14.02.2012 /
Doğal gazın birincil enerji kaynakları arasındaki yerinin dünyada ortalaması yüzde 25 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 32 olduğunu belirten Meclis üyeleri, ülkemizin 2023 yılındaki talep öngörüsü paralelinde doğal gaz ve alt yapı ihtiyacında bir artış olacağına dikkat çektiler. Meclis toplantısında, bu alanda gerekli yatırımları gerçekleştirebilmek için yatırım iklimini iyileştirici düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu dile getirildi.
-Bu yıl doğalgaz talebi artacak
Toplantıda, 2008 yılından bu yana abone sayısında önemli oranda artış olmasına karşın, ekonomik kriz, bina ısı yalıtımları, verimli kombilerin kullanılması gibi nedenlerle, 2011 yılına kadar doğal gaz tüketiminde aynı oranda bir artış olmadığı belirtildi. Sektör temsilcileri, 2012 yılında ise, krizin etkilerinin azalması, elektrik tüketiminin yükselmesi ve kış mevsiminin soğuk geçmesi gibi nedenlerle talepte yüksek bir artış beklediklerini ifade ederek, mevcut arz durumu ile sıkıntı yaşanacağı uyarısında bulundular.
-Batı hattının iptalinden sonra durum
Meclis üyeleri tarafından yapılan, doğal gaz piyasasındaki güncel konulara ilişkin değerlendirmelerin ana gündemini batı hattının iptalinin ardından yeni anlaşma yapılamamış olması oluşturdu. Ayrıca, BOTAŞ tarafından yenilenmeyen lisanslar ve buna bağlı olarak doğal gaz tedarikinde yaşanacak doğal gaz kesintileri görüşüldü.
-“Dünyadaki spot fiyatlamalara dikkat edilmeli”
Dünyada gaz ve sıvı olarak pazarlanan doğal gaz satışının ağırlıklı olarak uzun vadeli anlaşmalarla yapıldığını bildiren sektör temsilcileri, mukavelelerin; spot piyasasındaki fiyatlardan, daha farklı yapıldığına dikkat çektiler. Spot piyasada biri ‘açık müzakere sabit fiyat’, diğeri ‘endeks’ olmak üzere iki yöntem bulunduğu hatırlatılırken, 2009 yılına kadar açık müzakere sabit fiyat sistemi, 2010 yılından itibaren ise brent endeksine yüzdelemenin yaygın olarak kullanıldığı anlatıldı. Sektör meclisi toplantısında, bu gelişmeleri takiben İngiltere’deki sanal ticaret noktasında belirlenen fiyatların esas alındığı kaydedildi. Ve Kuzey Amerika’da “Henry Hub” adıyla bilinen ve televizyon ekonomi haberlerinde çoğu zaman yer bulan endeksin, dünyadaki spot fiyatlamayla bir ilgisi olmadığının altı çizildi.
-Doğal Gaz Kanunu’na ilişkin çalışma için ziyaretler
Öte yandan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci’ye, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı’ya ve BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel’e gerçekleştirilen ziyaretler ile Türkiye Doğal Gaz Meclisi tarafından, 4646 sayılı,ğ Doğal Gaz Piyasası Kanunu hakkında yapılan ve sektörün taleplerini içeren çalışma gerekçeleri ile birlikte anlatıldı. Görüşmelere ilişkin ek toplantılar yapılması kararı alındı.
-‘Teknik alt komite çalışmalarına başladı’
TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı ve Teknik Alt Komite Başkanı Eyüp Aratay başkanlığında yürütülen Teknik Alt Komite de çalışmalarına başladı. Alt komite; “belediye ve itfaiye ile hukuki kısıtlamalar ve yaşanan sorunlar”, “çevresel duyarlılığın az olması ve kalitesiz kömür kullanımı”, “farklı dağıtım bölgelerinde farklı şartname olması nedeniyle, ülke genelinde bir standart olmaması” ve “doğalgaz yakıcı cihazlarda kamuoyunu daha verimli cihazlara yönlendirmek maksadıyla A+,A,B,C,D,E şeklinde enerji sınıflandırması yapılması” gibi konularda çalışmalar yürütecek.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |