TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gıda ve içecek sektörü gıdada bilgi kirliliğini tartıştı


27.12.2018 / Ankara



Türkiye Gıda Sanayi Meclisi ve Türkiye İçecek Sanayi Meclisi, sektörün sıkça şikayet ettiği bilgi kirliliğini tartışmak ve çözümüne yönelik öneriler geliştirmek üzere, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Özer Matlı ve Cengiz Günay, Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş’ın da katılımları ile Birlik Merkezinde biraraya geldi.​

Meclis Başkanı Necdet Buzbaş bilgi kirliliğinin; gıda sanayindeki prestij kaybının yanında vatandaşın sağlıklı beslenmede kafa karışıklığı yaşaması gibi iki temel sonucu olduğunu hatırlatarak, bu toplantının çıkış sebebine değindi.

 

Yeni başkanlık sistemi ile doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Başkanına bağlı kurullardan biri olan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulunun ilk toplantısında, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın aklını karıştıran açıklamalara çözüm getirilmesi ve doğru bilgiye erişimin sağlanması hususunda verdiği talimatın, bilgi kirliliğin; Türkiye’nin en üst kademesine kadar bir rahatsızlık konusu olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekti.

 

TOBB’un gücüyle Türkiye Gıda Sanayi Meclisi ve Türkiye İçecek Sanayi Meclisi olarak bu Kurula destek verilmesi ve doğru bilgiyi kendilerine aktarılması gerektiğini vurguladı.

 

Bu kapsamda sektör temsilcileri kendi alt sektörlerine yönelik bilgi kirliliği ile ilgili sorunlarını çözüm önerisiyle birlikte paylaşmanın yanında, sürdürülebilir olması için kurumsal yapı önerisinde de bulundular. Aynı alt sektördeki üyelerin grup çalışması yaparak bir sonraki Meclis toplantısında müzakere etmek üzere çıktılar sunmasına karar verildi.

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı,  kendisine alt sektörlerden gelen sorunları sıralayarak, özellikle yumurta konusunun son derece karışık olduğunu, gezen tavuk, organik tavuk ve endüstriyel tavuk kavramlarıyla kafalarda karışıklık oluştuğundan bahsetti. Aynı durumun çiftlik sütü ve ambalajlı süt olmak üzere süt sektöründe de yaşandığına değinen Matlı, bilgi kirliliğinin çok fazla çeşidi olan ekmekte de yüksek boyutlarda olduğuna dikkat çekti.

 

Meclis üyesi ve aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Beykaya, her sektörün ürün bazında sorunlarını belirlemesinin ilgili mercilere iletmek üzere son derece önemli olduğunu, bunun yanında çalışma komisyonunda yer almaktan memnuniyet duyacağını, Bakanlık ile yapılabilecek çalışmalarda her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu ifade etti.

 

Meclis Başkan Yardımcısı Rint Akyüz, bilgi kirliliğinin iki boyutu olduğuna parmak basarak, bilgisizlikten ve ya yetkin olmayan insanlarının konuşmasından kaynaklanan bilgi kirliliğinin yanında, ticari çıkarlar doğrultusunda da kimi zaman gıda ürünlerine yönelik olumsuz algı oluşturulduğuna dikkat çekti. Meclis bünyesinde oluşturulacak çalışma grubunun hazırlayacağı çıktıların yanında gıdaya yönelik iddiaların doğruluğunu ve ya yanlışlığı konusunda fikir beyan edecek bir yetkili bir otoritenin tesis edilmesi mecburiyetinden bahsetti.

 

Yumurta, süt, ekmek sektörünün yanında beyaz et, alkollü içiler, kırmızı et sektörü de bilgi kirliliği ile ilgili yaşanan sorunlara değinerek, özellikle sağlıklı gıda boyutunda yetkin olmayan kişilerin yaptığı açıklamaların engellenmesine yönelik bağımsız kurulun gerekliliğine değindiler.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA