TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yemek kartlarına ilişkin düzenlemeler görüşüldü


03.05.2018 / Ankara



6585 sayılı Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yemek kartlarına ilişkin düzenlemeleri içeren “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı”nın görüşüldüğü çalıştay, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel başkanlığında; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar ve ilgili sektör temsilcileri ile yemek kartı hizmeti veren şirket temsilcilerinin katılımlarıyla TOBB’da gerçekleştirildi.​

Müsteşar Yardımcısı Yücel yaptığı açılış konuşmasında; yemek kartı hizmeti veren şirketler, ilgili kurum ve kuruluşlar ve üye işyerleri de dahil olmak üzere tüm taraflar ile istişare edilerek hazırlanan ve 9 Mart 2018’de görüşe açılan yönetmelik taslağı ile yaklaşık 2 milyonun üzerinde kullanıcısı, 25 milyar TL ciro ve 5 milyar TL vergi geliri ile Türkiye’nin önemli sektörlerinden olan yemek kartı sektörünün ilk kez hukuki bir altyapıya kavuşacağına dikkat çekti.

 

Yücel, düzenleme ile işverenlerin yemek kartı hizmeti verenlerden iskonto talep etmelerinin önüne geçilmesi, iskonto taleplerine bağlı olarak oluşan yüksek komisyon oranlarının makul bir seviyeye düşürülmesi ve komisyon oranlarına tavan sınırı getirilerek perakende işletmelerin yüksek komisyon oranlarına bağlı olarak yaşadığı sıkıntıların giderilmesi, yemek hizmeti veren esnaf ve tacirlere yapılan ödemeler için süre sınırı getirilmesi, yemek kartı hizmeti veren kuruluşların bakanlığa bildirimde bulunulmasının sağlanması, getirilen yükümlüklere uymayan işletmelere bir takım denetim ve idari yaptırımların getirilmesinin amaçlandığını belirtti.

 

Yücel, tüm tarafların görüşleri dikkate alınarak, daha geniş katılımlı çözüm oluşturmak ve yüksek oranda uzlaşma sağlamak amacıyla, haksız rekabete neden olan hususların giderilmesi, sektörün dengeli büyüme ve gelişime katkıda bulunulmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

 

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş da sosyal diyaloğun işlediği son derece verimli bir toplantı olduğunu belirterek, gelir vergisi ve SGK istisnası göz önünde bulundurulduğunda yemek kartı sisteminin kullanılmasının işverenler için cazip olduğunu ancak bu istisnanın çalışanlara yapılacak nakit ödemelere de yansıtılması durumunda yemek kartlarının anlamını yitireceğine değindi.

 

Delibaş, devletin mevcut durumda yemek kartı firmalarını desteklemiş olduğunu, diğer taraftan yemek kartları sayesinde kayıt dışılıkla mücadele edildiğine dikkat çekerek, yüksek komisyon oranlarında ısrarcı olmanın sektörün aleyhine olarak bu sistemi bozabileceğine vurgu yaptı.

 

Faiz hadleri konusuna da değinen Delibaş, komisyon oranlarını kanuni faiz oranlarına göre belirlemenin ekonomik gelişmelere göre muallaklık yaratacağını, bunun yerine yemek sektöründeki işletmecilerin ve yemek kartı firmalarının uzlaşabileceği bir komisyon oranının belirlenmesinin uygun olabileceğini belirtti.

 

Ayrıca, kartlarda bulunan oranların yıl sonu devir konusunun son derece önemli olduğunu belirten Delibaş, devir imkanının sağlanmasıyla yemek kartlarının restoranlar veya lokantalar dışında kullanılmasının önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

 

Delibaş, sorunun çözümü için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yöneticilerinin diyaloğu esas alan yaklaşımının önemine vurgu yaparak, lokanta ve restoran sektörünün yemek kartları konusunda yaşadığı sorunun çözümlenmesi için TOBB’un gerekli desteği vermeye devam edeceğini ifade etti.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA