30.11.2016 / Edirne
TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu ve Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Girişimciliğin Yol Haritası” Konferansında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz Trakya Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi.
Konferansa Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Retörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edine Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Eren ile birlikte 600’e yakın öğrenci katıldı.
Adana'nın Aladağ ilçesinde bir öğrenci yurdunda hayatını kaybeden öğrenciler için saygı duruşu ile başlayan konferansın açılış konuşmalarında, Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebru Z. Boyacıoğlu, Türkiye'nin her gün şiddet, cinayet ve acı dolu haberlerle uyanmaya başladığını söyleyerek, “Kadınların halen bu olaylar maruz kalıyor olması bizim için en büyük acıdır. Bu sorun sadece kadınların değil herkesin sorunudur” dedi.
TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan da, “Türkiye’nin zenginleşmesi için ezber bozan inovasyonlar yapan yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var. Bu gücün siz gençlerde olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun vizyonu ile 2007 yılında kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun 81 ilde 6 bin 405 üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağını oluşturduğunu söyleyen Aslan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun 2016 yılı içerisinde Edirne’de iki etkinlik gerçekleştirdiğini belirterek, Edirne’ye gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.
Kadının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 5 Aralık Kadın Hakları Günü’ne değinen Aslan, “Bu güzel ülkenin geleceği ve refahı için kadının ekonomide, siyasette her alanda var olması ve güçlü olması gerekiyor. Kadın kendi haklarını biliyor ve kullanıyor olmalı ki, yetiştirdiği evlatları da temel haklarını uygulama ve kullanma konusunda bilinçli olabilsin” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da girişimciliğin Türk milletinin en önemli özelliklerinden biri olduğunu söyledi.
Tabakoğlu, “yaş ortalaması 28 olan bir ülkeyiz. Avrupa'nın yaş ortalaması 50. Şu anda 7 milyon üniversite öğrencimiz var. Biz millet olarak girişimcilik için çok uygunuz. Yeter ki güzel örneklerle hareket edelim" dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Eren de, “ETSO olarak bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Girişimci sayısını artırmaya çaba gösteriyoruz. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak siz gençlere her zaman kapımız açık. Bu konuda destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Recep Gürkan ise yakın zamana kadar Edirne’den hangi partiden olursa olsun bir kadın milletvekili çıkmadığına değinerek, artık Edirne’nin bir kadın milletvekili çıkarmasını istedi. Gürkan, “Kız çocuklarımızı okutalım ve bir meslek sahibi olmalarını sağlayalım” dedi.
Trakya Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu üyelerinin de yoğun ilgi gösterdikleri Konferansın açılış konuşmalarının ardından TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayfer Yılmaz, Küresel ekonomi, Türkiye ekonomisi, genel ve karşılaştırmalı sosyo ekonomik durum, kadın, girişimcilik konularında geniş bir yelpazede bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulundu.
Dünyada ekonomik ve siyasi tarihin yeniden yazıldığını söyleyen Yılmaz, “Bir ekonomide refah yaratmak istiyorsanız hem erkeklerin hem de kadınların katkısı olması gerek. Aksi takdirde paylaşımda bir sorun yaşanır ve bu da geliri arttırmaz tam tersine azaltır” dedi.
Kadın girişimcilerin sayısının artmasının, Türkiye’nin daha rekabetçi bir duruma gelmesi açısından son derece önemli olduğunun söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “Genç kızlarımızı, kadınlarımızı bu yönde bilinçlendirmeliyiz. Bunu yapmalıyız ki ileri gidelim. Durduğumuz yerde kişi başına düşen geliri arttıramayız. Orta gelir ve orta teknoloji tuzağındayız. Tüm bu tuzakları aşmanın yolu girişimcilikle birlikte yeni teknolojileri yakalayarak rekabete dâhil olmaktan geçiyor. Ülkemizin tekrar rekabet edilebilir bir ekonomiye sahip olabilmesi için inovatif ve 4.0 yakalayacak girişimcilere ihtiyacı var”
Yılmaz, her alanda katma değeri yüksek ekonomiye geçmenin şart olduğunu belirterek, “Artık konvansiyonel üretimle başarmamız mümkün değil. Her zaman daha ucuza yapan bulunur. Bu nedenle yaratıcı, yenilikçi girişimci sayısının artması gerekmektedir. Girişimci oranımız %2. %5 oranına çıkabilmemiz için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var” dedi.
Öğrencilere nasıl girişimci olunacağına dair önerilerde bulunan ve Girişimciliğin bir kariyer olduğunu söyleyen Yılmaz, “Girişimcilikte yola çıkarken kendinize bir yol haritası belirlemeniz ve doğru ekibi kurmanız başarıya ulaşmanız açısından çok önemlidir. Başarılı girişimci olmak her zaman bir kaç basamak sonrasını öngörülmesiyle mümkündür” şeklinde konuştu.
Yılmaz bir girişimcide olması gereken özellikleri, kendine güvenen, hata yapmaktan korkmayan, geleceğe ilişkin bir hayali olan ve bunu gerçekleştirebilecek bir fikir oluşturabilen, hedefe ulaşmak içir ısrarcı olabilen, yapacağı konuya ilişkin bilgisi olan, araştırabilen, taklit etmeyen, kararlı olan ve gerektiğinde yeniden başlayabilme cesareti olan, yenilikleri takip eden, bireysel çıkarlarını toplumsal sonuçları ile değerlendirebilen, rekabete açık, beklenmedik gelişmeleri sektör ve piyasa yapısındaki değişiklikleri yönetebilme becerisine sahip, tüketicinin gerçek beklentisini farkedebilen, tüketiciyi yaratılan ihtiyaca göre yönlendirebilen, ihtiyaçta farklılık yaratan şeklinde sıraladı.
Sözlerini Global Girişimcilik Haftası kapsamında 25 Kasım 2016 tarihinde İstanbul Suada’da gerçekleştirilen Geleceğin Gücü Girişimciler (G3) Forum’u sloganı ile tamamlayan Ayfer Yılmaz, “Girişimcilik Senin İçinde Sakın Gözünde Büyütme” dedi.