TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Faik Yavuz: “Türkiye’nin en büyük sermayesi beşeri sermayesidir”


03.11.2015 / Ankara



TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’nun 8’inci Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük sermayesinin beşeri sermayesi olduğunu belirterek, “O yüzden iş dünyası olarak bizim ekonomiye bakışımızdaki temel gösterge istihdam rakamlarıdır. Allah’a şükür dünyadaki bütün olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye istihdamda rekor kırmaya devam ediyor” dedi.​
Türkiye’nin son bir yılda istihdamını 900 bin kişi artırdığına değinen Yavuz, “Bu müthiş bir rakam, müthiş bir başarıdır. Bu başarıda, her şeye rağmen üretime, ticarete ve istihdama devam eden özel sektörümüzle beraber, kamunun ortaya koyduğu teşviklerin ve işçi işveren arasında köprü olan İş-Kur’umuzun çalışmalarının çok büyük rolü olmuştur” ifadelerini kullandı.

İstihdamın artırılması kadar, doğru kişinin doğru işte istihdam edilmesinin de oldukça önem arz ettiğini vurgulayan Faik Yavuz, bu alanda, son dönemlerde İŞKUR’daki müthiş dönüşümü büyük bir memnuniyetle izlediklerini söyledi.

Yavuz, kamu kurumlarına işçi bulmak amacı ile kurulan İŞKUR’un, bugün sadece işçilere veya işsizlere değil, işverenlere de hizmet sunan, rehberlik eden bir yapı haline geldiğini, sadece iş bulmaya değil, işsizlerin eğitimine, mesleği olmayanların meslek sahibi yapılmasına odaklandığını ifade etti.

Aktif İşgücü Hizmetleri mevzuatındaki uygulamalarında yapılan değişiklik, iş ve meslek danışmanlarının İŞKUR kadrosuna katılması ve İŞKUR ve KOSGEB’in birlikte gerçekleştirdiği girişimcilik eğitim programı gibi pek çok başarılı iş yapıldığını anlatan Yavuz, “İş camiası olarak bizim de desteklediğimiz bu başarılı uygulamaların önümüzdeki dönemde devam edeceğine inanıyoruz. Zira istihdamda bizim için en öncelikli konu, insanımızın “her işi yaparım” kalıbından çıkarak, belirli beceri ve mesleklerle donatılmasıdır. Yani mesleki eğitimdir. Bu alanda önemli yol kat ettik. Ama daha yapacağımız çok şey var. Bu konuda, politikaları ve projeleri oluştururken iş dünyası ile istişarenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Zira, bizdeki işadamlarının büyük çoğunluğu işçilikten yetişmedir. Özellikle KOBİ’lerimizin büyük kısmı, işçilik yaptığı meslekte kendini geliştirmiş, bu yeteneğini ticari zekası ile birleştirip kendi işlerini kurmuş insanlardan oluşmaktadır. Yani camiamızın büyük çoğunluğu hem işçiliği, hem de işverenliği iyi bilen, bu nedenle politikaları en iyi değerlendiren insanlardır. Bundan dolayıdır ki; istihdam politikaları oluşturulurken camiamızla işbirliği yapılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. En sağlıklı ve adil politikaların bu şekilde mümkün olacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

UMEM Beceri’10 projesinin bu işbirliğinin en güzel örneği olduğunu belirten Yavuz, 5 yıl önce başlattıkları proje ile Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşkur Genel Müdürlüğü, TOBB ve TOBB-ETÜ olmak üzere 5 kurum birlikte çalıştıklarını, bu kurumlarla bir ilki başararak, kurumsal taassupları bir kenara bırakarak, meslek kurslarında merkezde ve yerelde işbirliğini benimsediklerini söyledi.

Proje ile 200 bine yakın kişiyi yetiştirdiklerini ve bu insanların % 70’ine istihdam sağladıklarına dikkat çeken Yavuz, “UMEM’le başlattığımız modelin, açılan tüm kurslarda uygulanmasını bekliyoruz. Bu kapsamda, TOBB olarak destek vereceğimiz ve İŞKUR tarafından uygulanacak tek bir program geliştirilmesini öneriyoruz. İşgücü açığını, işveren tarafı olan Oda ve Borsa camiası olarak biz tespit edelim, İŞKUR da kursiyerleri temin ederek, iş arayanla iş vereni buluştursun istiyoruz” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA