26.12.2016 / İstanbul
Tekstil Meclisi Danışmanı Atilla Bağçuvan tarafından konuyla ilgili tüm detayları içeren bir sunum yapılarak durumun yaratacağı olumsuz sonuçlar rakamlarla açıklandı.
Türkiye’nin Pakistan’dan gerçekleştirdiği 310 milyon $ toplam ithalatın 216 milyon $’lık kısmını tekstil ve hazır giyim ithalatının oluşturduğuna, bu rakamın toplam ithalatın yaklaşık %70 ini teşkil ettiğine dikkat çekildi.
İhracat rakamlarında ise durumun tam tersi nitelikte olduğunun altı çizilerek Türkiye’nin Pakistan’a olan 289 milyon $’lık toplam ihracat rakamının sadece 32 milyon $’lık kısmınıtekstil ve hazır giyim ihracatının oluşturduğuna bu rakamın ise toplam ihracatın % 11’i olduğu ifade edildi.
Toplantıda, STA anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte her türlü tekstil ürünü için uygulanan ek vergi ve koruma önleminin ortadan kalkacağı, bunun sonucunda ülkemiz tekstil sektörünün son derece olumsuz yönde etkileneceği ve bazı işletmelerin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı ifade edildi.
Ayrıca Pakistan’ın özellikle başta Çin olmak üzere, Uzakdoğu ülkeleriyle imzaladığı STA’lar kapsamında sektörün hâlihazırda rekabet etmekte zorlandığı bu ülke ürünlerinin Pakistan üzerinden trafik sapması yaratarak önlemsiz şekilde ülkemize girişine de sebep olabileceğine dikkat çekildi.
Bu olumsuzluğun giderilebilmesi için önlem uygulanan ürünlerin ithalatında koruma önlemi uygulamasına devam edilmesi ya da tekstil sektörünün hassas sektör olarak kabul edilerek STA kapsamı dışına alınması gerektiğine dikkat çekildi.
Meclis üyeleri tarafından Suriyeli çocuk çalıştırılması konusunda basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak, bu konunun bilinçli bir şekilde, olduğundan fazla gündeme taşınarak ülkemiz üzerinde olumsuz algı yönetimi geliştirmek için çalışıldığının altı çizildi.
Buna karşılık STK’lar ve sektörün ortak çalışmalarıyla karşı tedbirlerin süratle alınması için çalışma ve görüşmelere başlanılması kararlaştırıldı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |