26.07.2018 / Ankara
Toplantıda, Meclis Başkanı İbrahim Akbal, doğal gaz talebi ve ithalatına ilişkin bilgi verdi ve genel bir değerlendirmede bulundu.
BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Yılmaz Demir de 30 Haziran 2018 tarihinde ticari işletmeye geçen TANAP Doğal Gaz Boru hattında doğal gaz akışının sorunsuz devam ettiğini ve 2018 yılı için maksimum günlük 5,7 milyon Sm3 doğal gaz girişi olacağını, halihazırda ihtiyaca binaen 5 milyon Sm3 giriş yapıldığı bilgisini verdi.
Arz güvenliğine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Demir, daha önce işletmeye hazır hale getirilen Dörtyol FSRU tesisinin de ticari olarak yeni bir gaz giriş noktasının olduğunu, aynı zamanda Aliağa loop hattının çalışmalarının ise en kısa zamanda tamamlanacağını bildirdi.
Şırnak’a çok yakın zamanda gaz verilmeye başlanacağını, Hakkari ve Artvin’in de sırada olduğunu ifade eden Yılmaz Demir, ayrıca Tuz gölü projesinin devreye alınması ile birlikte Güney iletim hatlarımızdaki Doğal gazı Marmara bölgesine iletecek Afyon Seçköy Boru hattının inşaat çalışmalarına da devam edildiğini belirtti.
MEDREG (Akdeniz Enerji Regülatörleri Birliği) Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Özkoç ise dünyada ve Akdeniz havzası özelinde doğal gaz talebi, farklı enerji kaynaklarına olan talep değişimi ve buna bağlı olarak LNG’nin gelişimine ilişkin değerlendirmede bulundu. LNG pazarı ve anlaşma şekillerindeki değişikliklere değinen Özkoç, önümüzdeki dönemde doğalgazın yenilenebilir enerji ile rekabet edeceğini, LNG’nin özellikle karayolu taşıtlarında kullanımının genişlediği bilgisini verdi.
BOTAŞ’ta Piyasa İşlemleri Müdürü Yunus Emre İcik de Doğal Gaz Ticaret Platformu hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. İcik, BOTAŞ ile EPİAŞ ve taşıtanlar arasında imzalanması planlanan protokol ve sözleşmenin 1 Ağustos tarihinde BOTAŞ’ın sayfasına yayınlanacağını ve sözleşmelerin imzalanmasıyla birlikte sürecin Ağustos ayının ilk yarısında tamamlanacağını ifade etti. Yunus Emre İcik, yazılım çalışmalarının önemli kısmının tamamlandığı bilgisini verdi.
Türkiye Doğal Gaz Meclisi Danışmanı Erdinç Özen de dünya enerji piyasasındaki gelişmelere ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu. Özen, Çin, Hindistan, Japonya, AB ve ABD’nin enerji politikalarına ilişkin yaptığı bilgilendirmede Güneydoğu Asya ülkelerinde elektrik üretiminde fosil yakıtların payının düştüğü buna karşın yenilenebilir kaynaklar ve doğal gazın ön plana çıktığını belirtti.