22.04.2019 / Ankara
Toplantıda ayrıca Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği (ECİD) tarafından elektronik cihazlarda iç satış adetleri ve ihracat rakamları hakkında bilgi verildi. Yıla iyi bir başlangıç yapılmasa da Mart ayında iyileşme görüldüğü belirtildi.
Sektörel verilerden sonra dayanıklı tüketim mallarında kimyasalların yönetimi ve buna bağlı olarak ihracatta tehdit ve fırsatlar masaya yatırıldı. Ürüne yönelik kimyasallara ait regülasyon sayısının tüm kategoriler içerisinde birinci sırada olduğu, 2019 yılında RoHS kapsamında 4 yeni kimyasalın, REACH kapsamında 31 yeni kimyasalın daha kısıtlanacağı paylaşıldı. RoHS direktifi, REACH tüzüğü, gıda ile temas eden malzemeler yönetmeliği hakkında genel bilgilendirme yapıldı ve son gelişmeler paylaşıldı.
Gündem maddesi kapsamında EXIMBANK finansman imkânlarına yönelik bilgilendirmenin ardından elektrikli makinalar sektörü tanımına yönelik sunum yapıldı. Uluslararası ürün sınıflandırmalarından bahsedildikten sonra NACE altında 27 no.lu bölümde olan beyaz eşya grubu incelendi.
Son olarak, Meclis bünyesinde oluşturulan Çevre Çalıma Komisyonu ve Fikri Haklar Çalışma Komisyonu faaliyetleri görüşüldü. Özellikle, 10 Aralık 2018 'de değişen Çevre Kanunu ile ilgili sektörümüzü ilgilendiren konularda bilgi paylaşıldı. Yeni oluşturulan Fikri Haklar Çalışma Komisyonunun ise fikri haklar alanında yaşanan sorunların sanayici gözüyle ele alınarak çözüm önerilerinin oluşturulması, fikri haklar mevzuatına ilişkin gerekli düzenlemelerin oluşturarak ilgili kamu kurumlarıyla paylaşılması, fikri haklar alanına ilişkin iyi uygulamaların yaygınlaştırılarak sanayicinin rekabet gücünün artırılmasına yönelik çalışmalar yapacağı bilgisi paylaşıldı.