TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kağıt ve Kağıt Ürünleri Meclisi İstanbul’da toplandı


14.03.2016 / İstanbul



TOBB Türkiye Kağıt ve Kağıt Ürünleri Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı Erdal Sükan başkanlığında, sektörel gelişmeleri değerlendirmek ve sektör sorunlarını tartışmak üzere İstanbul’da yapıldı.​

Kağıt sektörünün yurt içi ve yurt dışı konumunu değerlendiren Meclis Başkanı Sükan, dünya genelindeki kağıt karton ve selüloz üretimi hakkında bilgi verdi. Erdal Sükan, kağıt-karton üretiminde Türkiye’nin 3 milyon 261 bin ton ile 22. sırada; tüketimde 5 milyon 806 bin ton ile 15. Sırada yer aldığını aktardı. Üretim ve tüketimin önceki yıllara göre artış göstermekte olduğunu belirten Sükan, Almanya’nın üretim ve tüketimde birinci sırayı teşkil ettiği AB’de, Türkiye üretimde 10., tüketimde 6. sırada olduğunu bildirdi. Sükan ayrıca, sektörde 46 kağıt üreten kuruluş bulunduğu ve  73 tane kâğıt makinesi çalıştığının bilgisini verdi.

 

-Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve sektöre etkileri

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı toplantıda, meclis üyelerine Kâğıt Ambalaj Atık Yönetmeliği hakkında detaylı bilgi verildi.  Bakanlık yetkililerince, 2016 yılı içinde tüm ambalajları ve bu ambalajlar dışındaki değerlendirilebilir atıkları da içeren bir yeni bir düzenleme yapılacağı, Bakanlıkta ilgili çalışmalara başlandığı ve değerlendirilebilir atıklarla değerlendirilemeyen atıkların ayrı olarak toplanmasının öngörüldüğü belirtildi.

 

-Sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması

 

Sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması (MRV)konusunda meclis üyelerine bilgi veren Life Enerji Danışmanlık Firması yetkilileri de raporlama yapmayan firmaların ağır yaptırım ve cezalara maruz kalabileceği konusunda uyarılarda bulundu. .

 

Yerli üreticiler ithal kâğıt sebebiyle haksız rekabete maruz kalıyor

 

Öte yandan toplantıda, üretim yapan yerli firmaların en büyük sıkıntılarından biri olan ithal kağıt satışı da masaya yatırıldı. Meclis üyeleri, İthal ürünün etiketlenmemesinden dolayı haksız rekabete uğrayan yerli üreticilerin Ekonomi Bakanlığı’na koruma önlemleri için başvuru yapabilecekleri ancak bunun için istenen evrakların hazırlanmasında firmaların çok zorlandığını aktardılar.

 

Rusya ile yaşanan sıkıntıların, temizlik kağıdı ihracatını etkilediği ve direkt Rusya’ya yapılan ihracatta 1-2 Milyon USD zarar edildiği üzerinde duran sektör temsilcileri, Orta Asya’ya giden tırların Rusya’nın içinden geçen yolları kullandıkları ve hepsi durdurulduğu için zararın daha da büyüdüğü dile getirildi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA