05.05.2017 / İstanbul
Toplantının ilk gündem maddesi çerçevesinde, Türkiye’nin E-Ticaret yol haritasının belirlenmesinde danışmanlık hizmeti alınması hususunda Meclis Başkanı Kantarcı tarafından bilgilendirme yapıldı. Türkiye’nin e-ticaretteki mevcut durumunu, gelişme eksenlerini ve vizyonunu ortaya çıkarmak için yapılması planlanan bu detaylı çalışma için danışmanlık firmaları ile yapılacak işbirliğinin çerçevesine değinildi. Ayrıca, Mayıs ayı içerisinde yapılması planlanan Bakan ziyaretlerinin takvimine ve sektör için iletilmesinde yarar olan konulara vurgu yapıldı.
Toplantının diğer bir gündem maddesi de, 25 Nisan 2017 tarihinde TÜSİAD, ‘Gittigidiyor’ ve BCG tarafından lansmanı yapılan “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: e-ticaret” adlı raporun kısa bir sunumu oldu. Meclis Başkanı Öget Kantarcı, bu raporun Türkiye e-ticaret sektörünün küresel ekonomideki yerini tespit eden ve gelişimi için bir yol haritası belirlenmesine yardımcı olan bir çalışma olduğunu vurguladı.
Ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye Gümrük Bölgesi’ndeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına “ 75 euro’yu geçmeyen” ibaresinin “30 euro’yu geçmeyen” şeklinde değiştirilmesinin sektör üzerine etkileri de istişare edildi.
-Kredi kartı kullanımı
Son olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Türkiye Bankalar Birliği’ne yazmış olduğu yurtdışı ve e-ticaret üzerinden kredi kartı kullanımları için yeni kredi kartı kullanıcılarından onay alınması konusu tartışıldı. Böyle bir uygulamanın internet üzerindeki “dolandırıcılık” sorununu çözmeyeceği hatta e-ticaret sektörüne zarar vereceği konusunda görüş birliğine varıldı. Bu uygulamanın, vereceği negatif etkiler göz önünde tutularak, meclis olarak BDDK’ya bu konuda farklı çözüm önerileri getirilebileceği üzerinde duruldu.