TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

EBSO’da tekstil, hazırgiyim ve deri sektörlerine yönelik Ar-Ge semineri verildi


24.10.2017 / İzmir



Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğiyle Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda, tekstil, hazırgiyim ve deri sektörlerine yönelik Ar-Ge, ‘Tasarım Destekleri ve Proje Teklifi Verme’ semineri düzenlendi.​
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan’ın yönettiği ve Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde gerçekleştirilen seminerde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve İZKA temsilcileri, Ar-Ge tasarım destekleri; İzmir Kalkınma Ajansı uzmanları da proje teklifi sunumu yaptı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, son yıllarda gerek küresel ölçekte gerekse Türkiye’de ekonomik ve politik gelişmelerin yanında teknolojik ilerlemelerin de hız kazandığını belirterek, “Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri sektörleri bu gelişmelerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Sektörlerin istihdam, ihracat ve yatırımlarda sağladığı katkının göz ardı edilmemesi ve çağı yakalayarak bir üst seviyeye taşımak adına hepimizin elinden geleni yapması gerektiği inancındayım” dedi. 

-Fark yaratmalıyız 

Demirkalkan, ihracatın öncü sektörlerinden olan tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri sektörlerinin ciddi anlamda yüksek rekabet ortamı içinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu bağlamda sürdürülebilir rekabetin sağlanabilmesi için, katma değeri yüksek ve teknolojinin entegre edildiği ürünlere ağırlık verilerek fark yaratmak gerekmektedir. Dünya artık farklı olanın peşindedir. Yıllar itibariyle, emek yoğun olan sektörler gelişen teknolojiyle birlikte teknoloji yoğun olma yolunda ilerlemiştir. Ancak teknoloji ile birlikte Ar-Ge ve tasarım yaparak farklı olanı yakalama şansımız vardır” diye konuştu. 

-Devlet desteği önemli 

Teknolojinin her alanda önemli rol oynadığı bir dönemde teknik tekstilin de daha fazla ön plana çıktığını belirten Demirkalkan, şunları söyledi: “Ayrıca nanoteknolojik ürünler sektöre ayrı bir boyut kazandırmıştır. Ar-Ge faaliyetlerini yaygınlaştırarak tasarım ürünlere yöneldiğimizde tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri sektörleri global ölçekte de olduğu gibi, ülkemizde de giderek güçlenecektir. Özellikle de bu süreçte firmalarımıza devlet desteğinin önemi büyük rol oynamaktadır. Bugün olduğu gibi gelecekte de önemini sürdürecek olan bu sektörleri Ar-Ge, tasarım ve teknoloji şekillendirecektir. Buna kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Bu bağlamda gerek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın gerekse KOSGEB gibi diğer kurumlarımızın birçok desteği bulunmaktadır. İzmir, ülkemizde köklü bir yapıya sahip olan sektörler için, geçmişten beri Avrupa’ya açılan bir kapı niteliğinde olup, dinamik bir konuma sahiptir. Bu bağlamda İzmir, uzun yıllardır düzenlenen IF Wedding gibi uluslararası fuarlarla da modanın kalbi olup sektörde bir marka olarak öne çıkmıştır. EBSO olarak; kalkınmanın üretimden geçtiğini ve yola katma değeri yüksek ürünler üretmek olarak devam edilmesi gerektiğinin önemini her platformda vurguluyoruz. Tekstil, hazır giyim, deri sektörleri de, bu açıdan gelişime dönüşüme en açık sektörlerimizdendir.” dedi.

-TOBB’un desteği 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Reel Sektör AR-GE Uygulama Daire Başkanlığı temsilcisi Perviz Özdündar, Türkiye Tekstil, Hazır giyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda firmalara mevcut Ar-Ge destekleri ve proje verme seminerlerinin TOBB sorumluluğunda olduğunu hatırlattı. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB, YÖK, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ile işbirliği yaparak seminer takvimi ve içeriğinin belirlendiğini söyleyen Özdündar, “Ar-Ge desteği verecek kurumlarla, tekstilin yoğun olduğu bölgelerde ticaret ve sanayi odalarımız ile koordineli çalışma yapılmasına karar verildi. Daha sonra tekstilin ve ilginin yoğun olacağı iller tespit edildi. Kahramanmaraş, Çorlu, Tekirdağ, Gaziantep, Adana, Bursa, İstanbul, Denizli ve İzmir’de seminerler düzenliyoruz” bilgisini verdi.

 

-Vergi indirimi yüzde 100

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı Gözde Ulu Metin ise, Türkiye genelinde 664 Ar-Ge ve 100 Tasarım Merkezi toplamda 764 merkez  bulunduğunu bildirirken, “İzmir’de 59 Ar-Ge, 17 Tasarım Merkezi bulunuyor. Tasarım merkezlerinden ikisi tekstil, biri de hazırgiyim üzerine çalışmalar yapıyor” dedi.

 

Sunumunda; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim Teknoloji Müdürlüğü Ar-Ge Merkezi ve Tasarım merkezindeki destek ve teşvik unsurları hakkında ayrıntılı bilgiler veren Metin, “Ar-Ge tasarım merkezi olunca vergi indirimi yüzde 100 oluyor. Sigorta prim desteği, sigorta primi işveren hissesinin yarısı kadar oluyor. Ayrıca gelir vergisi stopajı desteği, damga vergisi istisnası, gümrük vergisi istisnası, ilk madde ve malzeme giderleri, amortismanlar, genel giderler, kira, su haberleşme, enerji, bakım-onarım, nakliye, kitap dergi ve benzeri konularda da teşvik ve destek alabiliyorsunuz” diye konuştu.

 

-Yılda bir kez denetim

 

Başvuru süreçleri hakkında da bilgi veren Metin, “Artık başvuru elden yapılmıyor. Online sistem kullanılıyor. e-imza kullanılıyoruz. Beş iş günü içinde uzmanlar atanıyor ve ön inceleme yapılıyor. 15 iş gününden sonra geri dönüş oluyor ve en az iki tane izleyici hakem atanıyor. Daha sonra bakanlıkta komisyon kuruluyor. Buradan Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kararı çıktıktan sonra teşviklerden yararlanabiliyorsunuz. Projeleri denetlemek için yılda bir kez denetim yapılıyor. Böylece karar yenilendikçe aynı teşviklerden yararlanmaya da devam ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, KOSGEB bağlamında KOBİ ve girişimcileri geliştirme ve destekleme uygulamaları, İzmir Kalkınma Ajansı Uzmanı Ekrem Ayalp de proje ve bütçe teknikleri hakkında bilgi verdi. Konuşmacılar, sektör temsilcilerinin sorularını da cevaplandırdı.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA