18.04.2019 / Ankara
Faik Yavuz konuşmasına, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selam ve sevgilerini ileterek başladı.
Memur-Sen’in genç bir sendikal birlik olduğunu belirten Faik Yavuz, “Ama kısa zaman büyük mesafe kat etti. Bir taraftan memur kardeşlerimizin hak ve hukukunu koruma noktasında önemli bir mücadele verdi. Diğer taraftan milli-manevi değerlere sahip çıkarak, yerli ve milli bir sendikacılık örneği gösterdi. Sayın Ali Yalçın’ın başkanlığında Memur-Sen’in kurumsal yapısı daha da güçlendi. İşte bugün 6. Olağan Genel Kurulunuzla birlikte düzenlediğiniz bu kapsamlı ve geniş içerikli, Uluslararası “İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar” Konferansı da, Memur-Sen’in vizyonunu gösteriyor” dedi.
Faik Yavuz, dijital bir devrimi yaşadıklarını vurgulayarak, “Birinci Sanayi Devrimi sonunda makineleşme hız kazanmıştı. Kısa vadede çalışanlar makineleşmeden zarar gördüler, protestolar arttı. Ama orta-uzun vadede yeni bir denge oluştu. Kas gücüyle çalışanlar, makineleri kullanmayı öğrendi. Ortaya yeni meslekler çıkmaya başladı. İşte bugün içinde bulunduğumuz dönem öncekilerden bu anlamda pek farklı değil. Bu dönemde de bazı iş kolları ortadan kalkacak ama yerine yenileri çıkacak. Kısa vadede bu dönüşümden zarar gören kesimler olacak. Hem işçi hem de işveren kesimi için bu kaçınılmaz” şeklinde konuştu.
Geniş toplum kesimlerini işin geleceğine hazırlama sürecinde kamuya, özel sektöre, sivil topluma ve öğretim kurumlarına önemli görevler düştüğünü anımsatan Yavuz, konferansta bu konunun tartışılacağını söyledi.
Yavuz, teknolojik dönüşümle birlikte iş yapma şekillerinin de önemli ölçüde değiştiğini, iş yapmada önemli bir rolü olan istişare kültürünü artık “açık inovasyon” olarak tanımlamanın mümkün olduğunu ifade etti.
Artık bir işle ilgili tüm paydaşların fikirlerinin toplandığı açık inovasyon platformları sayesinde ortak akılla işlerin yürütüldüğünü anlatan Faik Yavuz, “Özel sektör de, kamu da iş yaparken bu dönüşümden etkilenecek. Bu dönüşümün kamu ve özel sektörün işbirliğini artıracağını da hep birlikte göreceğiz” dedi.
TOBB olarak, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ile birlikte, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesinin Türkiye kanadında birlikte çalıştıklarına dikkat çeken Yavuz, “Hem ülkemizin çıkarlarını yurtdışında koruyor, çalışanların ve özel sektörün sesi oluyoruz, hem de ülkemizin AB sürecine destek veriyoruz. Ülkemizi ilgilendiren tüm milli meselelerde, terörle mücadelede, hain darbe teşebbüsü karşısında, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatında, hep birlikte yan yana durduk ve devletimize-ülkemize desteğimizi sergiledik. Bundan sonrada, kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, ülkemizi kalkındırmaya devam edeceğiz. Ben bu vesileyle, başarılı bir çalışma dönemini geride bırakan, Genel Başkan sayın Ali Yalçın’ı ve yönetimini tebrik ediyorum. Aynı azimle ve inançla, bundan sonra da, daha güzel işlere imza atacaklarına inanıyorum” şeklinde konuştu.