TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Suriyeli mültecilerin entegrasyonu TOBB’da ele alındı


28.11.2015 / Ankara



Suriyeli mültecilerin entegrasyonunun masaya yatırıldığı toplantıda konuşan TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Emre Yurdakul, mültecilerin sosyal yaşama uyumu konusunun giderek aciliyet kazandığını vurgularken, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay mültecilerin sadece beslenme ve sağlık sorunlarını değil, eğitimle ilgili sorunlarını da ele aldıklarını ve çözüm üretmeye çalıştıklarını anlattı.​

TOBB ve Ankara AB Bilgi Merkezi tarafından organize edilen “Suriyeli Mültecilerin Ekonomiye Entegrasyonu: İyi Uygulamalar Çalıştayı” TOBB’da gerçekleştirildi.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Emre Yurdakul, Suriyeli mültecilerin yaşamlarıyla ilgili sorunlara değinerek, Türkiye’de halen 2 milyonu aşkın Suriyeli mülteci bulunduğunu söyledi.

 

Yurdakul, Türkiye’de bulunan Suriyeli sayısının, Suriye nüfusunun yüzde 10’undan fazla olduğuna işaret ederken, AFAD tarafından 10 ilde kurulmuş olan 25 barınma merkezinde bu mültecilerden 260 bininin yaşamlarını sürdürdüğünü ifade etti.

 

Suriyeli mültecilerin sayısal büyüklüğünün Türkiye’deki yaşama entegrasyonu konusunu gündeme getirdiğine dikkat çeken Ali Emre Yurdakul, TOBB olarak düzenledikleri çalıştayda bu konuları ele alacaklarından söz etti.

 

-700 bin okul çağında çocuk var

 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay ise konuşmasında Türkiye’nin 5 yıldır mülteciler konusunda yoğun gayretler gösterdiğine işaret ederek, ellerinden geleni fazlasıyla yaptıklarını bildirdi. Türkiye’nin 2,2 milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yaptığını açıklayan Oktay, Iraklılar da dahil edildiğinde bu rakamın 2,5 milyonu bulduğunu açıkladı.

 

AFAD Başkanı Oktay Türkiye’de yaşayan mültecilerin tüm dünyanın kabul ettiği standartlarda hayatını sürdürdüğünü kaydederken, bunun da bir maliyeti olduğuna değindi. Oktay, “Biz buradaki çocuklara sadece gıda ve sağlık değil, eğitim de sağlıyoruz. Önemli sayıda çocuğa mesleki eğitim kazandırmaya başladık. Sağlık konusunda da her türlü desteği sağlıyoruz. Hatta zaman zaman Türk vatandaşlarından daha iyi sağlık hizmeti aldıklarını söyleyebilirim” dedi.

 

700 bin okul çağında mülteci çocuk bulunduğunu vurgulayan Oktay, bunların 300 binden fazlasına eğitim hizmeti sağlandığını söyledi. “Bu yıl 460 bin çocuğa eğitim götürmüş olacağız. Biz çocukları sokağa terk edemeyiz” diyen AFAD Başkanı, Suriyeli nüfusun Türkçe öğrenme konusunda önemli bir talebi bulunduğunu açıkladı. Oktay bunun mültecilerin Suriye’de kalma eğiliminin de bir yansıması olabileceğinden bahsetti.

 

-Uygun yatırım koşulları lazım

 

Çalışma izni konusuna da değinen Oktay, “Çalışma izni ile iş bitmiyor. Bununla birlikte iş imkanlarının da yaratılması gerekiyor. Bunun için de yatırım yapılması lazım. Firmalarca iş gücü yoğun alanlarda yatırım yapılabilirse, yatırım koşulları ortaya çıkabilirse, örneğin yatırımlarda istihdamın belli bir oranı mültecilere ayrılabilirse hem firmalar hem mülteciler bu işten karlı çıkacaktır” diye konuştu. AFAD Başkanı Oktay, BM, AB ve G20 Liderleri’nin firmaların dikkatlerini bu konuya çekmelerini istedi.

 

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ın yönettiği toplantıya, aralarında AB Türkiye Delegasyonu, Dünya Bankası, ILO Türkiye Temsilciliği, Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MYK, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Mersin TSO, Şanlıurfa TSO, TEPAV, TOBB- ETÜ, ORSAM, TÜRK-İŞ’in yer aldığı çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA