını istedi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA