13.12.2018 / İstanbul
Meclis üyeleri toplantıda 2018 genel değerlendirmelerini ve 2019 öngörülerini aktardı. Kimyanın çok sayıda sektöre girdi oluşturan bir yapısı olması sebebiyle diğer sektörlerdeki durumun birebir kimya sektörüne yansıdığına dikkat çekildi. Mısır ile ilgili güncel durum nedeniyle ciddi bir pazar kaybı yaşandığı bilgisi verildi. Ayrıca özellikle tarım konusunda uzun vadeli stratejiye ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.
Kimya sanayinde kümelenmenin önemine değinilen toplantıda Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Erceber tarafından ‘Dünya ve Türkiye 2050 Vizyon ve Stratejileri’ konulu bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda ilk olarak dünyadaki mevcut durum ele alınarak bilgilendirmeler yapıldı. Akabinde CEFIC’in 2050 strateji çalışmaları ve Türk kimya sektöründeki mevcut durum analiz edildi.
Tüm dünyada kimyasal ürünler için yerinde üretim kavramına hızlı geçişin olduğu, özel kimyasallar endüstri kümelerinin tüm dünyada büyük şehirlere, pazara ve ticari tüketim merkezlerine yakın olmak zorunluluğu taşıdığı ve Marmara Bölgesinde, İstanbul’a en fazla 200 km uzaklıkta deniz kenarında limana uygun en fazla 1000 hektar arazinin Chemport için talep edildiği beyan edildi.
Türkiye’de gerçekleşecek kimya kümelenmesinin, Chemport projesi ile liman endüstri komplekslerinin Türk sanayiini daha rekabetçi hale getirerek ticaret açığını azaltacağının altı çizildi.