01.11.2011 /
Faik Yavuz, Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında özel sektörler arasında diyalog geliştirmek amacıyla kurulan İstanbul Forumu'nun 6. toplantısının yapıldığını ve her toplantının Afganistan ve Pakistan özel sektörlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.
Bu çerçevede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren ve bugünkü forumun temasını kadın girişimciliği olarak belirleyen Yavuz, ''Üzülerek ifade etmek isterim ki ülkelerimizde kadınların ekonomik statüsü açısından iftihar edilecek bir noktada değiliz'' dedi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun her yıl olduğu gibi geçen yıl da yayınladığı ''Küresel Cinsiyet Eşitsizliği'' raporunda Türkiye'nin 134 ülke arasında 126., Pakistan'ın 132. sırada yer aldığını, Afganistan'ın ise değerlendirmeye girmediğini belirten Yavuz, The Economist dergisine göre geçen 10 yıl içinde gelişmiş ülkelerde kadınların ekonomiye katılımındaki artışın küresel ekonomik büyümeye etkisinin Çin'in etkisinden daha çok olduğunu kaydetti.
Yavuz, konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:''Kadınlarımızı ekonomiye katılımını artırmanın öncelikli yollarından biri, kadın girişimciliğini geliştirmektir. Kadınlarımız başarılı kadın girişimcileri örnek alarak ekonomide daha aktif hale gelecektir.
Kadınlarımız açısından yeni nesle rol model olabilecek, gençliğimize yol gösterebilecek başarı hikâyelerinin çıkması her zamankinden daha önemlidir. Bu nedenle bugün aramızda olan, her biri kendi ülkelerinde diğer kadınlarımıza örnek olan başarılı kadın girişimcilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum.''
Yavuz, TOBB olarak başarılı rol modeller oluşturmak için 2007 yılında tüm Türkiye çapında kadın girişimciler kurulları oluşturduklarını, bu kurulların üye sayısının bin 500'ü aştığını ve kısa sürede 10 bin üye sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
-Afganistan Madenler Bakanı Şehrani
Afganistan Madenler Bakanı Vahidullah Şehrani de, Türkiye ve Pakistan ile olan ekonomik ilişkilerin kendileri için çok önemli olduğunu, Türkiye ile ülkesi arasında anlamlı bir ticaret hacmi bulunduğu söyledi.
Son birkaç yıl içinde Türk müteahhitlerin kazandığı inşaat ihalelerinin 1 milyar doların üzerinde olduğunu, ülkesinde büyüme ve kalkınma açısından büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Şehrani, hedef alacakları alanlardan birinin de kadın girişimciler konusunda olacağını vurguladı.
Şehrani, Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında kadınların etkileşimini artırmak ve tüm bölgedeki kadınların bundan iyi şekilde yararlanmasını sağlamak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:''Kadınların becerilerini geliştirmek için daha fazla fırsat ve yatırım imkânı vermek lazım.
Üç ülkenin anayasasında da kadınların gelişmesi için öngörülen hususlar var. Kadınların ekonomik kalkınmada yer almaları çok önemli. Altyapının geliştirilmesi, karşılıklı etkileşim, hedeflere varma açısından bize kolaylık sağlayacak. Birbirimizin tecrübelerinden yararlanmamız lazım.
Kadınların bütün alanlarda yetkilendirilmesi lazım. Gerekli kurumsal reformlar yapıldığında, mevzuat iyileştirildiğinde, kadın girişimciler arasında daha fazla etkileşim olduğunda, kadınlar zorlukları ve fırsatları daha rahat tespit ederek başarıya dönüştürür.''
Ülkesindeki iş fırsatları hakkında bilgi veren Şehrani, Afganistan'da madenler açısından büyük imkânlar bulunduğunu, jeolojik araştırmaların madenlerin değerinin 6-7 trilyon dolar civarında olduğunu gösterdiğini söyledi.
Şehrani ''Madenciliğin ülkemizde geliştirilmesi için Türk yatırımcıları cezbetmek istiyoruz. Madenlerin çıkarılması ve işletilmesi için ihaleye çıkıyoruz. Madencilik sektörünün gelişmesi hem çevre açısından, hem toplumun kalkınması, hem de kadınlar açısından önemli. Bütün politikalarda kadınlara imkân tanımak önemli'' diye konuştu.
Afganistan'da yoğun şekilde bulunan demir cevherine işaret eden Şehrani, 20 Kasım'da büyük bir demir cevherini ihaleye çıkaracaklarını anlatan Şehrani, bu alanın işletmeye açılmasının ülkesinde 72 bin istihdam sağlayacağını, kadınların da bundan yararlanacağını anlattı.
Şehrani, Orta Asya ülkelerini birbirine bağlayacak 6 milyar dolarlık demir yolu ağını kurmak için çalıştıklarını ve kaynağın temin edildiğini, 3-5 yıl içinde çok farklı altyapıların tesis edileceğini söyledi.
Bu demir yolunun Türkmenistan üzerinden Türkiye'ye ve Avrupa'ya bağlanacağını da belirten Şehrani, bunun daha fazla ticaret imkanları sunacağını kaydetti.
-ACCI Üst Yöneticisi Haqjo
Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları (ACCI) Üst Yöneticisi (CEO) Qurban Haqjo da kadın girişimcilere imkân tanımanın üç ülke için de büyük fırsatlar sağlayacağını, böylece ülkelerinde ekonomik kalkınmanın sağlanacağını söyledi.
Afganistan'daki kadınların dünya medyasında kötü gösterildiğini, oysa Taliban sonrasında kadınların yaşamında çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Haqjo, ülkesinde 8 milyon öğrencinin yüzde 30-35'inin kız öğrencilerden oluştuğunu, kamuda çalışan memurların yüzde 25'inin kadın olduğunu, Meclis'te de yüzde 25 oranında kadın bulunduğunu vurguladı.
Haqjo, kadınların ekonomide geleneksel iş kollarında çok önemli roller üstlendiklerini, ülkenin her tarafında el sanatları, halı dokuma, ulaşım, imalat, eğitim gibi çeşitli alanlarda küçük ve orta işler yaptıklarını anlattı.
Kadınların girişimci olarak fırsatları tespit ederek, imkânlarını bulup, iş modelleri geliştirdiklerini ve kendilerini piyasaya adapte edebildiklerini dile getiren Haqjo, ''Uzun vadeli bir ekonomik büyüme ve istikrar ancak bu yoldan geçiyor.
Kadın girişimcileri daha fazla teşvik etmek için ileriye doğru da daha fazla iletişim sağlamak, iş kadınları arasında fuarlar organize etmek, işbirliği ve kulis faaliyetleri yürütmek, finansman desteği sağlamak lazım. Bu girişimlerle daha fazla kadını piyasaya çekebiliriz. Böylece ülkelerimizin refahına daha fazla katkıda bulunurlar'' dedi.
-FPCCI Başkan Yardımcısı Khan
Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Başkan Yardımcısı Mohammed Akbar Khan ise cinsiyetler arası eşitliğin ülkenin kalkınması için çok önemli olduğunu, kadınların erkeklerin hakim olduğu alanlarda, yüksek teknoloji ve bilim alanlarında da başarılı olduklarını söyledi.
Kadın girişimcilerin katılmaması halinde ülkelerin ekonomik açıdan kalkınamayacağının altını çizen Khan, ülkesindeki kadın nüfus oranının yüzde 52 olduğunu, yoksulluk düzeyinin ortadan kaldırılması ve refah seviyesinin artırılması için çalışmalar yapıldığını vurguladı.
Khan, kadınların ekonominin inşa edilmesinde oynadıkları rolün yadsınamayacağına işaret ederek, ''Pakistan'da kadın girişimciler başarılı şekilde çalışmalarını yürütüyor. Tekstil, moda, tasarım, el işçiliği, mücevherat, hediyelik eşya, deri giyim, kuru gıda alanında faaliyet gösteriyor. Sağlık ve eğitim alanında kadınlar çok ilerleme katetti.
Kadınlar aynı zamanda birçok spor dalında da aktif rol alıyorlar. 3'lü işbirliği gerçekleştirerek bölgedeki kadın girişimcileri destekliyoruz ancak bu yeterli değil. Bu bölgede kadınlar arasında etkileşimin artırılması gerekli'' şeklinde konuştu.
-Kadın Girişimciler, İstanbul Forumu’nu yuvarlak masa toplantısında değerlendirdi
Forumun ikinci gününde, İstanbul Forumu’na Türkiye, Afganistan ve Pakistan’dan katılan Kadın Girişimciler, toplantıda alınan kararları değerlendirmek üzere bir yuvarlak masa toplantısı düzenlediler.
Bu toplantıda, fuarlara aktif şekilde katılımın önemine dikkat çekilirken, kadın girişimcilerin ürünlerinin tanıtımını yapabilecekleri internet sayfalarının olmasının farkındalığı artıracağı yönünde fikir birliğine ulaşıldı.
Yapılan değerlendirmede, Türkiye, Afganistan ve Pakistan’ın işbirliğinde, Afganistan veya Pakistan’da, bir “Yenilik Merkezi” kurulmasının ve kadın girişimciliği çalışmalarının yürütüldüğü Odalar ile yoğun işbirliği içinde bulunulmasının önemine vurgu yapıldı. Kadın Girişimciliğinin güçlenmesi, kadınların ekonomik hayatta rekabet edebilirliğinin artırılması için yeni mekanizmalar geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Yuvarlak masa toplantısına, Kadın Girişimcilerin yanı sıra, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Büyükelçi Beth Jones, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone’nin eşi Marie Ricciardone ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhammad Akbar Khan da katıldı.
Toplantı sonrasında, katılımcılar Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar ile görüşerek hatıra fotoğrafı çektirdi.