TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Selçuk Öztürk: “ECOTA’yı bir türlü hayata geçiremedik”


05.03.2018 / Tahran / İran



TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası'nın (EİT TSO) 24. Yürütme Kurulu ve 16. Genel Kurul Toplantılarına katıldı. ​
İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen genel kurulun açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, başka programları nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, Hisarcıklıoğlu’nun selam ve başarı dileklerini iletti. 

ECO bölgesinde işbirliğini artırmanın her zamankinden daha önemli hale geldiğine vurgu yapan Öztürk, “Zira küresel sistem çok farklı bir dönemden geçiyor. Küresel ekonomi ve siyasetin kodları tamamen değişiyor. Dünyayı etkileyen ekonomik-siyasi gelişmelerin neredeyse tamamı da ECO coğrafyasının etrafında şekilleniyor. Bu süreçten olumsuz etkilenmek istemiyorsak, süreci iyi okuyup, iyi hazırlanmalıyız. Süreci iyi okur, işbirliğimizi artırırsak; kazançlı çıkarız” dedi.

Öztürk, sadece bölgesel değil, küresel ekonominin yönünü tayin edecek müthiş bir coğrafyada bulunduklarını belirterek, “Bakın dünya petrol rezervlerinin %15’ten fazlası, doğalgaz rezervlerinin % 30’u ECO bölgesinde. Son 10 yıldaki büyüme oranımız ortalama %4 ile dünya ortalamasının üzerinde. 2 trilyon Dolarlık ekonomimiz var. Öte yandan Asya ile Avrupa arasındaki bütün enerji koridorları, bütün ticaret koridorları da coğrafyamızdan geçiyor. Önemli tarım alanlarımız var, turizm potansiyelimiz var” ifadelerini kullandı.

Selçuk Öztürk, dünya nüfusunun yarısına yakınının ECO bölgesinin doğrudan sınır komşusu olduğu ülkelerde yaşadığını, dünyada bu kadar avantajlı başka bir coğrafya olmadığını, ancak bütün bu avantajlara rağmen, dünya ticaretinden aldıkları payın % 2’nin biraz üzerinde olduğunu söyledi.

Ticaretin en önemli iş olduğunu belirten Öztürk, “Her işte önceliğimiz bu olmalı. Ülkemizde ve coğrafyamızda huzur ve zenginlik istiyorsak, bunun yolu, anahtarı daha fazla ticaret yapmaktan geçiyor” dedi.

Öztürk, tarih boyunca dünyanın en zengin coğrafyasının ECO bölgesi olduğuna dikkat çekerek, “Çünkü bu topraklarda ticaret vardı. Bu coğrafya dünya ticaretinin yarıdan fazlasına hükmediyordu. Özellikle bölge içi ticaret burada çok önemli. Yakın tarihte bunun örneğini yaşadık. Dün birbiri ile savaşan Avrupa ülkeleri, bugün dış ticaretlerinin tam % 70’ini birbiri ile yapar hale geldiler. Bizim birbirimizle yaptığımız ticaretin oranı ise yüzde 8,7’nin biraz üzerinde, bu bizlere yakışmıyor” şeklinde konuştu.

“Coğrafya olarak kendimizi hem dış dünyaya, hem de birbirimize kapatmışız” diyen Selçuk Öztürk, “Açmamakta da direniyoruz. Zira yıllardır bunu dile getiriyoruz. Kazanmak istiyorsak çok hızlı hareket etmek zorundayız. Yıllardır en çok önem verdiğimiz konu ECOTA. ECOTA’yı bir türlü hayata geçiremedik. Tüm üyelerin ECOTA’ya taraf olmasını bile sağlayamıyoruz. Yıllardır hepimiz bu anlaşmaların önemini anlatıyoruz. Ama bir türlü yol alamıyoruz. Belli ki bu konuda bilgi veya irade eksikliğimiz var. Şunu unutmayalım, korumacı politikalar zenginliği artırmaz, tam tersine azaltır” dedi.

İkinci önemli konunun vizeler olduğunu anlatan Öztürk, ekonomik ilişkiler güçlenirken önce ziyaret, sonra ticaret, ondan sonra da ortaklıklar ve yatırımların arttığını, insanların girip çıkarken zorlandıkları ülkelerle değil en rahat ulaşabildikleri ülkelerle ticaret yaptığına dikkat çekti.

Türkiye olarak neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulanmadığını vurgulayan Öztürk, “Ancak bizim vatandaşlarımız sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor. Bu yanlışa artık son vermek durumundayız. Bu anlamda, siz değerli dostlarımızdan ülkelerinizde de bu konuyu gündeme getirmenizi istiyoruz” dedi.

Ulaşım konusunun önemine de değinen Öztürk şöyle devam etti: “Ticaret yollarımızı şeffaf, güvenli ve hızlı hale getirirsek hem kendi aramızdaki ticaret artacak, hem de Asya-Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geleceğiz. Şu an dünya mal ticaretinin yarısı Doğu Asya ile Avrupa arasında yapılıyor. Bu malların daha hızlı taşınması için yollar aranıyor. Tam ortada biz varız. Elimizde müthiş imkan var. Kendimize ait bir yol haritamız, somut projemiz yok. Bundan 5-10 yıl sonra iş işten geçmiş olacak. Bölge olarak 200 yıl önceki sanayi devrimi trenini kaçırdık. Bunun sıkıntısını hala yaşıyoruz. Şimdi ticaret devrimindeki treni kaçırmamak için, kendi projemizi ortaya koymak zorundayız. E-ticaret ve e-ihracat konularında somut adımlar atarak işbirliğimizi geliştirmeliyiz”.

Bu noktada hızla çözebilecekleri somut konular olduğunu belirten Öztürk, “Gümrük geçişlerinin hızlı, şeffaf ve standart olması çok önemli. TOBB olarak edindiğimiz tecrübelerden bütün ECO ülkeleri faydalansın istiyoruz. Yine TIR sistemini dünyada en iyi işleten kuruluşların başında geliyoruz. Bu kapsamda Pakistan’ın TIR sistemine girmesi için birlikte hareket ettik. Türkiye ve İran olarak da, TIR sistemini tamamen elektronik ortama taşıyan e-TIR uygulamasını başlattık” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma ve Kırsal Gelişim Bakanı Ahmad Akhoundi, EİT Genel Sekreteri Büyükelçi Halil İbrahim Akça, İran Ticaret, Sanayi, Tarım ve Madenler Odası Başkanı Gholamhossein Shafei, Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Ghazanfar Bilour ile EİT ülkelerinin Oda temsilcilerinin katıldığı toplantılar sonucunda alınan kararlarla, EİT TSO Sekretaryasının 2018-2020 yıllarında üç yıl süreyle Türkiye tarafından yürütülmesine karar verildi. 

Ayrıca 2 yılda bir dönüşümlü olarak değişen EİT TSO Başkanlığının 2018-2019 yıllarında Afganistan tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. 






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA