TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ali Kopuz Boğaziçi Zirvesi’ne katıldı


28.11.2017 / İstanbul



T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İş Birliği Platformu’nun (UİP) düzenlediği ve bu yıl "Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı" temasıyla düzenlenen 8. Boğaziçi Zirvesi’nin açılışında TOBB adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, geçtiğimiz yüzyılda yaşanan büyük ekonomik ve teknolojik gelişmelere rağmen, küresel sistemin pek çok alanda sınıfta kaldığını söyledi.​

Ülkeler arasında artan eşitsizlikler, refahın tabana yayılması, çevrenin korunması gibi sorunların derinleştiğine işaret eden Kopuz, “Şimdi yeni bir dönemin başlangıcındayız. Küresel ekonomi ve siyasi dengelerin değiştiği bir sürecin içindeyiz. Bu değişimin sancılarını yaşıyoruz. Bu değişimi iyi değerlendirmek, geçmişte yapılan yanlışlardan ders çıkarmak zorundayız. Değişimi iyi okuyan, dönüşüme yön verenler geleceğin de kazananı olacak” dedi.

 

Önümüzdeki süreçte dört önemli alanın kalkınmanın anahtarı olacağını bildiren Ali Kopuz bu dört alanı enerji, gıda, sermaye ve teknoloji olarak açıkladı. Daha adil bir sistemi kurmak zorunda olduklarından söz eden TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, ekonomik krizlerin de siyasi krizlerin de temelinin buradan kaynaklandığını ifade etti.

 

-Ticaret kalkınmanın anahtarı

 

Ticaretin kalkınmanın anahtarı olduğunu söyleyen Kopuz şöyle konuştu: “Ticaret, zenginliğin tabana yayılmasının anahtarıdır, huzurun anahtarıdır. Pek çok politik çatışmaların çözümü de ticarettir. Bir laf vardır: önce ticaret, sonra siyaset diye. İşte örneği yanı başımızda. 400 yıl birbiri ile savaşmış, iki büyük dünya savaşını çıkarmış Avrupa coğrafyası tarihteki en uzun çatışmasızlık dönemine ticaret ortaklığı ile başladı. Avrupa Birliği projesi bu ticari ortaklıktan doğdu. O yüzden geçmiş yüzyılda yaşanan problemlerin azaltılabilmesi için önümüzdeki süreçte üç engel kaldırılmalıdır: Küresel ticaretin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Teknolojinin, bilginin transferinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. İnsan dolaşımının önündeki engeller de mutlaka azaltılmalıdır.

 

Şunu unutmamalıyız: Korumacılık hangi alanda olursa olsun faydadan çok zarar getirir. Biz bunu ülke olarak da yaşayarak gördük. 1980’lere kadar korumacı politika uyguladık. Korumacılığı bırakıp rekabete açıldıktan sonra sadece 35 yıl içinde 3 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyi, yaklaşık 150 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline getirdik. İtalya ve Çin arasındaki coğrafyanın en büyük sanayi gücü haline geldik.

 

Bunu nasıl başardık? İki anahtar: Rekabet ve girişimcilik. Ben önümüzdeki süreci de bu iki unsurun şekillendireceğine inanıyorum. Bu organizasyonun da bu anlamda önemli bir yol gösterici olacağına inanıyorum.”


-Öğle yemeği ve teşekkür

 

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz 8. Boğaziçi Zirvesi kapsamında düzenlenen öğle yemeğinde de bir konuşma yaptı. Başarılı bir Zirve gerçekleştirdiklerini belirten Kopuz, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti. İstişarenin önemine vurgu yapan Ali Kopuz, “İstişare berekettir. ir işe başlarken, yola çıkarken önce istişare edilir. İstişarenin sonucunda çıkılan yol doğru yere götürür. Özellikle küresel değişim sancılarının yaşandığı bu süreçte istişare her zamankinden çok daha önemli hale geldi. Boğaziçi zirvesi bu anlamda küresel ve bölgesel yol haritasının değerlendirildiği çok önemli bir istişare mekanizması. Buradaki tartışmaların önemli bir yol gösterici olacağına inanıyorum” dedi.

 

Kopuz, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin küreselleşmedeki öneminin bilindiğini söylerken, bu hedefleri hayata geçirmede özel sektörün rolünden bahsetti. Ali Kopuz, “Özel Sektörün, üniversitelerin, kamunun ortak aklı ile çok daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum” ifadesini kullandı.




 






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA