02.04.2016 / Ankara
Halim Mete burada asıl sorunun işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu belirterek, “gençlerin ya mesleği yok, becerileri yok. Ya da ellerindeki beceriler özel sektörün talepleri ile uyumlu değil” dedi.
Eğitim sistemi kurgulanırken iş dünyasının bunun önemli bir parçası olmak istediğini aktaran Mete, “Bana kalsa eğitim gören her genci mutlaka bir firmada staj yaptırırım ki iş dünyası nasıl çalışır, ne iş yapar, hangi koşullarda yapar görsün tecrübe etsin” ifadelerini kullandı.
TOBB ETÜ olarak, ortak eğitim sistemini uyguladıklarını anlatan Halim Mete, “Ortak eğitim sistemi şu: Üniversite eğitimini 2 dönem yerine 3 döneme çıkardık. Yaz tatilini kaldırdık. Öğrencinin her öğretim yılının 4 ayında, üniversitenin anlaşmalı olduğu firmalarda çalışarak geçiriyor. Staj yapmıyor, fiili olarak çalışıyor ve çalıştığı süre boyunca asgari ücret alıyor, sigortası yatırılıyor. Böylece her öğrenci, mezun olduğunda 1 yıllık iş tecrübesi ve iş ahlakı ile mezun oluyor. Bu bizim bulduğumuz bir sistem değil. Batılı ülkelerde uygulanan bir sistem. Ve iş dünyası beklentilerinin eğitim sistemine taşınmasının en verimli örneklerinden biri. Bu tarz yeni yaklaşımlar çok önemli” dedi.
Dünyada şu an 4.0 Sanayi devriminin konuşulduğunu aktaran Mete, Türkiye’nin ilk 3 sanayi devrimini kaçırdığını ancak ilk defa dünya ile aynı anda bir sanayi devrimine geçiş yapma imkanı bulunduğunu söyledi.
Mete, iş dünyasının Sanayi 4.0’ı anlamaya çalıştığını, TOBB olarak bu konuda öncülük ettiklerini, Almanya’nın tecrübelerini öğrenmek için ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Eğitimin geleceğin inşası ile alakalı bir iş olduğuna dikkat çeken Halim Mete, bunun uzun soluklu bir iş olduğunu, o yüzden hemen yapalım, şunu da yapalım yerine, doğruyu yapalım noktasında hemfikir olmak gerektiğini söyledi.
Mete, teknik eğitim sisteminin merkezinde iş dünyasının olmasının gerektiğini, ikinci olarak sadece iş dünyasının değil, tüm toplumsal kesim temsilcilerinin, üniversitelerin, kamu kesiminin içinde olacağı ve karar alma yetkisine sahip kurumsal bir yapı oluşturularak Türkiye’nin eğitim sisteminin amacı, modeli, araçlarının masaya yatırılmasını istedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |