11.10.2018 / Ankara
Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Faik Yavuz, Türkiye’nin son 16 yılda ulaştırma ve lojistik alanında devrim niteliğinde başarılara imza attığını, tüm taşıma modlarında kapasiteyi misliyle arttırdığını söyledi.
40 yıl içerisinde şehirlerin tarihte daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde değişeceğine dikkat çeken Yavuz, “BM tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyar kişi olarak öngörülüyor. 2030 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun yüzde 24 oranında artacağı tahmin ediliyor. 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60’ı şehirlerde yaşayacak. 2050 yılında şehirlerde yaşayan nüfus 3,6 milyar insandan 6,3 milyar insana çıkacak. Bu artışın yüzde 90’ının ise gelişmekte olan ülkelerde yaşanacağı hesaplanıyor” dedi.
Yeni dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin birbirleriyle yarıştığını belirten Yavuz, böyle bir yarışta lojistik altyapısı güçlü olan merkezlerin rekabette öne geçtiğini vurguladı.
“Lojistik olmadan, pazarlama, üretim ve uluslararası ticarette başarılı olmak mümkün değil” diyen Faik Yavuz şöyle devam etti: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tüm sektörlerin gelişmesinde kritik öneme sahip lojistik sektörüne ayrı bir önem veriyor. Lojistik Sektör Meclisimizde özel sektör ve sektörü düzenleyen kamu kurumlarını bir araya getiriyoruz. Tüm tarafların birlikte sektörün sorunlarını tespit edip, sorunların çözümü için öneriler geliştirmesini sağlıyoruz.
Lojistik Koordinasyon Kurulu çalışmalarına özel sektörü temsilen katılıyoruz. Firmalarımızın sahadaki tecrübelerini en üst düzeyde kamu kurumlarımıza aktarıyoruz. Karayolu taşımacılığında sayısal takograf ve K belgelerinin dağıtımını en yüksek standartlarda yapıyoruz. Türkiye’nin sınır kapılarını yeniliyoruz. İştirakimiz olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri vasıtasıyla devlet bütçesine tek kuruş yük getirmeden kara gümrük kapılarını modernize ediyoruz”.
Faik Yavuz, Ankara’nın eskiden bir memur şehri iken şimdi bir öğrenci şehri olarak tanımlandığını vurgulayarak, “Ankara sanayisi hafife alınıyor. Son yıllarda Ankara gerçek anlamda bir sanayi kenti haline geldi. Ankara olarak geçtiğimiz yıl 6 milyar dolar ihracat yaptık. Bu ihracatın tümü imalat sanayi ürünleriydi. Türkiye'de üretilen yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 20'si Ankara'da üretiliyor. Burada büyük bir potansiyel var. Bu potansiyelin büyütülmesi için lojistik alt yapının sürekli geliştirilmesi gerekiyor" dedi.
Ankara’nın, dünyanın farklı noktalarında bulunan tedarikçilere, şirketlere, üreticilere bağlanmayı ve ürünleri depolama kapasitesini geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Yavuz, şunları kaydetti: “Bunun yolu lojistik altyapısına yatırım yapmaktan geçiyor. İşte Ankara Lojistik Üssü bu amaçla atılmış bir adım. Bugün burada gerçekleştireceğimiz Ankara Lojistik Zirvesi’nde sektörün geleceğini tüm boyutlarıyla ele alacağız. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin ulaştırma ve lojistik sektörüne etkilerini konuşacağız. Şirketlerimizin küresel ölçekte rekabet edebilmelerini sağlamak için değer zincirinin üretim, satış ve pazarlama aşamalarında verimlilik artışlarını sağlamamız gerekiyor. Lojistik süreçlerde verimliliği arttırmak bu nedenle çok önemli. Umuyorum bugün bu konu ve diğer önemli konular hakkında sektör temsilcilerimiz uzmanlardan çok doyurucu bilgiler alacaklar. Bizler de bu sonuçlardan faydalanacağız”.
Konuşmaların ardından TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, program kapsamında gerçekleştirilen fuarı ziyaret etti.
Programın ikinci bölümünde dış ticaretin önündeki engeller ve lojistik sektörünün teknoloji ile entegrasyonuna ilişkin paneller gerçekleştirildi.