TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB Medikal Meclisi Ankara’da toplandı


12.10.2018 / Ankara



Türkiye Medikal Meclisi, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş ve Meclis Başkanı Özgür İncekara başkanlığında; Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü Mücahit Civriz, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Selim Bener, SGK Tıbbi Cihaz Daire Başkanı Mehmet Akif Erdem, özel sektör, ilgili sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcilerinin katılımıyla toplandı.​

“Sağlık Market Uygulamaları” ile “Medikal Ürünlerin E-Ticaret Pazarında Satışının” serbest bırakılmasının sektöre etkilerinin masaya yatırıldığı toplantıda; öncelikle Sağlık Market Uygulaması, uygulama kapsamına giren ürünler ile sistemin nasıl işleyeceği konularında DMO Genel Müdürü Sayın Mücahit Civriz katılımcıları bilgilendirdi.

 

Civriz konuşmasında; zaman zaman basında ya da sivil toplum kuruluşları ile yapılan buluşmalarda “Sağlık Market Uygulaması” projesine yönelik tepkiler olduğunu, projenin anlatılmasının bu açıdan önem arz ettiğini, DMO’nun satın alma tecrübesine sahip bir kurum olduğunu, Türkiye’deki satın almaların sağlık alanında da bir standarda bağlanmasının bu proje ile mümkün olacağını belirtti.

 

“DMO olarak Sağlık Bakanlığı’nın üzerindeki yükü almaya talibiz” diyen Civriz;  yerli üretici, ülke ve sektör açısından doğabilecek olumsuzlukları da birlikte değiştireceğiz diyerek uygulama hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu.

 

Mücahit Civriz; DMO’nun kamunun değişen ihtiyaçları sebebiyle kendini sürekli yenileyen bir kurum olduğunu, hesaplı alım yapması yanında, piyasa sıkıntılarına hâkim olduklarını, sektörü de her anlamda gözettiklerini söyledi. Civriz, bu projenin hükümet tarafından önemsendiğini, bu sebeple 100 günlük eylem planında yapılacak projeler arasına girdiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı personelinin talep edecekleri malzemelerin Kasım 2018 itibari açılacak sisteme gireceğini söyleyen Civriz, böylece Sağlık Market Uygulamasının devreye girmiş olacağını anlattı.

 

Civriz, uygulamada toplamda 113 sarf malzeme ile sistemin hayata geçmesinin hedeflendiğini, 113 ürünle ilgili ithalatçı ya da üretici firmaların başvuracağını, DMO’nun firmalar ile çerçeve anlaşma imzalamaya davet edileceğini, bu kapsamda firma başvurularının yıl boyu devam edeceğini vurguladı.

 

“Sektörün bayileri sistemin dışına itilecek mi?”  Sorusuna açık yüreklilikle “elbette ki hayır” diyen Civriz, firmaları ayakta tutacağız ki varlığımız sorgulanmasın, sektörün DMO tarafından haksız rekabet ile öldürüldüğü kanısı bizi üzmektedir dedi. Konuşmasında yerli üretime yönelik olarak, ihaleye giren 2 yerli ya da 3 yerli firma arasından biri ihaleyi kazanırsa yapacağımız bir şey elbette yok;  ama yerli ve yabancı arasında tercihimiz yerli firmamızdan yana olacaktır vurgusunda bulundu.

 

Kamu Hastaneleri adına konuşan Selim Bener de kamu hastanelerinde hizmet ve ürün kalitesinin standart olması gerektiğini, bu anlamda DMO tarafından yapılacak merkezi alımları desteklediklerini,  piyasada yüzlerce çeşit ürün olduğunu, kalitelerinin de aynı olmadığını, an itibariyle kamu hastanelerinin alımlarının farklı kaynaklardan yapıldığını ifade etti. Tıbbi malzeme alanında 7 milyon civarında giderlerinin olduğunu, alım yöntemlerinin merkezi alımlar, halk sağlığı tarafından hibe fonları ile yapılan alımlar, genel bütçeden alımlar, SİP alımları şeklinde olduğunu, mevcutta tedarik edilemeyen ürünlerin var olduğunu, ifade ederek sürecin bu market uygulaması ile rahatlayacağını ve bir standarda kavuşacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu adına söz alan Başkan Yardımcısı Recep Uslu, önemli olan tıbbı cihazda piyasaya güvenli ürün arzıdır, bu sebeple Uygulamanın içinde yer alan teknik şartname ve ürün kabul kriterlerini olumlu değerlendirdiklerini ifade etti.

 

Medikal ürünlerin e-ticaret pazarında satışa çıkarılmasının serbest bırakılmasının sektöre etkileri konusunda ise Uslu; Mevcut mevzuat ile satışın mümkün olmadığını, mevzuat güncellemesine ilişkin yönetmelik düzenlemesi yapılacağını, bir çalıştay yapılıp son kez sektörün görüşü alınarak yönetmeliğe son şeklini vermek istediklerini belirtti.

 

Yapılacak yönetmelik ile internet ortamında satılacak ürünün çerçevesel olarak belirleneceğini, ürün tanımının yapılacağını ve reklamı yapılabilen ürünün internetten satışına izin verileceğini, ürün teslimine ilişkin sorun oluşmaması için satan sitenin 7/24 ulaşılabilir Çağrı Merkezinin mutlaka olması gerektiği şartını koyacaklarını, sosyal güvenlik kurumunca geri ödemesi yapılan bir ürünün satışının ise mümkün olmayacağını belirtti.

 

Bayiler adına söz alan Medikal Meclis üyesi Helvacıoğlu Sağlık Ltd. Şti yetkilisi ise; ruhsat almış, satış tanıtım elemanı olan, telefon hattı olan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun onay verdiği kurumların satış yapacak olmasının kullanıcılar açısından olduğu kadar sektör açısından da önem arz ettiğini ifade etti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA