17.05.2017 / Mardin
Bu çerçevede, Mardin İli ve İlçeleri Odaları/Borsaları (Kızıltepe Ticaret Borsası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Nusaybin Ticaret Borsası, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası), Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ile işbirliği yaparak bankalara ilişkin “para-kredi” konulu bir saha çalışması gerçekleştirdi.
Mardin İli ve İlçeleri Oda/Borsa Akademik Danışmanı ve MAÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin İktisat Bölümü öğrencilerinin katkılarıyla Nisan 2017’de Mardin İlindeki ve İlçelerindeki klasik nitelikli kamu ve özel bankalar ve katılım bankalarıyla yürüttüğü bu saha çalışması; bankalarla tarım, sanayi ve hizmet sektörleri arasındaki genel nitelikli para-kredi ilişkisinin fotoğrafını çekmeye çalışıyor.
Toplamda 12 Banka şubesiyle, yüz yüze anket usulüyle gerçekleştirilen araştırmada şu 5 ana soruya cevap bulunmaya çalışıldı:
1) Mardin’de bankalar ile sanayiciler/tüccarlar arasındaki ilişkiler hakkında neler düşünüyorsunuz?
2) Mardin’de bankalar ile sanayiciler ve tüccarlar arasındaki ilişkiler sağlam mıdır?
3) Mardin’de sanayiciler ve tüccarlar ile yaşadığınız sorunlar nelerdir?
4) Kredi verirken ne tür bilgiler ve belgeler talep ediyorsunuz?
5) Mardin’de en fazla kredi verdiğiniz sektörler/faaliyet alanları hangileridir?
Anket kapsamında verilen cevaplar harmanlandı ve genel durum tespiti yapılarak değerlendirmeye tâbi tutuldu. Araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar şöyle:
· Mardin İlinde ve İlçelerinde faaliyette bulunan bankalar, genel olarak iş âlemi ile yakın ilişki içerisindedir.
· Bankalar; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyette bulunan hemen bütün işletmelere fon temin etmektedirler.
· Talep edilen bilgiler-belgeler bankadan bankaya değişiklik arz edebilmektedir. Ayrıca, kredi niteliğine göre özel bilgi-belge talebinde de bulunulabilmektedir.
· Normal şartlarda kredilere ilişkin bürokratik işlemler yani talep edilen bilgiler-belgeler ne kadar sade olursa o kadar iyidir. Fakat genel ülke ve dünya iktisadî konjonktürüne bağlı olarak bunlar artış-azalış gösterebilmektedir.
· Bununla beraber, iş âlemi de bilgi-belge temininde bazen ihmalkâr davranabilmektedir ki bu da bankalar açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle eksik bilgiler-belgeler, kredilere asıl onayı veren banka genel müdürlükleriyle sorunlara (kredi talep reddi, tehiri vb.) yol açabilmektedir.
· Tabiî, genel olarak Mardin’de iş âleminin kredilerine sadık olduğu ifade edilebilir. Ancak, birtakım içsel-dışsal faktörler (iktisadî kriz, güvenlik sorunları vs.) dolayısıyla sorunlar da yaşanmıyor değildir.
· Öte yandan Mardin bankaları; genel manada tüccar, sanayici ve çiftçi kesimiyle iyi ilişkiler geliştirilmesi ve işbirliğinin uygun tarzda sürdürülmesi hususunda hemfikirdir.
Mardin İli ve İlçeleri Odaları/Borsaları; üyelerine, ilgili kuruluşlara ve kamuoyuna karşı sorumluluklarının bir gereği olarak, Mardin Artuklu Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli kurum işbirliği yaparak şehre ilişkin tespitlere, değerlendirmelere ve iktisat politikası tekliflerine yönelik bu ve benzeri çalışmalara devam edeceğini ifade etti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |