TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi, Yeni Proje Bazlı Teşvik Sistemini ve sektöre etkilerini değerlendirdi


19.12.2016 / Ankara



Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın da katılımıyla, Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu başkanlığında TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirildi.​

Toplantının ilk oturumunda, yeni proje bazlı teşvik sistemi ve plastik, kauçuk ve kompozit sektörüne etkileri tartışıldı.

 

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, toplantıda yaptığı konuşmada, yeni proje bazlı teşvik sisteminin önemine vurgu yaparak; bu teşvik sisteminin geçmiş dönemlerde uygulanamamış olmasının genel olarak Türkiye’ye yatırım anlamında olumsuz geri dönüşlere yol açtığını ifade etti.

 

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermayeler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin de yaptığı sunumda proje bazlı teşvik sağlanırken öncelikle ülkenin mevcut durumunda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçları karşılayabilecek, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltabilecek, teknoloji dönüşümünü sağlayabilecek, yenilikçi, AR-GE içeriği ve katma değeri yüksek belirli büyüklükteki yatırım projelerine öncelik verildiğinin altını çizdi.

 

Şahin, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını da ortadan kaldırmayı amaçlayan bu teşvik sisteminde, plastik, kauçuk ve kompozit sektörünün altıncı bölge teşviklerinden yararlandığını, bunun dışında diğer beş bölgede ise KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetiyle desteklendiğini belirtti.

 

Toplantının ikinci oturumunda, plastik, kauçuk ve kompozit sektöründeki imalatçı ve makineci KOBİ’lere yönelik makine, teçhizat, kredi, faiz desteklerinin sonuçları ve sektörün talepleri istişare edildi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı KOSGEB tarafından sağlanan söz konusu bu teşviklerin KOBİ’lere ciddi anlamda yarar sağladığı ve bu nedenle devam ettirilmesinin faydalı olacağı üzerine Bakanlığa sunulmak üzere meclis üyelerinin oybirliği ile tavsiye kararı alındı.

 

Toplantının son oturumunda, ithalat ve ihracatlarda gümrüğün belirlediği muayene ve tespit ücretleri genelgesine özel limanların uymaması, maliyet oluşturan VGM uygulaması ve bu konu hakkında yapılabilecekler tartışıldı.

 

PAGEV Danışma Kurulu üyesi Kemal Çalışkan tarafından bu konu hakkında detaylı bir sunum yapıldı.

 

Sektörden limanlardaki uygulamaya yönelik olarak gelen şikayetler üzerine, konu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcileri ile meclis üyeleri arasında istişare edildi.

 

Son olarak, limanlardaki bu düzensiz ve haksız uygulamanın giderilebilmesi ve ihracatçı üzerindeki külfetin ortadan kaldırılabilmesi için meclis üyeleri oybirliği ile mevcut tebliğdeki uygulama sıkıntılarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletmek üzere tavsiye kararı aldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA