TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yeni TTK tanıtıldı


11.01.2012 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu (TCK) Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile birlikte organize ettiği toplantıda tanıttı.​ ​

 

Samsun Serbest Muhasebeciler Odası Konferans Salonu'ndaki toplantıya Samsun Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Arslan, Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Havyalı, TSO üyeleri ve işadamları katıldı.

 

-Rekabet şansı artacak

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzoğlu, beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Murzioğlu, "Bu yasa, kurumsallaşmış, markalaşmış, ticarethanesini Avrupa'daki gibi, Japonya'daki gibi 100 yıllık, 200 yıllık, 300 yıllık bir firma yapmak için beklentiler içinde olan kişilerin, şirketlerin istediği bir yasa. Bu yasa yürürlüğe girerse, bunu tatbik edersek, torunlarımıza, onların torunlarına bırakacağımız şirketlerimiz olacak. Yasa yürürlüğe girdiği takdirde rekabet şansımız artacaktır. Çok kurumsallaşmış büyük bir şirketin, merdiven altıyla mücadele edemediği yönündeki şikayetleri bu yasa ile artık önümüze gelmeyecektir. Bu yasa yürürlüğe girene kadar bilgilendirme çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda bizlere her zaman destek veren üst kuruluşumuz TOBB’un Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” dedi.

-Yeni kanun, şirketleri kurumsallaşmaya itecek

 

Türk Ticaret Kanunu'nun oldukça kapsamlı, iş hayatını değiştirecek bir kanun topluluğu olduğunu ifade eden Deloitte Şirketi ortağı Selçuk Ürkmez ise, “Yeni kanun kurumsallaşma yönünde de büyük yenilikler getiriyor. Almanya'da bile ticaret kanunu son 50 yılda 55 kere değişti. Türkiye'de ise bu değişiklik 50 yılda sadece 1 kere oluyor. Dolayısıyla oldukça hazmı güç, 50 yıllık bir birikimi olan yasa ile karşı karşıyayız. Yeni kanunla birlikte azınlık hakları oldukça iyi korunurken, halka açılmadan dahi firmaların sermaye bulması kolaylaşacak gibi gözüküyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile sermaye şirketlerini oldukça güçlü kılacak. Firmaların rekabete dayanıklı olması için kurumsallaşması gerekiyor. Bu kurumsallaşmanın ayrıca ikinci, üçüncü nesillere de aktarılması gerekiyor. Bu anlamda yeni kanun, şirketleri kurumsallaşmaya doğru iteliyor” diye konuştu.

 

-Yabancı bir kanun gelmiyor

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketler Konulu bir sunum yapan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Anlam Altay da, "Yeni Türk Ticaret Kanunu ceza değil, değişim ve dönüşüm kanunu. Kuşkusuz eleştirilecek cepheleri de var. Sistem değişiyor ama yabancı bir kanun gelmiyor. Daha şeffaf bir kanun olarak göze çarpıyor. Kurumsallaşmayı öne çıkartıyor" diye ifade etti. Ardından Deloitte Şirketi ortaklarından Saim Üstündağ ise, ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu Uyum Yol Haritası’ konusunda sunum yaptı. Soru-cevapların ardından toplantı sona erdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA