22.10.2018 / Ankara
Toplantının ilk bölümünde, 1. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ kapsamında Serbest Bölgelerdeki uygulamalar istişare edildi.
Genel Müdür, tebliğ kapsamında Serbest Bölgelerde arazi ve üst yapı kira tarifeleri Türk Lirası üzerinden belirleneceğini ve tahsis edileceğini belirtti. 20 Eylül 2017 tarihli 30186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10700 sayılı Bakanlar Kurulu kararı kapsamında, hizmetler ve serbest bölge içerisindeki firmaların ticaretinin TL ve ya Döviz ile ödenmesi uygulamasının devam ettiğini ifade etti. Meclis Üyeleri, Serbest bölgelerin bu karar kapsamına ilgili tebliğ vasıtasıyla dahil edilmesi sebebiyle ve tebliğin uygulanması ilgilileri açısından da telafisi imkansız zararlara yol açacağı görüşünden dolayı ivedilikle yürütmenin durdurulması talebiyle ilgili tebliğin serbest bölgelere ilişkin hükümleri yönünden iptal edilmesine yönelik görüşlerini paylaştı.
Genel Müdürlük, sektörün bu konudaki görüşlerini Bakanlığa iletmesi durumunda konuyu ilgili mercilere iletebileceklerini belirtti.
Toplantının ikinci bölümünde, serbest bölgelerdeki uygulamalarda karşılaşılan sorunlar görüşüldü. Görüşülen konu başlıkları; Serbest Bölgelerde faaliyet ruhsatı başvuru değerlendirmelerinde ticarete konu ürünler hassas ürünler konu edilerek ruhsat başvuruları sınırlandırılması, üretici firmalar için %100 yurtdışı satış şartı aranması, ekonomik değeri olmayan atıkların Türkiye’ye çıkarılmasına Özel Hesap tahsil edilmemesi, tek pencere sistemine geçiş sebebiyle uygulamaların gözden geçirilmesi ve Bölge Kurucu İşleticilerin hizmet kabulü fonksiyonunun devam ettirilmesi, personel giriş kartlarının üretici firmalar için kişi başı 10 USD'dan 1 USD'a indirilmesi, Organize Sanayi Bölgelerinde yapılacak altyapı yatırımlarında Halk Bankası ile sağlanan anlaşma ve kredilendirme uygulaması benzeri olarak serbest bölgelerin altyapı yatırımları için de kredi anlaşması sağlanması, serbest bölgelerin, önceki dönemlerde olduğu gibi Bakanlık bünyesinde müstakil Genel Müdürlük ile idare edilmesi.
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlü nezdinde görüşülmesi gereken konuların, ilerleyen dönemde hem Gümrükler Genel Müdürünün katılımı hem de Serbest Bölgeler Genel Müdürü’nün katılımıyla ortak bir Meclis Toplantısı düzenlenerek görüşülmesine karar verilmesiyle toplantı sona erdi.