15.11.2018 / Ankara
Toplantının açış konuşmasını yapan TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, “4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan iş sağlığı ve güvenliği bölümünün 2012 yılında çıkarılan 6131 sayılı Kanun ile müstakil bir Kanun haline getirilerek bu alanda yeni bir mantalite değişikliğine gidildiğini ifade etti. Yeni yasa ile işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülüklerini tüzüklerde yer alan 600-700 maddelik hükümlere göre yerine getirdiği anlayıştan risk değerlendirmesi sistemine geçildiğini söyledi. Bunun Türkiye için yeni bir anlayış olduğuna dikkat çeken Delibaş; “yeni sistem aslında tüm dünyanın uyguladığı, ama bizim pek bilmediğimiz bir sistem. Sistemin özü iş sağlığı ve güvenliği alanında toplam kalite yönetimidir. Bu yeni anlayışı işverenlerimize anlatmak üzere yerelde oda ve borsalarımızın katkısını alarak İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile çalışmalar yaptık. Akabinde çalışmalarımızı ikinci faz olarak tanımlanabilecek aşamaya taşıyarak özel alanlara taşıdık, bunu yaparken daha spesifik, daha özel inşaat ve madencilik gibi alanlara öncelik verdik. Birçok ilde toplantılar düzenledik, düzenlemeye de devam edeceğiz. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile yaptığımız değerlendirmelerde; Sayın Cumhurbaşkanımızın çok önem verdiği ve üzerinde hassasiyetle durduğu yerli ve milli üretimin desteklenmesi konusunda, iş sağlığı ve güvenliği alanında özellikle madencilik sektöründe kullanılan büyük çoğunluğu yurt dışından ithal edilen teçhizat ve ekipmanlarda yerli ve milli üretimi nasıl destekleriz, kullanımını nasıl artırırız noktasından hareketle bugün bu toplantıyı düzenledik. Yerli ve milli üretim konusunu çok önemsiyoruz. Biz TOBB olarak üretimin her safhasında işçi kardeşlerimizin en ufak bir zarar görmemesini, işverenlerin işçilerle birlikte güvenli ortamlarda üretim yapmalarını istiyoruz” dedi.
Sayın Delibaş’ın konuşmasından sonra Bakanlık adına konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız ise “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte yürütülen çalışmaların olumlu sonuçlarına değindi. Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği alanında yerli ve milli üretimde böyle bir toplantının karşılaşılan problemler ve bu problemlerin çözümü için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Madencilik sektöründe teknolojik İSG dönüşümü için yerli ekipman üreticilerinin teşvik edildiği ve Türk Standartları Enstitüsü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kamu kurumlarınca bilgilerin verildiği toplantı, Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen beşinci maden sektör toplantısı niteliğindedir” ifadesini kullandı.
Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız’ın moderatörlüğünde devam eden toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Maden İşletmesi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Okay Aksoy da bir sunum yaptı ve katılımcıların görüş ve önerileri değerlendirildi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |