TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ali Kopuz, İKV 55. Olağan Genel Kurulu'na katıldı


10.07.2017 / İstanbul



TOBB Plaza'da düzenlenen İKV 55. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Türkiye ile AB ilişkilerinin gelişmesi konusunda İKV'nin ciddi katkılar sunduğunu belirerek, TOBB'un da İKV'ye desteğini her zaman sürdüreceğini söyledi.​

Türkiye'nin Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi, AB'nin dördüncü büyük ihracat pazarı ve en çok ithalat yaptığı beşinci ülke olduğunu dile getiren Kopuz, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan AB'nin Türkiye'ye yatırım yapan yabancılar arasında ilk sırada yer aldığını anlattı.

 

Kopuz, Türkiye ile AB arasındaki iktisadi ilişkilerin son derece derinleştiğini kaydederek, Türkiye'nin iktisadi ve siyasi dönüşümü sürecine AB'nin katkı sağladığını, Türkiye'nin de AB ile ilişkileri stratejik bir öncelik olarak ele aldığını aktardı.

 

AB üyelik sürecinin kapsamlı reformlar gerektirdiğini ifade eden Kopuz, Türkiye'nin reformları gerçekleştirme kararlılığında olduğunu vurguladı.

 

Kopuz, Gümrük Birliğinin modernizasyonu görüşmelerine değinerek, "Bu görüşmeler artık başlatılmalıdır. Bu konu, siyasi nedenlerle geciktirilmemelidir. Gümrük Birliğinin modernizasyonunu Türkiye için de AB için de faydalar sağlayacaktır." dedi.

 

AP Genel Kurulu'nda kabul edilen Türkiye kararının iş dünyasını hayal kırıklığına uğrattığının altını çizen Kopuz, parlamentoların diyaloğun sona erdirilmesi değil devam ettirilmesi çağrısında bulunması gerektiğini vurguladı.

 

Kopuz, "Bu kararın ne AB ne de Türkiye için yararı vardır. Bundan sonra da AB vizyonları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

 

-İKV Başkanı Zeytinoğlu

 

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası duraklamaya giren Türk ekonomisinin toparlanmasını bildiğini kaydederek, ilk çeyrekte yakalanan yüzde 5'lik büyümenin canlanmanın göstergesi olduğunu söyledi.

Dünya ticaretinde ve AB pazarında yaşanan canlanmanın Türkiye'nin ihracatına olumlu yansıdığına değinen Zeytinoğlu, AB'ye olan ilk 5 ayda yüzde 8,9'luk ihracat artışı yaşandığını aktardı.

 

Zeytinoğlu, 2016'da uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 31 azaldığını, toplam uluslararası sermayenin yüzde 64'ünün Avrupa'dan geldiğini ifade ederek, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre uluslararası sermaye girişinin yüzde 1,85 artarak 2 milyar 803 milyon dolar olduğunu bildirdi.

 

Başkan Zeytinoğlu, "Türkiye'nin OHAL koşullarını aşarak normalleşme sürecinde ilerlemesi ve demokratik ve yapısal reformlara hız verilmesi ile bu olumlu gidişatın daha da pozitif bir seyre dönüşmesini ümit ediyoruz." diye konuştu.

 

AB'nin Türkiye için önemine değinen Zeytinoğlu, Türkiye'nin kalkınmasına ve demokratikleşmesinde AB sürecinin olumlu etkilerinin olduğunun yadsınamayacağını vurguladı.

 

-"Türk sanayicisi tüm dünyaya mal satabilecek konumda"

 

Zeytinoğlu, AB'nin Türkiye'nin ticari ortakları arasında birinci sırada geldiğini kaydederek, geçen yıl ihracatın yüzde 48'inin AB ülkelerine yapıldığını anımsattı.

 

Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkilerden ve bu ilişkilerin geçmişinden bahseden Zeytinoğlu, AB standartlarında üretim yapan Türk sanayisinin tüm dünyaya mal satabilecek konuma geldiğini aktardı.

 

Zeytinoğlu, Türkiye ile AB arasında geçen yıl yaşanan sıkıntılardan bahsederek, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda kabul edilen Türkiye kararını anımsattı.

 

Referandum öncesi bazı AB ülkelerinin Türk siyasetçilere yönelik getirdiği yasaklara değinen Zeytinoğlu, referandumdan sonra AB ile ilişkilerde yumuşama meydana geldiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin AB ile ilişkileri devam ettirmek istediğini söylediğini anlattı.

 

-AB'ye ihracatta yüzde 25 artış beklentisi

 

Zeytinoğlu, AB'ye 23. ve 24. fasılların bir an önce açılması çağrısında bulunduklarını hatırlatarak, İKV'nin hazırladığı raporu ve bu raporda bulunan 8 öneriyi tekrarladı.

 

Bu önerileri arasında en çok önem verdikleri konulardan birisinin Gümrük Birliğinin güncellenmesi olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, "Yapılan etki analizlerine göre Gümrük Birliğinin güncellenmesinin Türkiye ekonomisine yüzde 1,5-2 civarında gelir artışı getirmesi, AB'ye ihracatta ise yüzde 25 tutarında bir artışa yol açması beklenmekte." dedi.

 

Zeytinoğlu, Türk iş dünyasının bu süreçten fayda sağlamak için kapsamlı bir strateji çerçevesinde gerekli uyum ve hazırlık çalışmalarını yapmasının önemli olduğunu vurguladı.

 

-"KKTC'ye yatırım yapmalıyız"

 

Zeytinoğlu, 28 Haziran-7 Temmuz tarihinde düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nda görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına değinerek, sorunun çözümü için son şansın kaçırıldığını söyledi.

 

Başkan Zeytinoğlu, "Kıbrıs konusu başta KKTC halkının refahı ve geleceği olmak üzere Türkiye ve Doğu Akdeniz'in güvenliği ve Türkiye'nin dış politikası açısından son derece önemli bir mevzu." değerlendirmesinde bulundu.

 

Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB müzakerelerini engellemek için bir araç olarak kullanıldığını dile getiren Zeytinoğlu, bu konuda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni de eleştirdi.

 

Zeytinoğlu, şöyle devam etti: "Gelinen noktada, KKTC'nin ekonomik gelişiminin ve dünyanın geri kalanıyla sağlıklı yatırım ve ticaret ilişkileri geliştirebilmesinin sağlanmasına öncelik verilmeli. Türk iş dünyası olarak KKTC'ye yatırım yapmalı ve ekonomisine katkıda bulunmalıyız. Kıbrıs Türk halkının haksız yere tabi tutulduğu izolasyon ve ambargoların kaldırılması yönünde girişimler hızlandırılmalı."





ARAMA