TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ulaştırma Koordinasyon Toplantısı yapıldı


23.12.2016 / Ankara



Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Koordinasyon Toplantısının 6 ıncısı gerçekleştirildi.​

Kamu ve özel sektör temsilcilerinin üst düzeyde geniş kalımı ile gerçekleştirilen Koordinasyon toplantısının altıncısı TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Şaban Atlas’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

 

Taleplerimiz ortak aklın ürünü

 

Konuşmasında özel sektörün kamu ile istişare etmesinin önemine vurgu yapan Halim Mete, Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisini sektörün tüm taraflarını içene aldığını, Meclis içinde yer alan Demiryolu Taşımacıları Derneği, Türkiye Kargo Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği, Türkiye Nakliyeciler Derneği, Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği tarafından toplantıda dile getirilecek taleplerin ortak aklın ürünü olduğu belirtti ve taleplerin bu kapsamda değerlendirmesinin önemli olduğunu belirtti.  

 

Geleceğin dünyası bilgi tabanlı ekonomi

 

Halim Mete, lojistik, enerji, iletişim ve yazılımın, ülkelerin ekonomileri için çok önemli olduğunu, lojistiğin ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak lojistiğe katkı veriyor olmanın Birliğimiz için bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Halim Mete, TOBB tarafından yapılan Gümrük Kapılarının Modernizasyonunun Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyaya örnek proje olarak gösterildiği bilgisini verdi.

Günümüzde endüstri 4.0 süreci ile üretimde yeni bir döneme geçildiğini, geleceğin dünyasını bilgi tabanlı ekonomiye dayalı ülkelerin kuracağını belirten Halim Mete, lojistik sektörünün bu sürece hızla adapte olması gerektiğini ifade etti.

 

Ulaştırmanın her ülkenin kalkınmasında ve ilerlemesinde hayati öneme sahip bir hizmet sektörü olduğuna vurgu yapan Şaban Atlas, günümüzde, çağdaş ve yeterli ulaşım hizmeti sağlamadan, sosyal ve ekonomik hayatı canlı tutmanın mümkün olmadığını belirtti.

 

Karayolu taşımacılık sektörü 2003 yılından bu yana önemli bir değişim sürecinde

 

Karayolu taşımacılık sektörünün 2003 yılından bu yana önemli bir değişim sürecinde olduğunu belirten Şaban Atlas, sektörün özellikle Avrupa Birliği müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında, mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik ve mali yeterlilik ilkeleri esas alınarak, sektörde pazara ve mesleğe giriş şartlarının belirlendiğini, kayıt altına alınması noktasında önemli başarılar elde edildiği bilgisini verdi.

 

Ülkenin iktisadi gelişiminin sürdürülmesi ve sektördeki dinamizmin muhafaza edilmesi açısından yapılan düzenlemelerin günün koşullarına göre revize edilmesi ve sektörü yarınlara taşıyacak yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Şaban Atlas, bu bağlamda karayolu taşımacılığında taşımacıların yükünü hafifletecek şekilde mevzuat çalışmaların başlatıldığı ve makul bir süre içinde tamamlanmasının öngörüldüğü  bilgisini verdi. 

 

Taşımacılarımız dünya taşımacılık pazarında hak ettikleri payı almalı

Şaban Atlas, taşımacıların, ülkemiz ticari hedefleri doğrultusunda, daha yukarı noktalara taşımak ve dünya taşımacılık pazarında hak ettikleri payı almaları gerektiğini bunu sağlamanın temel öncelikleri olduğunu ve Bakanlığın temel politikası olan, eşit rekabet şartlarında geçiş belgesiz/kotasız bir uluslararası eşya taşımacılığı düzeninin sağlanması noktasında, çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

 

AB Kota kısıtlamaları ve taşımalarda ayrımcı ücretler rekabet gücümüzüz olumsuz etkiliyor

 

Bazı Avrupa Birliği ülkeleri tarafından ülkemiz taşımacılarına getirilen kota kısıtlamaları ve taşımalardan alınan ayrımcı ücretler nedeniyle, uluslararası taşımacıların kısıtlandığını, maliyetlerinin arttığını ve rekabet gücünün olumsuz etkilendiğini belirten Şaban Atlas, 2017 yılı başlarında  resmi müzakerelerinin başlaması öngörülen Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarında “karayolu kotaları” konusun önemli bir gündem maddesi olacağını Bakanlığın konuyu yakından takip ettiğini ve gerekli adımları atacağı bilgisini verdi.

 

Toplantının bu seneki teması Endüstri 4.0 çerçevesinde ulaştırma ve lojistiğin yeri ve önemi oldu.

 

Prof. Dr. Yücel Candemir, tema kapsamında “Dördüncü Sanayi Devrimi: Öncesi Ve Sonrası - Ulaştırma Ve Lojistik Ağlara Yansımalar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA