12.10.2015 / Samsun
Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Schengen Vizesi'nin iş dünyası için çok önemli olduğunu belirterek, "Oda olarak Samsun’un uluslararası ticaret alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla büyükelçiliklerin üst düzey temsilcilerini şehrimize davet ederek 'Ülke Günleri' adı altında organizasyonlar düzenliyoruz. Elbette her bir ülkeyle alakalı olarak ilişkileri nasıl güçlendiririz, nasıl ticareti artırırız gibi konular ana gündem maddelerimiz oluyor. Ancak bütün toplantıları değerlendirdiğimizde üyelerimizin en çok sorduğu soru, ‘neden vize alımında sıkıntılar yaşıyoruz oluyor’. Schengen Vizesi ile Avrupa Birliği ülkelerine seyahat iş dünyamız için çok önemli. Çünkü Türkiye’nin olduğu gibi kentimizin de en önemli ticaret partnerini Avrupa Birliği ülkelerinden oluşuyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında ana denge unsurunun özel sektörün olduğunu ifade eden Murzioğlu, "Hal böyle iken kalkınma hamlesini ileriye taşıyabilmek için özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerle daha sıkı ticari ilişkiler içerisine girmemiz gerekiyor. Bu bağlamda doğrudan temaslar bizim için önemli. Ancak vize konusunda yaşanan sıkıntılar birçok iş adamını ihracat yapma ya da dış pazarlara açılma konusunda karamsarlığa itiyor. Maalesef bu her iki taraf için de olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Dünyanın 17’inci büyük ekonomisine sahip olan Türkiye vatandaşlarının vize alması, bu kadar uzun şartlara ve sorunlara tabii tutulmamalıdır. İş adamlarına vize konusunda kolaylık sağlanması her iki tarafa da fayda sağlayacaktır. Bugün düzenlediğimiz bu toplantının vize ile ilgili sorunların paylaşılması ve çözüm üretilmesi hususunda çok önemli bir platform olduğu kanaatindeyim. Toplantıya katkı sağlayan çok değerli konsoloslara ve uzmanlara teşekkür ediyor, kendilerini kentimizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.
-Köstinger: “Sizin için buradayız”
Schengen Vize alanın oluşturulmasının amacının seyahati kolaylaştırmak olduğunu
belirten Yerel Schengen İş Birliği ve Sınır Güvenliği AB Ankara Delegasyonu
Jörg Dieter Köstinger de "Ancak bizim sınırlarımızı ortak bir şekilde
korumamız gerekmektedir. Bu nedenle de vize verme konusunda da ortak bir takım
kurallar oluşturduk. Bütün üye devletlerin Şchengen vize verme süresi aynı.
Bazen farklı olduğuna yönelik bir hisse kapılabilirsiniz. Bazen haklısınız da!
Ancak sonuçta baktığınızda sizler için oldukça şeffaf bir süreç olduğunu
söyleyebiliriz. Her hangi bir konuya karşı da çıkabilirsiniz. Biz sizin için
buradayız. Schengen Vizesi'ne başvuru konusunda size haksızlık olduğunu
düşündüğümüz için buradayız. Aslında kurallar internette gördüğünüzden biraz
daha zor" diye konuştu.
Toplantıya, Almanya Büyükelçiliği Konsolosu Andreas Spoeckl, Avusturya Büyükelçiliği Vize Bölüm Başkanı Fatma Vural, Estonya Büyükelçiliği Konsolosu Leemet Paulson, AB Türkiye Delegasyonu Yetkilisi Jörg Dieter Köstinger, İktisadi Kalkınma Vakfı - İKV Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz ve TOBB AB Dairesi Uzmanı Senem Yavaş katıldı.
“AB Üyesi bir Ülke Perspektifinden Türkiye’de Vize Kodu Uygulaması”, “Geri Kabul Anlaşması ve Vize Kolaylaştırılması Konusundaki Diyalogda Gelinen Son Durum” ve “Vize Şikayet Hattı: Türk Vatandaşlarının Schengen Vize Kuralları Uygulamaları Hakkındaki Görüşleri” konularında yapılan sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.