TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Tekstil Sanayi Meclisi toplandı


26.03.2018 / İstanbul



TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu başkanlığında sivil toplum kuruluşları (STK) ve sektörün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla sektördeki son gelişmeleri görüşmek üzere İstanbul’da gerçekleştirildi.​

Toplantıda tekstil sektörünün güncel sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durularak, sektör olarak alınması gereken önlemler görüşüldü.

 

TÜİK istatistikleri eşliğinde Türk tekstil sektörünün 2017 yılına ait dış ticaret performansının değerlendirildiği toplantıda, Meclis Danışmanı Atilla Bağçuvan konuya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

 

Sunumda ana mal grupları itibarıyla  tekstil ürün  ithalat ve ihracatı ve ek vergi uygulanan  tekstil ürünleri üretim ve  dış ticaretine ilişkin sayısal veriler Meclis Üyeleri ile paylaşıldı.

 

Ek vergi uygulaması yürürlüğe girdikten sonra 2011-2017 yılları itibariyle ek vergiye tabi tekstil ürünleri ithalatından hazineye toplam 4,9 Milyar dolar gelir sağlandığı bilgisi Meclis Üyelerine iletildi. Yapılan sunum neticesinde sektöre dair şu durum tespiti vurgulandı:

 

“Ekonomi Bakanlığı’nın sektörel alanda sahaya inerek yapmış olduğu araştırmalar göstermektedir ki,  elyafta yüzde 30, iplikte yüzde 40, kumaşta yüzde 60-200 arasında, hazır giyimde yüzde 100 katma değer sağlayan en önemli sektörlerin başında Tekstil ve Hazır Giyim sektörü gelmektedir. Dolayısıyla bu yüksek katma değerle, Türkiye’nin istediği büyümeyi yakalaması için en esnek, hızlı ve cari açığı azaltan sektör tekstil ve hazır giyim sektörüdür.”

 

Türkiye’de tekstil sektörünün öneminin tartışılmaz olduğuna dikkat çeken Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, emek yoğun sektörlerin başında gelen tekstil sektörünün desteklenmeye devam edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

 

Meclis üyeleri 2018 yılını etkileyecek unsurlar üzerinde değerlendirmelerde bulunarak, 2018 yılından sektör olarak beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulundu.

 

Meclis üyelerince, Türkiye’nin üçüncü dünya ülkeleri ile yapmayı öngördüğü STA kapsamının AB Gümrük Birliği temel kriterleri paralelinde ve tüm yerli sektörünün önerileri çerçevesinde hazırlanabilmesi için ikili görüşmelerde etkin bir şekilde yer alınmasının sağlanması gerektiği vurgulanarak, bu konuda gerekli çalışmaların yürütülmesine karar verildi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA