TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Sivas’ta ekonomide kadının gücü ele alındı


21.11.2017 / Sivas



TOBB Sivas Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde 9 Kasım 2017 tarihinde Sivas’ta TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İç Anadolu Bölge Toplantısı, devamında da “Ekonomide Kadın Gücü Paneli” gerçekleştirildi.​

TOBB Sivas Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Derya Karataş açılış konuşmasında, TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun kuruluş amacının kadın girişimciliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi olduğunu belirterek, “Sivaslı kadın girişimciler olarak bizler de bu amaç doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

 

Karataş, “TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmalarında, icat çıkarma söylemiyle yetiştirilen bir nesilden girişimci çıkarmanın zorluğunun altını çizmektedir. Aynı şekilde ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ algısının yerleştiği bir toplumda kadın girişimciler çıkarmak daha da zordur.  Bu söylemle, erkeklerin başarıların sahibi olduğu gerçeği ile kadınlar onore edilirken, diğer taraftan durmaları gereken yer işaret edilmektedir. Bizim amacımız, başarılarında büyük payımız olan erkeklerle yan yana, omuz omuza çok daha büyük başarılara ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

 

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım da girişimciliğin ve kadın girişimciliğin önemine dikkat çekerek, Türkiye’de ilk kadın derneğinin Sivas’ta kurulduğunu söyledi.

 

TOBB Sivas Kadın Girişimciler Kurulu’nun projesi olarak, kurul üyesi Doç. Dr. Sevda Mutlu tarafından “Geleneksel Kimlikle Modern Kimlik Arasında Sıkışan Girişimci Kadınlar” araştırmasının içeriği ve rol model kadın girişimcilerin deneyimlerini paylaştıkları panele, Sivas Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Canan Özdemir ve Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Mutlu panelist olarak katıldı.

 

Sivas Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, kamu yönetimi bölümü okuyan öğrencilerin bölüme kaymakamlık hayali ile girdiklerini, fakat çok azının bu hayali gerçekleştirdiğini belirterek, “Sabretmiyoruz. 23 yaşında mezun olmuşum. Benden beklentiler var. Aileme karşı sorumluluklarım var. Çizmek istediğim bir hayat profili var. ‘Hemen iş dünyasına atılmam gerekiyor’ şeklinde aceleci davranıyorlar. Ama ben o süreci daha rahat geçirdim diyebilirim”. dedi.

 

TOBB KGK Başkanı Evrim Aras, şirketin her aşamasında çalıştığını, tüm işleri temelden öğrendiğini, büyük bir borç ile  şirketi devraldığını,  çalışanların maaşını dahi ödeyemediğini belirterek, “kadın hassasiyeti ile tüm Türkiye’yi dolaştım. Çalışanlarımızla birebir iletişim kurdum. Maaşlarınızı şu anda ödeyemiyorum, bir süre de ödeyemeyeceğim ama iyi niyetle bu yola devam edeceğim ve ödeyeceğim dedim. İnsanlar bana inandı, güvendi ve emeklerine sahip çıktı. İşlerimiz düzeldi. Borçlarımızı ödedik. Mücadele ederek bir başarı hikayesi yarattık diye düşünüyorum" dedi.

 

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Canan Özdemir ise iyi bir işi olduğunu fakat edindiği eğitim ve disiplini birleştirerek, kendi işini yapmayı planladığını,  bu düşüncesini öncelikle küçük bir işleme ile hayata geçirdiğini belirterek, başarıya giden yolda  yeniliklere açık olmanın ve ekip çalışmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Doç. Dr. Sevda Mutlu ise, Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 277 kadın ile birebir görüşülerek hazırladığı  “Geleneksel Kimlikle Modern Kimlik Arasında Sıkışan Girişimci Kadınlar” isimli araştırmasında,  kadın girişimcilerin avantaj ve dezavantajlarını, geleneksel kimlik ve modern kimlikten kaynaklanan rol çatışmalarını, ataerkil bireylerle yaşadıkları sorunları ve bunların girişimciliklerini nasıl etkilediğini belirlediği, kadınların yetersiz eğitim, yetersiz sermaye ve prosedür bilgisinden yoksun olarak görünmeyen bir çok engel ile sıkışmışlık duygusu yaşadığını, istihdam içerisinde yer alamayan kadınların, girişimciliği çıkar yol olarak gördüklerini ve tercih ettiklerini belirtti. 

 

Üniversite öğrencilerinin katılımları ve yoğun ilgileri ile soru cevap şeklinde devam eden panelin sonunda panelistlere plaketleri verilirken, TOBB, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Turkcell işbirliği ile Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde,  Sivaslı genç kızlar tarafından hazırlanan ve İstanbul’da yarı finale katılmaya hak kazanan Mood of Day Projesi öğrencileri Kübra Turan, Nimet Apaydın ve Rumeysa Bingöl ve Sivas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini yürüten tek kadın girişimci Şeyda Haksever de plaketlerini Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım’ın elinden aldılar.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA