23.09.2016 / Ankara
Meclis Başkanı Gökhan Tezel yapmış olduğu açış konuşmasında, Dünya ve Türkiye’deki LPG sektörü ile ilgili gelişmeleri aktardı. Tezel, EPDK tarafından Haziran ayında yayınlanan sektör raporuna göre Ocak – Haziran dönemi incelendiğinde; tüplü LPG’nin 394.640 tondan 399.161 tona arttığını, pazar büyümesinin % 1,1 olduğunu, 86.422 bin tonluk dökme pazarının 64.686 bin tona gerilediğini ve % 25,2 daraldığını, 1.414.287 milyon tonluk otogaz pazarının 1.471.482 milyon ton ile % 4,0 artış gösterdiğini, toplam LPG pazarının ise geçen yılın aynı dönemine göre % 2,1 büyüyerek, 1.895.348 tondan 1.935.329 tona yükseldiğini belirtti.
Meclis Başkanı yaptığı konuşmada, sektörün uzun zamandır üzerinde çalıştığı LPG Kanunu 17.madde değişikliğinin yayımlandığının bilgisini vererek, Meclisi adına EPDK ve Enerji Bakanlığı’na teşekkürlerini dile getirdi.
Meclis, LPG Sektörü Strateji Raporu ve sektör raporlarına ilişkin değerlendirmede bulundu
-Fizibilite raporu değerlendirildi
Toplantıda, Meclis üyeleri tarafından hazırlanan “LPG Kullanımının Yaygınlaştırılmasına İlişkin Fizibilite Raporu”nun son hali değerlendirilerek, raporda yer alan hususların tüm üyelerce yakın takibinin yapılması yönünde görüş birliği oluşturuldu. Meclis üyeleri tarafından LPG’nin raporda yer aldığı gibi yedek yakıt değil, her kullanım alanı ile alternatif yakıt olarak değerlendirilmesi gerektiği, dünya örneklerinde bu şekilde ele alındığı dile getirildi. Kalorfik bazda vergilendirme ile tüketicinin istediği yakıtı istediği gibi tüketebilmesinin öneminin savunan üyeler, geri kalmış bölgeler için teşvik mekanizmalarının kullanılması gerektiğini dile getirdi.
-Tüp takibi/izlenebilirliğine ilişkin çalışmalar
LPG tüplerinin el yapımı patlayıcı yapımında kullanılmasını engellemek amacı ile başlatılan çalışmalar kapsamında bir dizi mevzuat yayınlandığını belirten Meclis Üyeleri, ilgili Kurumlarla kapsamlı toplantılar yapıldığının bilgisini verdi. Ayrıca Üyeler tarafından uygulamada sektörümüz açısından son derece zorlayıcı hususlar içeren bu çalışmanın gerekliliğine inanmakla birlikte, yaşanan sorunlara da kesin çözüm olmayacağı dile getirildi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |